Творці смакових шедеврів

Упродовж 80 років ЗАТ «Бендерський м’ясокомбінат» (БМК) утримує позиції лідера переробної галузі республіки, залишається бюджетоутворюючим суб’єктом господарювання Бендер. В активі колективу є перемоги в соцзмаганні радянського минулого і зиґзаґи становлення ринкових відносин; багаторічні традиції виробництва смачної, безпечної та якісної продукції й трудові династії; ротація поколінь і стратегічні плани розвитку підприємства.

На сьогодні БМК – високотехнологічний виробничий комплекс, який охоплює сільськогосподарське виробництво, всі етапи переробки м’яса, починаючи від приймання, переробки худоби, холодильної обробки, виготовлення ковбасних виробів, напівфабрикатів, м’ясних та м’ясо-рослинних консервів.


Слова, винесені в заголовок, повною мірою відповідають колективу підприємства, яке вісім десятиліть поспіль забезпечує наш стіл своєю якісною різноманітною і калорійною продукцією. Гурмани гідно оцінили ковбаси, м’ясопродукти, консерви, виготовлені його майстрами. Та немає меж досконалості.

Штрихи до біографії ювіляра

Точкою відліку у створенні м’ясокомбінату став наказ Управління м’ясо-молочної промисловості МРСР від 5 жовтня 1944 р. про відкриття нового підприємства на базі приватної бійні. Забій худоби проводився тоді в дощатому, критому очеретом сараї. Ковбаси виробляли вручну в маленькому приміщенні. У таких неймовірно складних умовах на кінець воєнного 1944-го були виготовлені перші 43 т ковбасних виробів і 200 т м’яса. Головним завданням на той час було нагодувати бійців діючої армії, як того вимагали красномовні гасла: «Все для фронту! Все для Перемоги!».

Наступні роки позначені багатьма реконструкціями, модернізаціями, будівництвом з нуля та ремонтом. Будівельні ліси на довгі роки стали прикметою підприємства. Вже в 1951 р. його виробничі потужності зросли до 8 т м’яса і 850 кг ковбас за зміну. Другий етап реконструкції завершився в 1957-му, коли був введений у дію м’ясо-жировий комплекс.

Кардинальна модернізація відбулась з 1962 по 1964 роки: побудований ковбасний цех із сучасним обладнанням. Виробництво ковбасних виробів досягло 3,5 т за зміну. Всі наступні роки, аж до початку дев’яностих, минули під знаком творення: розширювалося виробництво (новий цех з вироблення меланжу, новий холодильник на 2 тис. т одноразового зберігання, гараж, очисні споруди), поліпшувалася соціальна інфраструктура (здача в експлуатацію гуртожитку на 217 місць, житлового 70-квартирного будинку, дитячого садка на 140 місць, медпункту).

Поступальний розвиток загальмували «лихі 90-ті», коли розрив економічних зв’язків призвів до зменшення обсягів продукції.

Однак зусиллями колективу вдалося подолати й ці труднощі, знову почався динамічний розвиток. Свідченням тому є введення в експлуатацію в 1994-му нового ковбасного цеху, де свою «прописку» дістали делікатесні ковбаси та копченості. Через чотири роки запрацювала ділянка з виробництва м’ясних консервів, а ще через рік – автономна газова котельня, яка дала змогу скоротити витрати на енергоресурси. У 2007-му здійснили повну модернізацію виробництва ковбасних виробів, у яке було інвестовано 16 млн рублів.

Згодом встановили сучасні лінії для упаковки та фасування готової продукції. Завдяки цьому, збільшилися терміни її зберігання, покращився естетичний вигляд, що задовольнило торговельні мережі та споживачів. Нарешті зросли обсяги продажів.

У цеху напівфабрикатів оновилися технологічні лінії з виробництва пельменів, що також сприяло нарощуванню реалізації. Модернізували холодильник для зберігання м’ясопродуктів. Реалізувати цей проект вдалося за власні кошти, причому не зупиняючи виробництво. А рахувати зароблену копієчку на підприємстві вміють: сучасне обладнання дозволяє економити.

У збережених архівних документах ювіляра є така фраза: «Коли підприємство створювалося, єдиним засобом механізації було колесо від воза». Тепер порівняйте, якого технічного рівня досягло нинішнє високотехнологічне виробництво. Щоб зримо показати цю різницю, до 70-річчя підприємства на його території встановили пам’ятну скульптуру, стилізовану під те саме історичне «колесо воза», яке у випадку з Бендерським м’ясокомбінатом стало «колесом фортуни».

Якість – відмінна

Понад 13 років м’ясокомбінат працює у двох міжнародних системах якості – ISO і HASP. Вони пред’являють до учасників найсуворіші вимоги, відповідність яким періодично підтверджується закордонними аудиторами. Та головне – за якість продукції ЗАТ «Бендерський м’ясокомбінат» покупець «голосує» гаманцем. Тому директор Валентина Зубкова каже:

■ «Ми вдячні покупцям за те, що вони віддають перевагу нашій продукції, гідно її оцінюють, дякують нам за працю. Для нас це найвища нагорода».

Якість готових виробів починається з сировини. Саме тому у 2012 році трудовий колектив освоїв такий начебто невластивий переробникам вид діяльності, як «ведення сільськогосподарського виробництва» (рослинництво і тваринництво). Зібрані з власних полів зернові культури є основою виробництва кормів для свого тваринницького комплексу, що робить підприємство більш незалежним від постачальників. Уся сировина, що надходить на м’ясокомбінат, піддається державному ветеринарному контролю, щодня перевіряється на всіх стадіях технологічного процесу.

Свідченням відмінної якості виробів, що випускаються під торговою маркою БМК, є численні вітчизняні та міжнародні нагороди, зокрема «Приднестровское качество», «Серебряный папирус», «Эртсмейкер», «Корона за качество» в категорії «золото» і «платина», золота медаль Асоціації сприяння промисловості Франції. Ці високі нагороди – оцінка діяльності налагодженої системи управління якістю, починаючи від вхідного контролю сировини, закінчуючи випуском готових виробів.

Підвищенню якості продукції сприяє й перманентне технічне переозброєння виробництва. У цьому інженерно-технічним працівникам важливо проявляти особливу гнучкість, можна навіть сказати мистецтво, для того, щоб не перериваючи виробничого процесу, на тих самих площах здійснювати його модернізацію. Проте тут давно навчилися «перешиковуватися на марші».

Асортимент – широкий

Асортимент продукції комбінату безперервно оновлюється, якісь її види відходять у минуле, щось новеньке з’являється (щорічно два десятки найменувань). Базуються ці зміни на споживчих перевагах і купівельному попиті, а вивчають їх фахівці торгового відділу. Асортимент продукції становить близько 300 найменувань. Це м’ясо, м’ясні делікатеси, ковбаси, напівфабрикати, тушонка, паштет, пельмені, вареники, вертути, млинці з начинкою, заморожені тісто, овочі та фрукти, домашня локшина, лаваш і навіть оселедець атлантичний, миючі засоби та господарське мило. Тільки цифри й найменування – це на поверхні, те, що зримо, а в основі, в базисі – копітка, щоденна праця колективу, який чутливо вловлює мінливі тенденції розвитку ринку, його вимоги, запити споживачів.

У різних куточках республіки працюють 26 фірмових магазинів Бендерського м’ясокомбінату, які наближають продукцію безпосередньо до покупця. І це не просто торгове місце, де грошові знаки замінюють на товар. Магазини фірмової торгівлі перетворилися на своєрідні містки, де виробники взаємодіють із покупцями, вивчають їхні смаки та запити.

Багато про що красномовно говорить і той факт, що БМК усі ці роки за стабільної місткості внутрішнього ринку м’ясних виробів намагається зберегти обсяги реалізації продукції, попри те, що кількість її виробників збільшується. Щоб гідно конкурувати в ринкових умовах, украй важливо не зупинятися на досягнутому, не знижувати планку, працювати на випередження, на перспективу. У цьому особлива роль належить технологічній, а також службі стратегічного розвитку підприємства.

Обсяг виробництва, кількість робочих місць – важливі показники, що свідчать про поступальний розвиток підприємства. Бендерський м’ясокомбінат входить до списку 50 великих платників податків республіки та є одним з основних донорів місцевого бюджету.

Історію творять люди

Усього цього не було б, якби не працьовитість фахівців високого класу, які віддають рідному підприємству знання і досвід. Особливі почесті тут віддають ветеранам, які вже вийшли на рубіж, за яким відпочинок, але вони продовжують працювати. На зміну ветеранам приходить молодь.

Так підтримується спадкоємність поколінь і традицій, так утворюється міцний сплав досвіду і молодості. Нинішнє покоління співробітників Бендерського м’ясокомбінату підтримує закладені в минулому авторитет, престиж і репутацію підприємства, примножує його потенціал. У цьому і є запорука зміцнення позицій підприємства, його подальшого розвитку.

Примітно, що багато його працівників підвищують освітній рівень, професійну кваліфікацію без відриву від виробництва. Люди дорожать робочим місцем, тому що бачать і цінують зусилля адміністрації зі створення для них комфортних умов праці. Це й не дивно, тому що відмінною рисою м’ясокомбінату є наявність чималої кількості трудових династій. Всупереч усім перипетіям тут зберігається дія широкого соціального пакета, в основі якого своєчасна виплата гідної заробітної плати. Трудовий колектив підприємства-ювіляра надає також благодійну та спонсорську допомогу навчальним закладам і громадським організаціям. Це підтвердження розуміння ним соціальної відповідальності.

Своєрідною візитною карткою ювіляра є єдність і монолітність співробітників, кожен член якого намагається розкрити свій потенціал, усвідомлюючи велику особисту відповідальність, що лягає на його плечі. Разом вони становлять єдину і дружну команду виробничників. Відсвяткувавши 80-річний ювілей, працівники комбінату знову налаштуються на плідну і творчу працю, на динамічний розвиток, постійне відтворення традицій у створенні гастрономічних шедеврів та на виконання соціальних зобов’язань.

За високу ефективність виробництва підприємство нагороджене орденами «Трудова слава» та Пошани.


Сергій ХОХЛОВ.

Фото з архіву автора.