Соціальне партнерство і практико-орієнтоване (дуальне) навчання

Проблема нестачі висококваліфікованих робочих кадрів була не раз позначена Президентом ПМР Вадимом Красносельським і Головою Уряду Олександром Мартиновим.

Міністерство просвіти ПМР у січні 2017 року звернулося до досвіду підготовки кваліфікованих робочих кадрів за практико-орієнтованою (дуальною) системою в Росії та європейських країнах. Пілотним проектом стала взаємодія Тираспольського коледжу бізнесу і сервісу з ЗАТ «Одема» ім. В. С. Соловйової. Випуск першої групи підготовки за фахом «Оператор швацького устаткування» відбувся 25 квітня 2018 року.

Такий досвід отримання дуальної освіти став першим у республіці, а співпраця між освітньою установою і швейним виробництвом дала високі результати. Кваліфікацію оператора швацького устаткування присвоєно 13 фахівцям, які вже приступили до роботи на фабриці.

Нині формується друга така група, до якої увійдуть 20 слухачів. «Ми плануємо кожні 4 місяці випускати операторів швацького устаткування. При цьому, ввівши в діловий обіг назву цієї спеціальності, ми даємо можливість без сорому працювати чоловікам на виробництві», – підкреслив директор фабрики «Одема» Олександр Свідерський.

10 травня 2018 року в Міністерстві просвіти під головуванням заступника Голови Уряду ПМР Олексія Цуркана відбулася нарада, в ході якої були підписані угоди про взаємне співробітництво з практико-орієнтованої системи навчання між Бендерським торгово-технологічним технікумом, швейною фірмою «Вестра», ТОВ «Интерцентр-Люкс» і ТОВ «Софтшуз». Вже 11 травня 2018 року ТОВ «Софтшуз» і Бендерський торгово-технологічний технікум почали набір у групи професійної підготовки за спеціальністю «Збирач верху взуття».

Як зазначила міністр просвіти республіки Тетяна Логінова, одне з головних завдань відомства – максимальне забезпечення реальних потреб ринку праці республіки молодими фахівцями.

Наталія   СИНЯВСЬКА.