Ходімо в театр!

Таку фразу нечасто, але можна почути й у Кам’янці. Вже 5 років до нас регулярно приїжджає зі спектаклями трупа Придністровського державного театру драми та комедії ім. Н. С. Аронецької.

«Виступи у містах республіки – частина проекту «Театр очима молодих». Його головна мета – викликати у молодого покоління інтерес до драматичного мистецтва. Тому трупа не лише представляє на сценічних майданчиках Придністров’я кращі спектаклі для різновікової аудиторії, а й закликає юних глядачів поділитися своїми враженнями від побаченого. І з кожним роком існування проекту вони все більш охоче відгукуються на нашу пропозицію», – начальник відділу театру з організації глядачів Валентина Тазова з задоволенням показує мені малюнки, вироби та інші творчі роботи, присвячені театральному мистецтву. Їх принесли на спектаклі ті юні жителі Кам’янщини, які познайомилися з творчістю трупи в попередні роки.

А ось для вихованців дитячих садочків театр – у новинку. Вони не тільки з непідробним зацікавленням дивилися лялькову виставу «Золоте курча» – брали активну участь у долях персонажів: Лисички та Вовка, які намірилися вкрасти Курочку Рябу, а заволоділи лише одним із яєць. Курча, що вилупилося з нього, своєю добротою зуміло змінити світосприймання викрадачів – і дало маленьким глядачам важливий урок про цінність дружби.

Повчальною була і казка «Як Настуся ледве Марою не стала». Понад 200 школярів, затамувавши подих, стежили за чарівними перетвореннями, втіленими на сцені заслуженою артисткою ПМР Тетяною Дікусар і студентками акторського відділення Придністровського держуніверситету.

На вечірню виставу, на відміну від минулих років, прийшли не лише старшокласники та студенти. Дізнавшись про гастролі театру, організовано прибули на спектакль члени деяких трудових колективів міста, а також відпочивальники санаторію «Дністер». Усі ми зацікавлено стежили за перипетіями динамічного сюжету комедії «Чаклунка», режисером якої була заслужена артистка ПМР Ольга Прохорова.

Талановита гра обдарованих акторів (керівник театру Ірина Панасенко, заслужена артистка ПМР і РМ Ірина Сєрікова), живі діалоги та влучні жарти тримали зал у напрузі впродовж усього спектаклю, в якому вічні теми самотності та бажання кохати й бути коханими розкриваються на сучасному матеріалі. За можливість поставити себе на місце героїв, переосмислити звичні ситуації, щоб постаратися знайти з них свій вихід, чимало глядачів сердечно дякували членам трупи після вистави. І лейтмотивом звучала фраза: «Приїжджайте до нас знову!» – як найвища оцінка результативності проекту.

Тетяна   ГРИЦЮК.