Адаптивність кадрової політики

Відбулося перше засідання Вченої ради ПДУ імені Т. Г. Шевченка в новому навчальному році. Розглянуто два ключових питання: підбиття підсумків приймальної кампанії у 2024 році та визначення шляхів подальшого розвитку головного вишу країни.


Нотатки з засідання Вченої ради ПДУ

Ректор університету професор Владислав Соколов окреслив перед членами Вченої ради завдання та перспективи розвитку ПДУ на 2024-2025 навчальний рік. До них входять: зміцнення матеріально-технічної бази, посилення ролі вишу в соціально-економічному розвитку республіки, впровадження інноваційних освітніх технологій і розширення міжнародного співробітництва.

■ «Пріоритетними напрямками розвитку ПДУ на 2024-2025 навчальний рік є підготовка конкурентоспроможних та адаптивних кадрів для економіки ПМР з метою розв’язання завдань інноваційного розвитку суспільства; ведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень у соціально-економічній та гуманітарній галузях; встановлення взаємовигідних партнерських відносин з виробничим сектором, державними установами та органами влади; збереження духовно-моральних, історичних, культурних традицій придністровського народу; розкриття здібностей кожного студента», – зазначив Владислав Соколов.

Про результати приймальної кампанії – 2024 доповіла відповідальний секретар приймальної комісії Марина Мякініна. За її словами, в новому навчальному році за програмами вищої професійної освіти до університету було зараховано 2 308 студентів; за програмами початкового та середнього професійного навчання – 335 студентів; на додаткові освітні програми було подано 189 заявок.

■ «Найбільший попит цього року в абітурієнтів зокрема мали такі напрямки підготовки, як «Медіакомунікації», «Журналістика», «Архітектура», «Лінгвістика», «Техносферна безпека», – наголосила Марина Мякініна. – Традиційно серед вступників популярними були медичні та економічні спеціальності, програмна інженерія, захист інформації та наноелектроніка».

Під час засідання члени Вченої ради ухвалили зміни та доповнення до «Правил прийому в ПДУ».

Начальник Управління освітніх програм ПДУ Людмила Тануркова представила інформацію про працевлаштування випускників 2024 року:

■ «Традиційно навесні ми створюємо комісії з розподілу випускників. За результатами їх роботи молоді фахівці прикріплюються до певних організацій, підприємств, установ, де вони повинні бути працевлаштовані після закінчення університету. Однак не всі молоді кадри прибувають до місця роботи. Ми намагаємося підтримувати зв’язок і з випускниками, й із представниками роботодавців, але це робити складно, а інколи практично неможливо», – зазначила відповідальний фахівець.

Нагадаємо: випускники, які закінчили навчання за програмами початкової професійної освіти, повинні відпрацювати один рік, за програмами середньої професійної освіти – два роки, а хто завершив навчання за програмами бакалавріату і відразу вступив до магістратури, відпрацьовує три роки. У разі небажання відпрацьовувати, випускник зобов’язаний відшкодувати вартість навчання державі.

У зв’язку зі збільшенням напрямів та обсягу міжнародної діяльності університету, перший проректор ПДУ Лариса Скитська запропонувала Вченій раді ввести до штатного розпису посаду проректора з міжнародної діяльності. Пропозиція була підтримана одностайно.


Iгор ШЕВЧЕНКО.