Спеціальні режими оподаткування

У межах курсу «Фінансова грамотність для менеджерів» відбувся черговий семінар для підприємців. Організатор – Торгово-промислова палата – зібрав понад півсотні учасників, яким було цікаво розібратися в сучасних режимах оподаткування, задати питання фахівцям та визначитися з умовами здійснення підприємницької діяльності.


Відеоконференцію в режимі он-лайн на платформі «ZOOM» провела заступник генерального директора ЗАТ «Бухгалтерія. Податок. Облік.» Наталя Кушнір-Северин. Цього разу були порушені теми самозайнятих, спрощеної та патентної систем оподаткування. Фахівець детально пояснила особливості режимів, зазначивши загальні аспекти кожного, при цьому наголосила про значення сплати податків для економіки республіки.

Згідно з законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців у ПМР» під самозайнятими розуміються фізичні особи, зареєстровані як індивідуальні підприємці, які здійснюють діяльність самостійно на підставі посвідчення і сплачують сукупний податковий платіж. Виготовляти сувеніри, бути майстром манікюру, нянею або репетитором – усе це входить до переліку професій для самозайнятих.

Для суб’єктів, які здійснюють цей вид діяльності, існують певні обмеження: вони не мають права реалізувати товари, готову продукцію, роботи або послуги юридичним особам, а також здійснювати зовнішньоекономічну діяльність. При цьому вони можуть користуватися пільгами до 70 % для самотніх батьків, багатодітних сімей, дітей-сиріт, пенсіонерів, учасників бойових дій тощо. Весь період підприємницької діяльності самозайнятого зараховується до робочого стажу для подальшого нарахування пенсії або користування іншими соціальними гарантіями.

Патентна система оподаткування добре знайома багатьом бізнесменам. Вони можуть не застосовувати контрольно-касові апарати, не надавати податкову декларацію та не вести бухгалтерський облік та іншу звітність. Патентовласник повинен сплачувати податок із потеційно можливого прибутку у розмірі 3 %, соціальні платежі та прибутковий податок (5 %) за кожну залучену особу.

Фахівець зазначила, що до підприємницької діяльності не належить і не вимагає оплати сукупного податкового платежу за патентною системою оподаткування діяльності фізичних осіб з реалізації продукції рослинництва, тваринництва та бджільництва, вирощених у підсобному господарстві. Це можливо тільки за умови надання документа, виданого виконавчим органом державної влади міста (району), про те що реалізована продукція вирощена на земельній ділянці сільськогосподарського призначення.

Спрощена система оподаткування надає підприємцям більше можливостей, зокрема: залучати до 5 працівників, здійснювати зовнішньоекономічну діяльність (вартість імпортованих товарів не повинна перевищувати 50 тис. доларів на одне господарство), не вести фінансову звітність, але обов’язково мати онлайн-касу.

Враженнями та досвідом поділився учасник заходу, досвідчений підприємець Михайло Шестівський:

■ «Більше року я працюю за новою спрощеною системою оподаткування і вже виявив для себе безліч переваг. Облік доходів і витрат здійснюється за касовим методом, що передбачає відображення доходів у період їх отримання, а витрат – у період їх оплати, а також значним переліком видів діяльності».

Підсумуємо вищесказане: завдяки подібним семінарам та лекціям від ТПП, слухачі стають більш впевненими, зваженими та рішучими у своїх здібностях приймати фінансові рішення, що сприятливо впливає на розвиток бізнесу.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото: https://novostipmr.com.