Електронна митниця: результати й нові можливості

Таку назву мав брифінг, що відбувся в ДМК. Присвятили його 32-й річниці утворення митних органів Придністров’я.


Голова Державного митного комітету Валентин Грабко поінформував журналістів:

■ «У 2018 році була прийнята програма «Електронна митниця», суттю якої є впровадження системи електронного декларування товарів. Останнім часом цифровізація стала переважним напрямком роботи митних органів. При цьому поточний рік є знаковим з огляду на запуск повноцінного електронного декларування товарів для юридичних осіб і практично повної відмови від паперового документообігу. На сьогодні для юридичних осіб електронна митна декларація вважається єдино можливим форматом заяви відомостей про переміщувані товари. Оцифровані всі процедури, передбачені Митним кодексом».

Система електронного декларування товарів стала обов’язковою для юридичних осіб; селянсько-фермерських господарств; фізичних осіб, які здійснюють ввезення товарів для юридичних осіб без укладення зовнішньоекономічних контрактів за готівкову іноземну валюту.

■ «За шість років ми пройшли шлях від пілотного проекту до повноцінного електронного декларування. Тепер усі документи для митних цілей подаються й обробляються дистанційно. Випуск товарів без участі інспектора перейшов від експерименту до щоденної практики. У порівнянні з часом, коли термін митного оформлення обчислювався днями, реєстрація, перевірка і випуск усього за одну хвилину здавалися чимось неймовірним. У наші дні це стало можливим», – підсумував керівник республіканських митних органів Валентин Грабко.

Начальник Управління інформаційних технологій ДМК Олександр Овчаренко розповів, що з 18 вересня 2023 року введений у дію тестовий режим для роботи в електронному форматі. Юридичні особи могли ознайомитися з роботою в електронних сервісах, дістати необхідну консультацію. При комітеті діє громадсько-консультативна рада з митної політики. Вона є майданчиком для спілкування з представниками бізнесу.

■ «У нас добре налагоджений зворотний зв’язок із підприємцями, зокрема з питань електронного декларування. З самого початку переходу на нову систему представники бізнесу запевнили нас у тому, що вона для них зручна», – наголосив Олександр Овчаренко.

На 2025 рік митниця має нові плани щодо цифровізації. Зокрема, триває розробка особистого кабінету економічного агента. У ньому користувач зможе бачити статистику, стежити за станом особових рахунків, подавати документи в онлайн-режимі. Частково готове електронне сховище.

Це нова розробка, проект Державного митного комітету. З його упровадженням декларанти зможуть посилатися на пакет документів за допомогою унікального ідентифікатора. Це звільнить економічних агентів від збирання необхідного пакета документів і витрачання часу на його додаткову перевірку під час кожної подачі декларації.

У підсумках брифінгу представники ДМК констатували: їхнє першорядне завдання – забезпечити швидкість і комфортність митного оформлення для законослухняних представників бізнесу. Тому «Електронна митниця» розвиватиметься й надалі, адже нині так працює більшість митних адміністрацій світу.

Розширення практики електронного декларування у 2024 році підтверджують статистичні дані:

з початку року оформлено понад 90 тис. митних декларацій, що на 28 % більше, ніж у 2023-му;

із загального обсягу електронних декларацій, поданих з початку 2024-го, 90 % зареєстровані в автоматичному режимі, 55 % – випущені автоматично;

96 % з усіх автоматично випущених декларацій стосуються експортних поставок; частка імпорту – 4 %;

термін митного оформлення декларацій, що пройшли автореєстрацію та автовипуск (тобто без участі митного інспектора) не перевищує двох хвилин;

середній час операції з оформлення експорту становить 8 хвилин, оформлення імпорту – 1 годину. До відома: термін митного оформлення, встановлений на ці дії законодавством, становить не більше чотирьох робочих годин.


Віктор РОМАНЮК.

Фото автора.