Найважливіші теми урядового засідання

Низку законодавчих ініціатив і підзаконних нормативно-правових актів ухвалили члени вищого виконавчого органу влади на черговому засіданні.


Експортні та імпортні тарифи на 2025 рік

Перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник представив пакет документів щодо оновлення ставок мит на імпортовані та експортовані товари. Вони сприятимуть збалансуванню основних функцій митних тарифів, таких як захист внутрішнього ринку, підтримка вітчизняного виробництва та поповнення доходів республіканського бюджету.

Що стосується мит на імпорт, то ставки, які діятимуть у наступному році, були розроблені на підставі пропозицій Міжвідомчої комісії. Наприклад, рівні тарифи на ввезення різної продукції варіюватимуться в діапазоні від 0 до 20 %. Це дозволить створити стимулюючий механізм для розвитку промисловості та водночас забезпечити захист вітчизняних виробників.

■ «У межах діяльності комісії були розглянуті пропозиції від суб’єктів господарювання, що стосуються зміни ставок ввізного мита на 139 кодів товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕД)», – зазначив міністр.

Керівник Мінекономрозвитку пояснив, що не всі заявки були задоволені. Негативний висновок на деякі пропозиції дозволить уникнути недонадходження до бюджету.

Нижчі мита встановлені на сировинні товари, необхідні для внутрішнього виробництва. Тоді як готова продукція і товари з високим ступенем переробки будуть обкладатися вищими митами. Такий механізм розроблений для того, щоб підтримати промисловість республіки, забезпечити великі підприємства доступними ресурсами.

Крім того, урядовці ухвалили рішення, що має захистити від імпортної конкуренції вітчизняних сільськогосподарських виробників, а саме – збільшення ставки на ввезення яблук.

Фахівці підрахували, що зміни сприятимуть збільшенню надходжень до бюджету. Слід зазначити, що останнім часом у рамках дорожньої карти реалізується обнуління мит на товари, імпортовані з країн Європейського союзу, щоб полегшити торгівлю з ЄС.

Митні тарифи на експорт товарів у зазначений період залишаться на рівні поточного року.

Забезпечення житлом дітей-сиріт

Учасники засідання затвердили нове положення про діяльність комісії з забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. Свого часу комісії вже доводилося розв’язувати низку проблем, які ускладнювали виконання завдань через відсутність чіткого функціоналу та постійного складу її учасників.

Керівник Мінсоцзахисту Олена Куліченко, представляючи документ, пояснила, що тепер до компетенції членів комісії входитиме планування видатків республіканського та місцевих бюджетів на придбання житла, а також контроль за видатками на утримання житлових приміщень, які перебувають у власності чи в користуванні дітей-сиріт.

Такий механізм сприятиме більш ефективному й оперативному вирішенню житлових питань цієї вразливої категорії громадян. Комісія ж матиме право робити запити в державні органи та запрошувати посадових осіб на засідання, які відбуватимуться не рідше одного разу на півріччя, для обговорення актуальних питань.

Документ також визначатиме склад комісії, до якої увійдуть представники міністерств (зокрема соціального захисту і праці, фінансів та освіти), а також державних адміністрацій міст і районів.


Iрина МАСЛОВА.