Верховна Рада: основні підсумки засідання

На черговому пленарному засіданні вищого законодавчого органу депутати ухвалили важливі рішення

Геодезичні послуги населенню

Майже півроку у вищих ешелонах виконавчої та законодавчої влади республіки тривають дискусії про спрощення оформлення земельних ділянок, розташованих у сільських населених пунктах. У липні поточного року у Верховній Раді провели «інформаційну годину», присвячену цій темі. Депутати, представники Уряду, керівники державних і муніципальних підприємств, що надають геодезичні та картографічні послуги, впродовж декількох годин обговорювали тарифи та механізм їх надання.

На цьому тижні законодавці знову повернулися до розв’язання цієї проблеми.

■ «У 2018 році Президент поставив завдання сформувати Земельний кадастр. Роботи ведуться вже шість років. Ті, хто проживають на земельних ділянках для житлового будівництва, не ставлять під сумнів необхідність проведення геодезичних робіт. Це необхідно для того, щоб надалі не виникало земельних спорів. Вони готові заплатити тисячу рублів, півтори тисячі, але не можуть заплатити 5 чи 8 тисяч. Під час літніх слухань ми шукали можливості для зниження вартості цих послуг. Настала пора розв’язувати питання», – зазначив Голова Верховної Ради Олександр Коршунов.

Автори відповідної законодавчої ініціативи депутати Сергій Чебан, Олег Василатій та Антон Онуфрієнко зазначили, що представлений проект є першим етапом масштабної роботи з оптимізації надання населенню геодезичних послуг, насамперед у сільській місцевості.

■ «Механізм геодезичної прив’язки покликаний припинити суперечки, пов’язані з земельними ділянками. Однак під час його реалізації були виявлені упущення. Тому ми пропонуємо ввести мораторій строком на два роки на оформлення земельних ділянок з геодезичною прив’язкою. Те, що в народі називають «геодезією». Наша пропозиція – поширити його дію на сільські населені пункти, де ситуація якраз найскладніша», – пояснив журналістам депутат Олег Василатій.

Народні обранці запропонували прописати в законі норму, згідно з якою до 31 грудня 2026 року жителі сіл за відсутності спорів із суміжними землекористувачами зможуть оформити земельні ділянки без обов’язкової геодезичної прив’язки. Два роки мораторію дадуть державі можливість підготувати необхідну інфраструктуру для проведення геодезичних робіт, зробити цей механізм максимально комфортним для населення.

■ «До цього використовуватиметься спосіб, що діяв до 1 травня 2024 року. Землемір готуватиме документи без геодезії, – зазначив Олег Василатій. – Таким чином, необґрунтовано високі витрати на підготовку документів на право користування землею будуть знижені. Впродовж двох років їх не буде взагалі. Згодом ця послуга надаватиметься за справедливою ціною».

Ввезення автомобілів з іноземними номерами

Депутати Верховної Ради підтримали урядовий законопроект, що спрощує процедуру перетину кордону на автомобілях з іноземними номерами. Тепер будь-яка особа, яка ввозить транспортний засіб з іноземним номером і має технічний паспорт (свідоцтво про реєстрацію), зможе оформити процедуру тимчасового ввезення без пред’явлення довіреності. Ухвалені до Митного кодексу зміни набудуть чинності через 30 днів після опублікування закону.

Про виконавче провадження

Прийняті зміни до Закону «Про виконавче провадження». Метою ініційованого Урядом законопроекту є забезпечення вільного доступу до даних про виконавче провадження. Ця правова норма має на увазі створення електронної бази даних, що містить відомості, необхідні для примусового виконання судових актів, а також виконавчі документи. Інформація стане загальнодоступною. Електронний сервіс розмістять на сайті Держслужби судових виконавців.

Інший законопроект на цю ж тему підготовлений депутатами Галиною Антюфєєвою, Григорієм Дяченком та Олегом Петриком на підставі запиту Прокурора про тлумачення деяких норм вищеназваного закону. Зокрема, пропишуть заборону на стягнення за виконавчими документами, якщо після утримань сума доходу боржника стане меншою, ніж величина прожиткового мінімуму.

Ці зміни до закону набудуть чинності з 1 січня 2025 року.


Юрій ТЕЛЕШ.

Фото: https://novostipmr.com.