«Живі» гроші чи пластикова картка? Ось у чому питання…

Спробуємо розібратися, що ми, звичайні пасажири громадського транспорту, маємо сьогодні та на що нам сподіватися найближчим часом, під час користування тролейбусом чи маршрутками.


Багатьох мешканців наших міст і сіл хвилює питання оплати проїзду в громадському транспорті. Адже не всі люди щодня подорожують, не всі добираються на роботу та додому маршрутними таксі. Хтось лише зрідка виходить «в люди», хтось звик пересуватися пішки, хтось – велосипедом чи власним авто. Однак, іноді доводиться (в гості чи на базар) поїхати й маршруткою. Заходиш такий, у гарному настрої, в салон, даєш гроші водієві, а він не бере, каже, картку прикладай до валідатора. «Що ж воно таке, вперше чую!», – хватається за голову пасажир і вискакує, як ошпарений, на вулицю, лаючи всіх і вся.

Так от, щоб не траплялося таких несподіванок, ми поділимося інформацією, яку надав нашій редакції начальник Держслужби транспорту та нагляду за транспортною діяльністю Мінекономрозвитку Артем Федоренко.

Про те, що в республіці вводиться нова автоматизована система оплати проїзду (АСОП), не говорив тільки лінивий. Усі республіканські газети, телебачення, радіо з середини літа постійно висвітлювали та висвітлюють цю новину, яка вже, власне, й не є новиною.

Фахівець не радить нервувати та остерігатися валідатора, тому що це сучасний невеликий пристрій, встановлений поряд із дверима тролейбуса. З нового року він стане вірним помічником і водіям маршруток. За його допомогою пасажири можуть розплачуватися банківською карткою. Просто до нього треба звикнути, як ми звикали в магазинах, коли оплачували карткою покупку.

Оплативши проїзд через валідатор, пасажир отримує повідомлення – підтвердження платежу в додатку банку. З’явиться зелена «галочка» на екрані. В даний час цей пристрій використовують кондуктори, які пройшли певний курс навчання. Разом з тим, вони будуть для пасажирів своєрідними консультантами на перших порах. Згодом вони також зможуть контролювати оплату проїзду. Згодом – це коли відбудеться перехід виключно на безготівкову оплату, тобто з 1 квітня наступного року.


Щодо пенсіонерів, школярів, студентів та інших пільгових категорій громадян, то вони до 1 квітня 2025 року ще можуть їздити в тролейбусах, просто показуючи своє посвідчення. Школярі – довідку, видану в школі. Нічого нікуди їм не треба буде прикладати до вказаної дати. Додаткова інформація стосовно пільгових категорій пасажирів, буде надана через ЗМІ. Люди, які платять за проїзд, не мають пільги, як і раніше, можуть давати гроші кондукторові, а можуть використовувати й свою банківську карту. Проте готівка, як ми вже говорили, буде можлива до 1 квітня наступного року. З 1 квітня всі платитимуть виключно карткою.


Випробовування спочатку відбудуться на електротранспорті, а з нового року – на всіх видах громадського транспорту: міських, приміських та міжміських.

Серед громадян є такі, що не працюють, не отримують пенсії і не «прив’язані» до жодної банківської установи. Їм рекомендують придбати собі картку, просто зайшовши в один із трьох банків республіки: «Агропромбанк», «Эксимбанк» чи «Сбербанк». Користуватися нею можна буде, коли вже «живі» гроші за проїзд у громадському транспорті відійдуть у минуле. Готівка все ще в ходу.

Нині всім нам дається певний час для того, щоб громадяни звикли до цього нововведення. Щоб і водії та кондуктори також до нього звикли.

Водіям маршруток стане простіше, бо вони виконуватимуть тільки свої прямі обов’язки: керуватимуть транспортним засобом, забезпечуючи безпеку дорожнього руху, не відволікатимуться на рахування грошей, не матимуть взагалі ніякого контакту з ними.
Хоча тролейбуси вже з 1 жовтня оснащені валідаторами, вони ще не протестовані належним чином, їх не використовують за призначенням. Пристроями забезпечені кондуктори, про роботу яких ми вже повідомили вище.

Для введення в дію цієї новації має пройти певний час. З початку вересня між Мінекономрозвитку та Агропромбанком, як оператором АСОП, було укладено угоду про технічне забезпечення впровадження нової системи. Відповідні спеціалісти банку працюють над якнайшвидшою її реалізацією разом із колегами з Росії, які мають великий досвід такої роботи.

Усе робиться для того, щоб вона увійшла в життя наших громадян спокійно, безболісно і стала звичною, не викликаючи жодних нарікань.

«Буклети, про які свого часу йшлося на нараді Тираспольської громадської ради, ми не друкували. Замість цього дали відповідні інструкції кондукторам, які пояснюватимуть усе, що буде незрозуміло пасажирам, під час поїздки», – зазначив начальник Держслужби Артем Федоренко.

Для «зайців», які не дуже люблять платити за проїзд у громадському транспорті, додамо: Адміністративним кодексом передбачений штраф 92 рублі. Камери спостереження, які планується встановити в тролейбусах, виявлятимуть безбілетників, і вони відчують на собі, що з державою, яка робить все для покращення якості життя громадян, краще не жартувати.
То що, прощавайте «живі» гроші?


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото автора.