Осінь усьому рахунок веде

Так і дбайливий господар розмірковує, що вже зроблено в його саду-городі, що ще варто зробити, як забезпечити себе та родину до нового врожаю. А це досить довгий осінньо-зимовий період.


Найпростіший спосіб зберегти смаки сезонних овочів на холодну пору року, а також збагатити й урізноманітнити зимовий раціон, це зробити заготовки на зиму. Що може бути кращим, ніж баночка ароматного лечо чи смажені кабачки, що миттєво нагадають нам про теплі дні?

Смажені кабачки на зиму

Страву можна їсти і як самостійну закуску, і додавати до салатів або використовувати як гарнір до м’яса та риби. Смажені кабачки також чудово смакують із хрустким хлібом або тостами.

Завдяки простоті рецепту та улюбленому смаку, знайомому з дитинства, ця заготовка – ідеальний варіант для швидкого перекусу. Якщо шукаєте щось універсальне для свого зимового раціону, страва точно заслуговує на вашу увагу.

Складові: 60 мл ароматної олії; приблизно 3 великих кабачки; 50 г часнику; 1 пучок петрушки; 1,5 чайної ложки солі; 1 ст. ложка яблучного оцту на півлітрову банку. Всього вийде 3 таких баночки.

Приготування: перш за все, потрібно помити та нарізати на кружечки кабачки. Потім полити їх ароматною олією.

Обсмажити з обох сторін до золотавого кольору, змішати подрібнену петрушку та часник з сіллю. Після чого викласти в банки шарами зелень з кабачками. В кожну з них додати по 1 ст. ложці оцту та олії. Накрити кришками та поставити в каструлю, застелену рушником. Налляти воду та стерилізувати з моменту кипіння приблизно 15–20 хв. Дістати обережно банки та щільно закрити. Після цього їх потрібно перевернути та накрити. Так вони стоятимуть до повного охолодження. Соковиті смажені кабачки доповнять будь-яку страву або ж стануть її основою.

Найсмачніше лечо

Лечо – справжній шматочок літа, який ви можете зберегти на зиму в банці. Це ідеальне доповнення до будь-якої страви взимку, коли так хочеться тепла і свіжих літніх смаків.

Складові: 200 мл олії; 2 кг солодкого перцю; 2,5 кг помідорів; 1 кг моркви; 200–300 г цукру; 300–400 г яблучного оцту; 2-3 ст. ложки солі.

Приготування: гарно промийте всі овочі, наріжте перець соломкою, помідори зі шкіркою перекрутіть на м’ясорубку, а моркву – натріть на крупну тертку.

У великій каструлі зваріть помідори та моркву впродовж 30 хв. Додайте всі інші інгредієнти, зокрема й олію. Вона гармонійно об’єднає всі смаки та зробить страву по-особливому м’якою і ніжною. Варіть ще 20 хв. Кислоту та цукор можна регулювати на смак. Викладіть лечо у стерилізовані банки та закрутіть кришками. Переверніть банки догори дном та залишіть до повного охолодження.

Смачного!


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: 24tv.ualifestyle244.