Музика – універсальна мова

У Палаці Республіки відбулося відкриття XXX ювілейного концертного сезону Державного симфонічного оркестру, яке приурочили до Міжнародного дня музики. У програмі концерту пролунали відомі твори видатного німецького композитора Л. Бетховена та одного з основоположників романтизму в музиці Ф. Шуберта.


Міжнародний день музики щороку відзначається 1 жовтня. Подія присвячена мистецтву, що об’єднує народи всього світу. Свято було засноване міжнародною музичною Радою (IMC) при ЮНЕСКО в 1973 році з ініціативи видатного радянського композитора, піаніста і громадського діяча Дмитра Шостаковича, а також голови Ради сера Єгуді Менухіна. Музика є універсальною мовою, що долає національні та мовні бар’єри, служить важливим інструментом взаєморозуміння і поваги між людьми різних культур.

У Придністров’ї цю подію відзначають концертними програмами за участю кращих артистів і художніх колективів. Державний симфонічний оркестр під керівництвом народного артиста ПМР Григорія Мосейка порадував шанувальників музики шедеврами, що увійшли до скарбниці світової культури.

Одним із найпопулярніших творів Франца Шуберта є музика до п’єси «Розамунда, принцеса кіпрська». На його написання у композитора було менше трьох тижнів, тому він звернув-
ся до своїх попередніх творів: опрацював численні тематичні зв’язки між окремими номерами, поєднуючи частини продуманим тональним планом. Незважаючи на провал самої вистави, музика мала величезний успіх, а сам композитор здобув визнання публіки.

Симфонія № 5 завершує ранні симфонічні досліди Франца Шуберта, в яких прослідковується вплив віденського класицизму, зокрема схожість із творіннями Вольфганга Моцарта. Енергійні мотиви змінюються ліріко-танцювальним складом мелодій. У третій частині твору класичне і романтичне переплітаються ще тісніше, а народні мотиви української пісні у виконанні скрипки та фаготу змушують згадати творчість Йозефа Гайдна.

Завершився концерт дебютним виступом молодої талановитої піаністки Софії Слободенюк. Вона має в активі нагороди багатьох міжнародних конкурсів і фестивалів. Уперше дівчина зіграла з вітчизняним оркестром на проекті «Юні таланти Придністров’я», ініційованому головним диригентом Григорієм Мосейком. Нині Софія студентка четвертого курсу Придністровського державного інституту мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна. Вона розповіла, що її дідусь – баяніст, він давав їй уроки музики змалечку, завдяки чому прищепив любов до прекрасного. Вона вдячна за те, що відкрила для себе унікальний світ самовираження почуттів, емоцій та індивідуальності.

Музиканти втілили на сцені концерт для фортепіано з оркестром № 2 сі-бемоль мажор останнього представника «віденської класичної школи» Людвига ван Бетховена. Шанувальники симфонічної музики з завмиранням серця прислухалися до кожної ноти, що лунала зі сцени.
Публіка дістала чудову можливість насолодитися класичними творами, пережити незабутні враження, емоційне піднесення та задоволення. Шанувальники дарували артистам квіти й бурхливі оплески.

У фойє Палацу Республіки гості обмінювалися враженнями та зазначали, що концерт промайнув на одному подиху і вони з задоволенням чекають наступної зустрічі.


Ольга КвIтка.

Фото автора.