Бренд, за яким упізнають Придністров’я. «Букету Молдавии» – 100 років

НАША МАРКА

Колись на просторах СРСР панували загальний дефіцит і блат. Та якщо ви мали пляшку вина «Букет Молдавии» чи «Утренняя роса», перед вами, де б ви не були, відкривалися будь-які двері, для вас розв’язувалися будь-які питання. Це був незмінний і незамінний набір будь-якого відрядженого, відпочивальника і тим більше постачальника. По продукції розташованого в Дубоссарах заводу про наш благодатний винний край, про Молдавію в цілому і Придністров’я зокрема, дізнавалися як у великих містах союзного значення, так і в найвіддаленіших куточках неосяжної країни, що займала 1/6 земної суші. Продукція дубоссарських виноробів була також однією з головних позицій молдавського експорту.


За великим рахунком, у придністровському краї, благодатному для культивування винограду, гріх його не вирощувати й не виготовляти з бурштинових ягід сонячний напій. Бездумна «боротьба» з пияцтвом, затіяна партійним керівництвом у далекому 1985-му, значно підкосила розвиток цієї галузі у традиційних для вирощування винограду регіонах великої країни, але, на щастя, не зруйнувала вщент.

У Придністров’ї виноградарство пережило друге народження завдяки фахівцям Дубоссарського заводу «Букет Молдавии».

Сьогодні «Букет Молдавии» відзначає день народження. Сотий! Ювілейний! Перегорнемо ж деякі історичні хроніки законодавця винної моди.

У 20-ті роки XX століття на базі кооперативної артілі були організовані винокурні. Згодом – Центральний винний пункт, заводоуправління та сільські винпункти в селах Дойбани, Кошниця, Ново-Комісарівка та Кочієри.

У роки Великої Вітчизняної війни Дубоссарський винпункт був повністю зруйнований. Після звільнення міста його заново відбудували.

Відтоді розпочався поступальний рух, упровадження новинок, збільшення обсягів випуску продукції, поліпшення її й так відмінної якості. Народна марка спеціалізується на випуску широкого асортименту алкогольної продукції, виробленої за традиційними класичними технологіями з використанням оригінальних рецептур. Це вермути, міцні напої, бальзами, ігристі та напівсолодкі вина – понад 60 найменувань алкогольної продукції. І все з натуральної сировини, яка вирощується на власних виноградних плантаціях. «Букет Молдавии» – володар безлічі нагород престижних міжнародних конкурсів.

Колектив підприємства, що є гордістю Придністров’я, відзначає 100-річний ювілей, запрошує на свято вина, яке відбудеться сьогодні з 10:00 до 18:00.

Гостям надається унікальна можливість оцінити різноманітність вин, насолодитися живою музикою, зокрема у виконанні групи «ДоРеДос», відвідати різні розважальні заходи, конкурси та вікторини з розіграшами призів.

У програмі: дегустації; реалізація продукції заводу зі знижками; ярмарок; фут-корт; фотозони; екскурсії. Вхід вільний.


Сергій ХОХЛОВ. 

Фото: pridnestrovie-tourism.com.