Осінній настрій, музика вина та грона винограду з пагорбів

Приємний подарунок піднесли придністровцям кращі виноградарі й винороби Слободзейського району, влаштувавши спільно з Торгово-промисловою палатою в рамках проекту «Купуй придністровське!» III районний фестиваль «Стругураш де пе колинэ».


Державна адміністрація району та міста Слободзеї ініціювала це грандіозне дійство. Грандіозне за своїми масштабами, кількістю учасників та самою організацією. Воно й не могло бути іншим, якщо за справу взявся сам керівник району Василь Тищенко та його компетентна команда.

«Сьогодні в нашому місті відбувається велика та значуща акція – реалізується відомий і популярний серед придністровців проект «Купуй придністровське!». За ініціативи Президента Вадима Красносельського він триває вже шостий рік, щоб пропагувати досягнення вітчизняних виробників. Будь-то легка промисловість, сільське господарство, великі чи малі підприємства, чи ті ж індивідуальні підприємці – всім знайдеться, що показати, чим похвалитися. Близько 60 учасників різних форм власності приєдналися до акції», – розповів глава адміністрації.

Василь Васильович повідомив, що на запрошення керівництва району до республіканського проекту долучилися й понад 40 кращих виробників домашнього вина з сіл Ближній Хутір, Карагаш, Чобручі, Незавертайлівка, Коротне, селища Первомайськ. Вони представили на конкурс результати нелегкої, але дуже цікавої, корисної, смачної та важливої праці.

Мета такого конкурсу, крім, звичайно ж, виявлення та підтримки виноробів, – ознайомлення гостей республіки з традиціями та звичаями придністровців, інформаційна підтримка кращих майстрів винної справи, розширення виробництва та збільшення продажів вина на внутрішньому ринку.

Саме на цьому й хочеться зробити акцент, хоча, без сумніву, головною подією дня залишається проект «Купуй придністровське!». Оскільки вони відбувалися паралельно, але на різних майданчиках, ми й розповімо про кожну з них окремо.

Музика вина і фонтанів

На Аркадній площі, де радісно співала вода фонтану, розташувалися національні подвір’я. На столах, застелених вишитими скатертинами, прикрашених запашними яскравими осінніми квітами, кетягами червоної калини та горобини, милували око різьблені дубові бочечки, старовинні глиняні глечики та дивовижної форми пляшки, наповнені божественним напоєм. На великих тарелях господині порозкладали страви національної кухні, одна смачніша іншої.

І всюди грала музика-музика-музика, лунали пісні та кружляли запальні танці, організовані самодіяльними артистами Будинку культури с. Карагаш. Це тут миловида жіночка в ошатному молдавському вбранні азартно відбивала на великому барабані такт для скрипаля, трубача, акордеоніста та саксофоніста. Навколо стрибали, танцювали дівчатка, запрошуючи до веселого танцю глядачів. Охочих виявилося чимало.

Поряд, на виставці музейного об’єднання під назвою «Вікові традиції виноробства», можна було ознайомитися з історією виноробства у Слободзейському районі. Допитливі громадяни зацікавлено розглядали старовинні дерев’яні бочки, керамічні глеки, скляні графини, плетені кошики, вази та предмети, що використовуються для приготування вина.

Визначення кращих – задача непроста

Якщо ж за діло беруться професіонали високого класу, то вона вирішується справедливо. Напередодні свята відбувся конкурс «Домашнє вино – 2024». Команда компетентних суддів на чолі з такими майстрами як Федір Кошарка та Василь Гарага, які самі досить давно займаються виноробством і неодноразово посідали призові місця, продегустувала 96 сортів вина від майже 40 учасників.

«Федір Олексійович – відомий професіонал своєї справи, кращий серед виноробів республіки. Такого вина, як він, не виробляє ніхто, його добре знають у ТПП. Щодо Василя Івановича, то він відомий як неперевершений спеціаліст із Володимирівки, яка вважається столицею виноробства нашого краю. От вони разом із компетентними членами команди й винесли вердикт та назвали переможців», – розповів Федот Цибульський, один із найшановніших та авторитетних працівників держадміністрації.

Він пояснив, що всі учасники конкурсу здають ємності зі своєю продукцією під номерами. Тому
вибір кращого напою визначається виключно за смаковими якостями, без прив’язки до конкретного імені.

За підсумками роботи дегустаційної комісії визначилися переможці у 5 заявлених раніше номінаціях. Найкраще молоде біле вино представив Іван Мізернюк з с. Коротне, найкраще молоде червоне вино – Владислав Осетянов із селища Первомайськ. У номінації «Домашнє вино витримки понад один рік: найкраще біле вино» переміг Василь Морару з с. Карагаш, у номінації «Домашнє вино витримки більше одного року: найкраще червоне вино» – Микола Дігол із Незавертайлівки. Переможцем у номінації «Міцні вина» став Владислав Осетянов із с. Первомайськ. Сергія Малого з Протягайлівки нагороджено Гран-прі конкурсу.

Владислав Осетянов

Після урочистого відкриття виставки-ярмарку «Купуй придністровське!», що з самого раннього ранку вже захопив у свою круговерть сотні гостей неподалік Аркадного комплексу, керівники міста і району, представники Мінекономрозвитку й Торгово-промислової палати привітали учасників фестивалю вина та винограду, кожному з них вручили диплом. Василь Тищенко відзначив працьовитість мешканців району та їхній внесок у збереження традицій виноробства та вирощування винограду.

Субтропічні культури – в центрі події

Учасники виставки-ярмарку зайняли всю вул. Фрунзе. Вони, як завжди, представляли свою продукцію, від книжок та дитячих іграшок. Одяг від фірми «Интерцентр Люкс» та швейної фабрики «Одема» ім. Соловйової, взуття на всі смаки та продукти харчування місцевих виробників. Сири різного смаку та ґатунку, ковбаси та безліч виробів м’ясо-молочного асортименту. Всюди стояли черги, тільки один намет з вивіскою «Золотая капля» «прикрашав» одинокий продавець, який сидів за порожнім столом:

«Ми 2,5 т олії продали за кілька годин. З’ясувалося, що нашу продукцію тут добре знають. От і чекаю, коли приїдуть мене забрати на базу до Бендер».

Газета «Гомін» розповідала про олію цієї фірми. Можливо, це також послужило рекламою доброї продукції та допомогло слободзейцям визначитися того дня.

«Відкрий для себе Придністров’я!», – запрошували представники Агентства з туризму. Вони розповідали, де в республіці можна відпочити, чим подивуватися.

Не можна залишити поза увагою екзотику того святкового дня. Погляди багатьох учасників ярмарку були спрямовані на подвір’я с. Незавертайлівки, яке дивувало гостей не лише виноградом, а й яскраво-червоними гранатами, вирощеними дбайливими руками подружжя Сергія та Надії Косюга. Вони свого часу були переможцями районного конкурсу на краще сімейне сільське подвір’я.

Надія Петрівна

Надія Петрівна – інженер-енергетик, працювала на МДРЕС, потім перекваліфікувалася на митного брокера, а вийшовши на пенсію, зайнялася улюбленою справою.

«Років 15 тому, саме у жовтні, в Одесі на Фонтанці побачила через огорожу дивовижну незнайому мені рослину. Зазирнула, аж мене хазяїн помітив і запросив увійти. Я завмерла від подиву, бо в його дворі росли хурма, гранати, а сухе дерево черешні, обвите ліанами, рясніло плодами ківі. Відтоді ми з чоловіком і вирощуємо ці екзотичні фрукти, хоча, перш ніж узятися за цю справу, треба її добре вивчити», – розповіла енергійна, приваблива та балакуча Надія.

Її чоловік пояснив присутнім садоводам-любителям, що урожай гранатів дозріває ближче до листопада, тоді ж будуть готові до пересадки й молоді саджанці. Однак для ярмарку «Купуй придністровське!» родина з Незавертайлівки підібрала найбільш стиглі екзотичні фрукти та пригостила ними мешканців і гостей міста.

Ще довго тривало свято, гості пригощалися напоями та стравами національної кухні, біля колонади було багато людей, там виступали творчі колективи закладів культури району.


Михайло ТРЕМБIТА.