Свято досвіду і мудрості

Не старіють душею ветерани

Міжнародний день людей похилого віку урочисто відзначили в столичному клубі «Ветеран». Республіканській громадській організації «Ветерани війни, праці та Збройних сил Придністров’я» виповнилося 32 роки.


У перший день жовтня в усьому світі вшановують тих, хто всі сили та знання присвятив народу та передає накопичений досвід молоді. Дата святкування обрана не випадково, в ній присутній певний символізм: осінь, як і старість – це золота пора нашого життя. Не може не тішити той факт, що значимість цієї дати з кожним роком зростає.

У нашій державі понад три десятиліття тому була створена Республіканська громадська організація «Ветерани війни, праці та Збройних сил». На сьогодні вона є одним із найбільш масових громадських об’єднань, до складу якої входить 15 тисяч осіб пенсійного віку, а її вісім структурних підрозділів активно функціонують у всіх містах і районах республіки.
Голова об’єднання Світлана Бахчеван зауважила, що

«…завдяки невпинній праці активістів руху здійснюється реставрація місць поховань, осередків бойової слави, меморіальних комплексів, а також увічнення пам’яті ветеранів у книгах і альбомах. Саме у вас можна повчитися оптимізму, терпінню, співчуттю та доброті. Висловлюю слова вдячності за внесок у патріотичне виховання молодого покоління, бажаю вам здоров’я, довголіття та творчої наснаги».

У цей святковий день для почесних гостей, колег і ветеранів показали відеоролик, який інформував присутніх про діяльність організацій на місцях. Наприклад, голова громадської структури з Бендер Юрій Iльяшенко розповів:

«Найважливіше в нашій роботі – турбота про здоров’я і життя ветеранів. Особлива увага приділяється самотнім пенсіонерам, для яких спілкування стає важливою частиною життя. Ми намагаємося охопити якомога більше людей і підтримувати їх, вітати з празниками, залучати до участі в заходах і зустрічах».

Активним членом ветеранського руху є Ніна Кашинян із Дністровська. Вже 20 років вона пліч-о-пліч з людьми похилого віку, допомагає пенсіонерам у скрутних життєвих обставинах. З 1969 року вона проживає в місті енергетиків, стверджує, що «учасники громадського об’єднання сповнені енергії, а їхнє довголіття нерозривно пов’язане з оптимістичним настроєм і бадьорістю духу». На початку 90-х Ніна Прокопіївна разом з іншими жінками Дністровська вступила до лав жіночого страйкового комітету на захист придністровської державності.

Висловити подяку ветеранам праці за їхню небайдужість у різні періоди історії республіки прийшли представники органів влади. Перший заступник керівника Апарату Уряду Олексій Цуркан зазначив:

«Важливе значення в суспільстві належить ветеранським організаціям, оскільки їхні учасники – це наставники, приклад для наслідування, вони є хранителями не тільки народної мудрості, а й традицій, нашої багатонаціональної культури. Своєю діяльністю ви заслужили авторитет і визнання в очах усіх громадян. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю, бажаємо вам успіхів у майбутніх проектах».

Почесні грамоти за особистий внесок у становлення, зміцнення і розвиток громадського руху одержали працівники організації «Ветерани війни, праці та Збройних сил Придністров’я» з усіх куточків Придністров’я.

Завершилося урочисте зібрання святковим концертом. Колоритні танцювальні номери та запальні пісні від творчих колективів клубу «Ветеран» занурили глядачів в атмосферу спогадів, зворушили в душах чутливі струни почуттів любові, радості та ностальгії.


Катерина СИДОРЧУК.