Пам’ятні нагороди до ювілею ОРТК

Об’єднана Рада трудових колективів відзначила 35-річчя

На Тираспольському заводі ливарних машин ім. Кірова 11 серпня 1989 року ухвалили рішення про проведення першого в Радянському Союзі політичного страйку. Понад 30 тисяч робітників вийшли того дня на головну площу Тирасполя для участі в мітингу, відстоюючи право розмовляти рідними мовами.


Громадський рух був створений у відповідь на націоналістичні дії офіційного Кишинева і спроби витіснити російську мову зі сфери застосування. Саме ОРТК стала на чолі придністровців у боротьбі за їхні громадянські та політичні права. Згодом активна діяльність підштовхнула членів організації до створення незалежної держави – ПМР. Це дозволило її громадянам захищати свої права, ідентичність, мову і традиції народів, що мешкають на території молодого незалежного Придністров’я.

У такий спосіб 35 років тому Об’єднана Рада трудових колективів пробудила робітничий рух у Придністров’ї й стала головною організаційною силою, що зуміла об’єднати трудові колективи в боротьбі проти націоналізму. Через десятиліття роль цієї суспільно-політичної організації залишається настільки ж значущою. На сьогодні ОРТК це згуртований рух, який об’єднав представників трудових колективів підприємств і організацій республіки. Вони відгукуються на важливі соціально-економічні та політичні події як усередині республіки, так і поза її межами, ведуть роз’яснювальну роботу, займаються духовно-моральним і патріотичним вихованням молоді.Зал столичного Будинку Рад став місцем зустрічі соратників, де відбулося урочисте нагородження ветеранів руху державними нагородами та ювілейними медалями, викарбуваними на честь 35-річчя організації. У церемонії взяли участь перший Президент ПМР Iгор Смирнов, голова столичної міськради Вадим Доні, заступник глави державної адміністрації міст Тирасполь і Дністровськ Геннадій Горох, ветерани громадської організації.

«35 років – це не черговий ювілей, це етап, коли можна підбити підсумки діяльності, розвитку провідної громадської організації республіки. Саме з цього руху в столиці почався опір оскаженілій і непопулярній у придністровців політиці нав’язування чужих цінностей, – підкреслив Вадим Доні. – Саме ви стали на захист нашого народу, нашої республіки».

Керівник представницького органу місцевої влади особливо зазначив, що «…Тирасполь завжди відчуває підтримку ОРТК».

«Тридцять п’ять, як і все життя, промайнули як одна мить, – зазначив голова ОРТК Володимир Ємельянов. – Однак на самому початку нашої боротьби за рівноправність трудові колективи під керівництвом Анатолія Большакова, за участю Ігоря Смирнова і Тамари Дегтярьової самоорганізувалися. Ми створили республіку, боремося і розвиваємо її, й ми обов’язково переможемо! Всупереч усім зовнішньополітичним, економічним та соціальним труднощам».

Перший Президент Ігор Смирнов подякував членам організації за вірність ідеалам, які були притаманні радянським людям.

«Я дякую вам за мужність і за стійкість… Для розумного і прозорливого директора підприємства Рада трудових колективів стала великою підтримкою у збереженні основ і традицій, за якими споконвіку жили багато поколінь людей усіх національностей на території Придністров’я».

Заслужені нагороди вручали Володимир Ємельянов, Вадим Доні та Геннадій Горох. Грамотою Президента відзначені Олександр Вітюк і Любов Соколова. Рішенням президії ОРТК ювілейних медалей «35 років Об’єднаній Раді трудових колективів» були удостоєні: очільник Рахункової палати Світлана Iзместьєва, Вадим Доні, Геннадій Горох і заступник глави столичної держадміністрації Стелла Бай.

Усього під час урочистої події ювілейні медалі було вручено 123 членам патріотичної організації. Нагородження активістів продовжиться в усіх містах республіки.


Павло ОСТАПЕНКО.