Тираспольський хлібокомбінат: «Якість гарантуємо!»

Про головний продукт

У квітні нинішнього року столичний хлібокомбінат відзначив 90-річний ювілей. Робота на цьому підприємстві не припиняється ні на мить. Забезпечити придністровців продуктом № 1 – у цьому
хлібопекарі бачать свою щоденну місію.


Торгово-промислова палата дала старт 22-му республіканському конкурсу «Придністровська якість». З огляду на важливість підприємства для всіх придністровців, члени експертної комісії на чолі з начальником Управління організаційної роботи та взаємодії з членами ТПП Ольгою Добровольською першим відвідали саме його. І недарма – флагман галузі вміє дивувати!

Цей рік також не став винятком. На суд комісії в номінації «Хлібобулочні та кондитерські вироби» були представлені: хліб «Традиційний», печиво «Кантучині», «Лимонна насолода», торт «Комплімент». Продемонстрували також лінійку тонізуючих напоїв з охолоджувальним ефектом: «Наш край – північ», «Наш край – центр», «Наш край – південь».

Перед презентацією заступник директора ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат» з виробництва Вікторія Фалалєєва впевнено заявила: «Ми пишаємось якістю нашої продукції!». Щоб усі могли в цьому переконатися, члени експертної комісії та представники ЗМІ відвідали основні виробничі цехи.

За добу тут виготовляють близько 70 т продукції. Асортимент дуже широкий: хліба та хлібобулочних виробів – 150 найменувань; м’яких кондитерських виробів (тортів, тістечок, бісквітів) – 140, крім того, ще й 40 видів води. У приміщеннях, де печуть, нарізають, упаковують і відправляють готовий продукт у торговельну мережу, гостям відразу ж запропонували скуштувати хліб «Традиційний», представлений для оцінки журі. Секрет його дивовижного смаку криється в інгредієнтах: натуральній заквасці, насінні льону, сухому часнику. Усі вони місцевого виробництва.

Начальник зміни Володимир Перстньов назвав відмінні якості виготовлення саме цього смачного та низькокалорійного виду хліба, під час оформлення якого використовується ручна праця. Були також презентовані булочки та мафіни. Примітний факт: обладнання для упакування здобних булочок дозволяє пакувати 60 одиниць за хвилину.

Як розповіли гостинні господарі, кондитерський цех підприємства відкрили у 2002 році. Тут майстрині, використовуючи ручне ліплення, прикрашають торти. Тетяна Блажа та Анастасія Сакєєва з яскравої мастики ліпили мишок, розкладаючи їх, як солдатиків, на піднос.

Оточена яскравими тортами, пирогами та рулетами, начальник кондитерського цеху Iрина Вінкевич ділилася з членами конкурсної комісії деталями процесу виробництва та секретами професійної майстерності. Майже рік, спеціально до ювілею комбінату, тут створювали справжній шедевр кондитерського мистецтва – торт «Комплімент». Над назвою думали працівники всіх структурних підрозділів. За добу в кондитерському цеху виготовляється 1 600–1 700 кг виробів.

Інженер-технолог експертної лабораторії Ольга Бахвалова продемонструвала духову шафу, машину, що збиває крем, а також підготовлені до випікання зразки виробів.

«Ми пробуємо борошно нинішнього року на двох-трьох зразках хліба, перш ніж почати виробляти його у великій кількості. Це допомагає визначити структуру пористості, об’єм, кислотність, вміст вологи. Експеримент важливо зробити попередньо на невеликій партії хліба», – розповіла вона.

Завершальним пунктом екскурсії стала центральна лабораторія. Навколо – різні колбочки, прилади, шафи, препарати. Тут можна бачити й рецепти випікання пасок до наступного Великодня. На підприємстві переконані, що асортимент продукції повинен постійно оновлюватися і розширюватися для того, щоб підтримувати позитивний імідж комбінату-лідера.

«Усі наші лабораторії акредитовані, їхні співробітники – з вищою освітою, навчалися за спеціальностями хлібопекарського виробництва. Все виготовлене апробується в цій лабораторії», – зазначила заступник директора з виробництва Вікторія Фалалєєва.

Зрештою настав чи не найголовніший етап – дегустація продукції членами журі, яка логічно підсумувала роботу конкурсної комісії.
Вікторія Фалалєєва зазначила:

«Ми щороку беремо участь у республіканському конкурсі «Придністровська якість», нинішній – 21-й. Для нас це престижно, колектив згуртовується. Нам є що показати споживачам і чим їх порадувати, не соромно за те, що ми робимо для людей. Ми пишаємось якістю нашої продукції».

Підсумки республіканського конкурсу «Придністровська якість – 2024» підіб’ють наприкінці року. Тоді й стануть відомі його переможці, на яких чекають нагороди.


Світлана МАТРЮК.