Уряд про важливі питання життєдіяльності держави

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади урядовці в режимі онлайн обговорили низку нагальних питань, які мають важливе значення для країни та її населення.


Про державну підтримку підприємств

Уряд робить усе можливе для зниження негативного зовнішньоекономічного впливу на підприємства Придністров’я. Зокрема, розробив низку заходів державної підтримки, спрямованих на пом’якшення несприятливих наслідків для економіки республіки. Запропоновано продовжити дію деяких інструментів щодо митного регулювання та оподаткування. Відповідні документи представив перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Окремі пропозиції знайшли розв’язання через Митний кодекс. Уперше така підтримка була введена у 2022 році. Спочатку заходи діяли в рамках Закону «Про заходи державної підтримки суб’єктів економічної діяльності ПМР у зв’язку з негативними наслідками зовнішніх факторів», а потім були інтегровані до Митного кодексу. За цей час вони зарекомендували себе досить ефективно.

Ключове завдання представленого проекту – продовження на 2025 рік раніше вжитих заходів підтримки. Серед запропонованих ініціатив – можливість збільшення терміну дії процедури тимчасового ввезення товарів до п’яти років, а також зниження ставок митних зборів до 0,15 % від митної вартості товарів, що переміщуються між Придністров’ям та країнами-партнерами, такими як Російська Федерація, Білорусь, Казахстан та Україна. Особливу увагу приділено великим підприємствам металургійної, хімічної та електротехнічної промисловості, де трудяться тисячі працівників. Крім того, документ передбачає можливість відстрочки або розстрочки сплати митних платежів без нарахування відсотків, що дасть можливість виробникам ефективніше розпоряджатися власними коштами в складній економічній обстановці.

Голова Уряду Олександр Розенберг нагадав присутнім, що минулого тижня на майданчику Уряду відбулася розширена зустріч представників виконавчої гілки влади, СПАПП та керівників провідних підприємств Придністров’я. На нараді говорили про гостру потребу продовження заходів державної підтримки. Олександр Розенберг розповів про підсумки зустрічі та визначив плани на найближчу перспективу у цьому напрямі:

■ «Наша одностайна думка – підтримка на сьогодні вкрай необхідна, і вона має бути пролонгована. Тому ціла низка питань уже частково перебуває на розгляді Верховної Ради, певне їх коло ми розглядаємо сьогодні. Попереду нас також чекають ще деякі проблеми, що потребують розгляду».

Про податкові преференції

Крім того, Мінекономрозвитку підготувало законопроекти про внесення змін та доповнень до законів «Про єдиний соціальний податок» та «Про прибутковий податок з фізичних осіб». Представляючи документи, Сергій Оболоник наголосив, що в нинішніх складних економічних умовах та непростій політичній ситуації держава усвідомлює, наскільки важливою є підтримка громадян та бізнесу.

■ «Продовження на 2025 рік дії вищезгаданих податкових пільг – це продовження надання державою заходів підтримки організаціям і працівникам. Вони спрямовані на мінімізацію негативних наслідків зовнішніх факторів для фізичних осіб та організацій. Підтримка соціальної стабільності в суспільстві, збереження економічного потенціалу підприємств, на яких вищезгадані фізичні особи здійснюють трудову діяльність, а також забезпечення умов, що запобігають відтоку робочої сили за межі республіки», – аргументував Сергій Оболоник.

Про землі сільгосппризначення

Міністерство сільського господарства та природних ресурсів представило на розгляд урядовцям пакет документів щодо переведення земель з однієї категорії до іншої. Усі пропозиції ґрунтуються на ініціативах землекористувачів.

Наприклад, ділянку площею 1,1046 га, розташовану в районі с. Бутор Григоріопольського району, де раніше видобували корисні копалини, відновлено. Орендар її рекультивував, підготувавши для використання у сільськогосподарському виробництві. У зв’язку з цим ухвалено рішення про переведення цієї території з категорії «землі промисловості, транспорту, зв’язку, радіомовлення, телебачення, інформатики, енергетики, оборони та іншого призначення» до категорії «землі сільськогосподарського призначення».

Деякі зміни зачіпають і території Рибницького району.


Ірина МАСЛОВА.