Весною горшки порожніють, а восени – повніють

Ще б пак! Стільки працювати та не заповнити горшки? Ні, це не про наших читачів та шанувальників щотижневих порад. Додамо ще кілька на наступний тиждень.

20 жовтня. Місяць у Близнюках. Вважається, що тепер краще не поливати рослини та не садити більшість із них, особливо ті, які ще підходять для осінньої посадки. «Прочешіть» газон, щоб вичесати відмерлу траву та опале листя. Вони небезпечні на газоні, тому що під час дощів трава під ними починає загнивати. Зберіть падалицю фруктових дерев, оскільки це джерело інфекцій на ділянці.

21 жовтня почніть готувати теплиці до зими, оскільки в цей період урожай там зазвичай уже зібраний. Це важливо, щоб зберегти конструкцію та підготувати її до наступного сезону.
Приберіть усі залишки рослин та мульчу, винесіть інвентар та продезінфікуйте його. Треба обробити конструкції теплиці, щоб вимити бруд та видалити можливих збудників хвороб. Можливо деякі елементи конструкції потрібно замінити

22 жовтня. Місяць переходить у знак Рака, який вважається досить родючим. Тому можна сіяти насіння моркви, буряка, кореневої петрушки під зиму – наступного сезону будете мати більш ранній урожай. Однак не забувайте, що поспішати з цим не можна, якщо у вашому регіоні ще досить тепло.
Можна полити садові культури на глибину 50– 60 см. Це важливий захід під час підготовки рослин до зимового періоду. Так ви забезпечите комфортніші умови для них.

23 жовтня – вдалий час для проведення підживлення як органікою, так і мінеральними добривами. Тільки не забувайте, що тепер рослинам не потрібен азот, щоб не нарощувати зелену масу. Вносити добрива можна і на грядки, де нічого не росте, щоб покращити структу-
ру ґрунту.

Дерева, кущі, клумбу, де провели підзимовий посів квітів, можна замульчувати. Цей агрозахід потрібен для збереження вологи та захисту від вимерзання коренів у зимовий період.

24 жовтня. Місяць переходить у знак Лева, який не годиться для посадок та посівів, поливу та підживлення рослин.
Проте можна організувати обробку для захисту від хвороб та шкідників. Слідкуйте, щоб препарат не стікав по листю, уникайте також його потрапляння на квіти рослин.

25 жовтня. Якщо у вашому регіоні вже досить холодно, час укрити теплолюбні культури на зиму. Це стосується, наприклад, декоративних туй та інших хвойних. Для початку можна замульчувати пристовбурні кола рослин, щоб коріння не вимерзало. Потім укрийте молоді рослини мішковиною, щоб захистити їх від морозу та сонячних опіків.

26 жовтня продовжуйте ті ж роботи, що й останні два дні. Можна підготувати садовий інвентар до зберігання, почистити металеві частини від землі та бруду, нагострити їх, поремонтувати інструменти, якщо є в тому потреба. Продезінфікуйте інвентар, протріть насухо та покладіть зберігатися в сухому місці. На молоді саджанці, які цього року висадили, можна нагорнути землі – цього буде достатньо. Поливати та підживлювати рослини все ще не варто.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.