До ювілею художника

У Придністровському державному художньому музеї відкрита персональна виставка заслуженого працівника культури, члена Спілки художників Придністров’я, директора Бендерської ДХШ Михайла Шарака. Експозицію під назвою «Посвящение» автор приурочив місту, яке стало йому рідним.


Кількість представлених живописних та графічних картин дорівнювала кількості ювілейних років майстра. Частину робіт він присвятив творчості одного з основоположників російського авангарду, нашого співвітчизника – Михайла Ларіонова.

Майстер пензля народився 75 років тому в с. Ковальці Мінської області Республіки Білорусь. Михайло Юрійович навчався та працював майстром експериментальної лабораторії на поліграфічному комбінаті, художником-оформлювачем у Вітебську, пізніше – директором Речицької дитячої художньої школи. Він був активним учасником міських та республіканських виставок. За волею долі у 2000 році досвідчений художник опинився в м. Бендери, де став викладачем ДХШ, а вже через два роки очолив заклад додаткової освіти міста.

Напередодні відкриття виставки за значний внесок в організацію і вдосконалення навчально-виховного процесу, а також у зв’язку з півстолітнім досвідом педагогічної та творчої діяльності живописець був удостоєний ордена «Трудова слава». Нині він також виконує громадську роботу: є головою Ради директорів дитячих художніх шкіл всієї республіки.

У залах музею розмістилися 75 творів живопису та графіки. На них – куточки міських вулиць, пейзажі околиць міста та берегів Дністра, зачарованість рікою в різні пори року. Окрема увага належить портретам, у яких автор з психологічною точністю передав особливості характерів, індивідуальні риси кожної людини та її внутрішній, духовний світ.

На вернісажі були присутні представники творчих спілок, фахівці міського Управління культури та Держслужби з культури та історичної спадщини, почесні гості, колеги та шанувальники живопису.
З теплими словами привітання до ювіляра звернулася міністр просвіти Світлана Iванишина:

«Для республіки та міста воїнської слави персональна виставка Михайла Шарака – це надзвичайно важлива культурна та мистецька подія. Адже саме через картини художник намагається показати душу придністровського народу – непроста місія, яку автор виконує бездоганно. Бажаю творчого натхнення, цікавих задумів, благополуччя та здоров’я».

Своїми враженнями від побаченого поділився ректор Бендерського художнього коледжу ім. В. І. Постойкіна Сергій Горбаченко. Він зазначив, що ювіляр для нього, як старший друг і товариш, до якого можна звернутися за напутньою порадою, добрим словом або рекомендацією.

«Випускники ДХШ під пильним керівництвом Михайла Юрійовича виростають талановитими та обдарованими. Захоплююся вашою працею, невтомним бажанням розвивати образотворче мистецтво та робити цей світ кращим», – додав ректор.

Сам митець приязно посміхався, приймав щирі привітання й тонув у великій кількості сувенірів та квітів. Колеги з Дубоссарської ДХШ піднесли символічний подарунок – чисте полотно для майбутньої картини. Вони побажали педагогу і художнику творчого довголіття, миру та добра.
Майстер пензля сердечно подякував спеціалістам музею за допомогу в організації виставки, за створену затишну атмосферу і приємне спілкування, за зустріч із талановитими, креативними та добрими людьми.

Експозиція буде цікава не тільки поціновувачам живопису, але і всім, хто прагне подивитися на наш край очима художника. Ознайомитися з чудовими роботами Михайла Шарака можна до кінця жовтня.


Ольга КВIТКА.