Професія зі смаком

«Шоколад може розтопити серце будь-якої дами й вилікувати розбите серце! – кажуть французи. – Любов не має сенсу, віку, логіки, але вона має смак вишуканих шоколадних цукерок».


Наша героїня – Валентина Григор’єва, власниця майстерні шоколаду і екодесертів «Сладкоежка», в якій вона виготовляє крафтові кондитерські вироби, розтоплюючи серця ласунів будь-якого віку.

Зустріч із майстринею відбулася в її затишному королівстві (як вона його лагідно називає) за ароматною кавою та солодощами. Шоколатьє відразу привернула до себе невимушеною бесідою. Нашому спілкуванню також сприяла затишна обстановка, аромати ванілі та принадні запахи шоколаду й випічки.

Валентина почала з розповіді про сімейні традиції:

«Наша родина багатодітна. Змалечку батьки привчали нас піклуватися одне про одного, розвивали чуйне ставлення до рідних і оточення, визнавати сильні та слабкі сторони без осуду. Часто ми збиралися на сумісне приготування страв: як годиться радянській родині, за великим столом ліпили пельмені, вареники або тістечка. Особисто мене більше цікавила випічка та десерти, а також можливість смачно їсти, та не гладшати».

Майбутня шоколадниця народилася в Тирасполі, дитинство та юність провела в місті енергетиків Дністровську. Амбітній дівчині захотілося підкорити іншу столицю – Київ. Вона без проблем вступила до Політехнічного університету на спеціальність, яку обирають здебільшого чоловіки – «атомна енергетика».

Крім того, Валентину також багато років цікавить здорове харчування, психологія та дієтологія.

«Спочатку складала меню для дівчат, які хотіли скинути зайві кілограми. Все виходило, тому пізніше вирішила розвиватися в цьому напрямку», – розповіла майстриня. Вона відкрила просту істину: «Правильне та збалансоване харчування – запорука здоров’я та гарного настрою. Здоровий спосіб життя – це певний стиль, який передбачає систему ставлення до себе, до життя в цілому, а також осмисленість буття, цілей та цінностей».

Перші солодкі десерти тираспольчанка почала виготовляти вдома, під час декретної відпустки, а смачний подарунок, виготовлений разом із сином Мишком до дня вихователя, став відправною точкою для шоколадної творчості.

«Вся продукція готується без використання цукру, білого борошна, підсилювачів смаку і барвників з гармонійною домішкою тепла душі та любові. Тому – це 100 % натурально, смачно і корисно», – зауважила досвідчений шоколатьє і додала: «Насправді, шлях від какао-бобів до шоколадної плитки – довгий і непростий, з безліччю складних технологічних процесів. У той же час захопливий та цікавий, завдяки нескінченній фантазії і творчій роботі».

Іноді цю професію порівнюють із дослідами парфумера. Створювати новий смак – справа довга, складна і трудомістка. Тому виготовлена вручну плитка подарує споживачу райську насолоду. Як стверджує сама Валентина Григор’єва, «…вона кайфує від продукції, створеної з компонентів вищої якості, кожен з яких проходить перевірку на смак та ергономічність».

Її авторський виріб виготовлений тільки з натуральних інгредієнтів: какао-масла першого холодного віджиму, тертого какао і меду. Можливе додавання (за смаком) горіхів або сухофруктів. Продукти вона замовляє з-за кордону, співпрацює тільки з перевіреними постачальниками.

Валентина завжди розвивається у галузі кондитерської майстерності, тому, окрім натуральних цукерок та шоколадних плиток, в її арсеналі є ще хліб та тістечка без глютену та лактози, низькокалорійні зефір та печиво, еклери й торти за особливими авторськими рецептами. У своїй діяльності вона використовує різноманітні види борошна від кукурудзяного до мигдального та вівсяного.

Десерти з індивідуальним підходом, любов’ю та креативом створюють магію та додають яскравих барв солодкого життя. Співрозмовниця розповіла історію: до неї звернулася мама маленької дівчинки, в якої була алергія на білкову їжу, при цьому малечі дуже кортіло спробувати паску на Великдень. Кулінар взялася задовольнити бажання дівчинки й приготувала неймовірний виріб, який викликав позитивні почуття та здійснення бажання.

Унікальність королівства «Сладкоежка» (до речі, відкрилося воно недавно, а попит у покупців має постійний) в тому, що його власниця переймається почуттям відповідальності перед клієнтами, які хочуть споживати корисну та якісну їжу.

Підприємниця самостійно проводить майстер-класи для дітей та дорослих, влаштовує інтерактивні вечірки та дні відкритих дверей. Часто бере участь у придністровських ярмарках-продажах, де її продукція цінується та розкуповується за лічені хвилини. Її завзяття, оптимізм, особливо життєрадісність допомагають знайти схожих людей, які роблять цей світ кращим.

Увесь свій час жінка приділяє улюбленому заняттю та маленькому сину-першокласнику, який є головним помічником і дегустатором. Її надихає природа, подорожі та активне дозвілля з дитиною. Їхній тандем заснований на довірі, пристрасті до солодощів та на гармонії з оточенням.


Володомир УС.

Фото автора.