Якщо ти природі друг

Юних придністровців змалку привчають дбайливо ставитися до навколишнього середовища. В навчальних закладах, організаціях додаткової освіти педагоги проводять велику роботу з екологічного виховання молодого покоління.


Місцем, де майбутні екологи дістають додаткові знання про навколишнє середовище та збагачують свій ще досить скромний життєвий досвід спілкування з природою, є республіканський зліт «Юний еколог Придністров’я».

Цього разу він відбувся в державному заповіднику «Ягорлик». До події залучилися 8 команд з міст і районів республіки. Організатор зльоту – Міністерство просвіти. Від імені освітнього відомства учасників привітала заступник начальника Управління виховної, ідеологічної діяльності та додаткової освіти Катерина Бондарчук. Вона зазначила, що зліт проводиться в мальовничій заповідній зоні, де в учнів є чудова можливість ознайомитися з природою, яку необхідно берегти.

■ «Такі пізнавальні збори допомагають виховувати в дітей дбайливе ставлення до навколишнього середовища», – вважає Катерина Бондарчук.

Юнаки та дівчата охоче брали участь у квестах, ознайомилися з мешканцями заповідника в музеї, створеному придністровським біологом Миколою Романовичем. Тут представлено близько 20 експонатів птахів і тварин, занесених до Червоної книги Придністров’я. У змагальному режимі учасники команд продемонстрували знання з екології, флори та фауни рідного краю, а також збагатилися новими, завдяки організованим лекціям. Їх провели керівник громадської організації «ЕКО-ПМР» Борис Ефрос та декан природничо-географічного факультету ПДУ Сергій Філіпенко. Вони розповіли гостям про діяльність волонтерського руху та про екологічні проблеми Дністра.

За підсумками квесту кращі знання продемонстрували учасники зльоту з Тирасполя, друге місце дісталося команді з Дубоссар, третє – загону з Рибниці. Школярі досить швидко давали правильні розгорнуті відповіді на складні запитання.

■ «Хочу більше дізнатися про екологічні проблеми нашого краю, щоб допомогти йому розвиватися. Я цікавлюся ботанікою, мені подобається природа, рослини. Мої улюблені предмети – біологія, фізика, хімія. Можливо, в майбутньому стану екологом», – поділилася планами з нашим кореспондентом учениця 8 класу Дубоссарської гімназії № 1 Анна Геркул.

Переможцям та призерам вручили сертифікати. Співробітники заповідника провели для юних екологів екскурсії, показали найкрасивіші місця.


Надія ПОЛОНСЬКА.

Фото автора.