Талановиті та креативні

В оздоровчому комплексі «Днестровские зори» протягом двох днів тривав перший республіканський студентський зліт. Організатором заходу виступило Міністерство просвіти.


Понад 70 юнаків і дівчат з різних міст і районів республіки стали учасниками низки різноманітних і цікавих заходів. Корисним і пізнавальним було спілкування з міністром просвіти Світланою Iванишиною. Вона розповіла, чому саме обрала професію педагога – викладача історії:

■ «У школі улюбленим предметом була, звичайно, історія. Закінчила історичний факультет Одеського державного університету 1983 року. За направленням приїхала на роботу в бендерську школу № 8, на базі якої з часом створили Теоретичний ліцей. Жодного разу не пошкодувала про вибір. Попри складність професії, я задоволена тим, що колись обрала такий багатогранний, цікавий і захопливий предмет. У школі неможлива зупинка в розвитку: постійно доводиться вчитися самій, удосконалювати свої знання. Мене завжди оточувало багато людей, яким потрібна я і які потрібні мені. Поруч завжди є колеги-однодумці, у нас склався по-справжньому творчий колектив. Я впевнена, що професію вчителя обирають насамперед ті, кому пощастило зустріти талановитих, цікавих педагогів, здатних зацікавити учнів навчальним предметом».

Поміж учасників події були і студенти, які планують після здобуття освіти працювати вчителями у школах республіки. Такі плани надзвичайно порадували керівника галузі, вона щиро побажала їм успіхів на педагогічній ниві.

Світлана Іванишина очолює освітнє відомство республіки з 2022 року. Вона зазначила, що держава упродовж останніх років надає значну увагу оновленню матеріально-технічної бази навчальних закладів загальної освіти. Свідченням цьому є поява в деяких із них сучасних комп’ютерних класів. За словами міністра, ті, хто навчається в таких організаціях, беруть активну участь у міжнародних олімпіадах, конференціях, турнірах та інших інтелектуальних змаганнях, організованих у дистанційному форматі. Це відображає рівень тієї якості освіти, яка сьогодні забезпечується на території Придністров’я, а також високу конкурентоспроможність наших школярів на міжнародному рівні. Щороку понад 300 учнів стають учасниками та лауреатами міжнародних інтелектуальних конкурсів.

Гідний рівень придністровської освіти відомий далеко за межами республіки, доказом чого є потреба випускників організацій освіти на ринку праці, їхнє успішне навчання у вузах Росії, Молдови, України та далекого зарубіжжя.

Цікавим моментом для учасників зльоту було подання власних соціальних проектів, адже це програма реальних дій, в основі якої лежить актуальна проблема, що потребує розв’язання. Її реалізація сприятиме покращенню ситуації в конкретному регіоні, в соціумі. Це один із способів безпосередньої участі в суспільному житті – практичне вирішення нагальних соціальних проблем.

Учасники пропонували розробки, пов’язані з профорієнтаційною роботою в організаціях освіти; присвячені питанням психологічного стану дітей із неповних сімей та формуванню фінансової грамотності учнів. Організаторів зльоту зацікавила ідея з висадженням дерев команди «Розовий фламінго». Ініціатори назвали проект «Зелена спадщина», спрямований на популяризацію видатних людей Придністров’я та формування ідентичності придністровський народ. Ідея полягає в тому, щоб поряд з посадженим деревом розміщувати таблички з фотографією та прізвищем + Qr-код з біографією людини двома мовами (російською та англійською). Цей проект виявився найбільш актуальним, зокрема 2025-й був оголошений Президентом Вадимом Красносельським Роком придністровського народу.

Обидва дні зльоту були насиченими. Перший був націлений на спортивно-розважальні заходи: квест, спортивні змагання, караоке-баттл. Усі заходи викликали в учасників позитивні відгуки. На другий день студенти відвідували різні майстер-класи: із надання першої медичної допомоги, з розвитку особистого бренду та мистецькі.

Найкращі проекти були відзначені сертифікатами, а найактивніші учасники нагороджені та заохочені подарунками від Міністерства просвіти.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото автора.