Золотий дракон на хвилях Дністра

З нагоди дня народження Бендер – 616-ї річниці першої літописної згадки міста – одним із вже традиційних заходів стала регата «Кубок золотого дракона», що тривала два дні поспіль.


Розпочалися змагання напрочуд тихого, бездощового і майже безвітряного ранку, хоча перед тим дощило неабияк. Задовго до початку події на веслувальну базу міста почали з’їжджатися учасники з усіх міст республіки.

Рівно о 9 годині на плацу вишикувалися всі 44 команди, завдання яких – подолання водної дистанції протяжністю 300 метрів.

Переможці минулого року: від команди Адміністрації Президента – Олексій Пакуліч, від МВС – Владислав Мемей та представник суворовців – Даниїл Голіков мали честь підняти офіційні прапори, що означало відкриття змагань.

До учасників звернувся глава держадміністрації м. Бендери Роман Iванченко:

«Радий вітати на третій регаті на «Кубок золотого дракона». Перегони на човнах класу «дракон» по праву є одними з видовищних видів спорту. І з легкої руки Президента Вадима Красносельського він прижився у нас. Сьогодні 600 придністровців, які тренувалися, готувалися, вийдуть на воду та позмагаються між собою. Ми вирішили внести нововведення в цей захід. Кожна команда братиме участь, як мінімум, у двох запливах, щоб у разі осічки можна було виправити помилки та показати максимальний результат».

У кваліфікаційних заїздах першими виступили екіпажі органів державної влади, підприємств та організацій: 24 команди поділили на дві підгрупи – «А» та «Б». Першими на воду вийшли веслярі Мінсоцзахисту та «Тираспольтрансгаз-Приднестровье». Через сильну течію, перші значно затрималися на старті, тому припливли до фінішу після газовиків із результатом 1 хв. 31 с.

Георгій Чебан – директор Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів, на якого покладалася роль керманича команди під час перегонів, розповів:
У підгрупі «А» виступила й команда «Верховний дракон» у складі капітана – Голови Верховної Ради Олександра Коршунова та співробітників апарату. Згідно з жеребкуванням, «верховні» змагалися з командою «Адреналін» Міністерства економічного розвитку.

Першим фінішував «Верховний дракон» з результатом 1.18.91, другою стала команда Мінекономрозвитку – 1.24.83.

Спортивна дружина Верховної Ради тренувалася щотижня після червневої регати в Тирасполі. Вона подолала дистанцію 300 метрів за 1.26.87 хвилини та не потрапила до 1/8 фіналу. Після того виступу «лицарі весла» все літо тренувалися, кілька разів на тиждень виходили на воду. Веслярі працювали над технікою та синхронністю.

Підсумовуючи результати першого дня, треба зазначити, що загалом визначилися 22 команди, які пройшли у чвертьфінали та півфінали. Серед кращих: Молдавський металургійний завод, «Тираспольтрансгаз-Приднестровье», Верховна Рада, Адміністрація Президента, МУП «КомуналДорСервис» (м. Бендери), Бендерське тролейбусне управління, держадміністрації Рибниці та Бендер.

Курсанти Військового інституту першого дня показали найкращий час із-поміж усіх учасників: подолали дистанцію за 1.14.32 хв.

Продовження водних змагань. День другий

Фінальний день регати в Бендерах стартував заїздами команд органів державної влади, підприємств та організацій. 8 екіпажів вступили в боротьбу за вихід до півфіналу, фіналу і, звичайно ж, за сам трофей, заради якого все й починалося, – «Кубок золотого дракона».

Відкривати регату випала честь команді Бендерського тролейбусного управління. Цей екіпаж у гонках на виліт виявився швидшим за своїх конкурентів із Верховної Ради та «КомуналДорСервис». Так вона й увійшла до фіналу.

Достойно в перегонах виступили новачки регати – «Тираспольтрансгаз-Приднестровье». Вони до 1/4 фіналу здолали одного з фаворитів змагань – команду ММЗ. А у півфінальному заїзді тираспольські веслярі влаштували «пекельну» гонку з господарями змагань – держадміністрацією Бендер. Суперників розділили 38 сотих секунди. Згодом у фінал пробився екіпаж Бендерської держадміністрації.

Необхідно зазначити, що команда Верховної Ради на чолі з Олександром Коршуновим у плей-офф вибила з чемпіонських перегонів фаворита регати – Адміністрацію Президента. А в заїзді за третє місце екіпаж «Верховний дракон» виявив характер і просто «вирвав» бронзу у газовиків.

«Кубок золотого дракона» і титул чемпіона регати виборола команда держадміністрації Бендер. У фінальній гонці переможці показали час в 1 хвилину, 17 та 8 десятих секунди. Бендерському тролейбусному управлінню дісталося срібло.

Цікаві моменти спортивного свята. Кожна з команд-учасниць перед стартом мала можливість потренуватися, зробити розминку, прогріти м’язи на березі під наглядом провідних тренерів «Фітнес-Мафії». Активісти цієї найбільшої спортивної спільноти республіки добровільно зголосилися допомогти всім охочим. Багато хто скористався такою нагодою.

Глава державної адміністрації м. Бендери Роман Іванченко разом з колегами тренувався на суші, і було видно, яка сила та міць просто дзвенить у руках кожного з його побратимів. Авторові ще під час розминки першого дня стало зрозуміло, що ця команда переможе. Інтуїція не підвела.

Як бендерчани свято рідного міста відзначали

Після перегонів на воді, що тривали два дні, адміністрація міста потурбувалася про створення святкового настрою для всіх городян. Урочисте зібрання в центрі Бендер – неодмінна складова такої події. Саме тому заступник глави міста з соціальних питань Оксана Котеля, перш за все, зачитала вітальний адрес керівника держадміністрації Романа Iванченка та голови міськради Юрія Кари.

У перебігу святкової програми традиційно вшанували сімейні пари міста, тих, що прожили разом по кілька десятиліть, і тих, хто створив сім’ю тільки цього року.

Воістину, вир святкових подій захопив людей різного віку. Одна локація змінювалася іншою, конкурси нон-стоп йшли один за одним. Це були катання на самокатах у строкатих костюмах, зйомки поряд із персонажами героїв «поттеріани» та бароном Мюнхгаузеном біля міфічного ядра, забіг дівчаток у кокошниках. Оригінальні локації та захопливі розваги зібрали сотні сімей на набережній в Октябрському парку. Так бендерчани та гості з розмахом відсвяткували день народження улюбленого міста.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.