Ми єдині, тому непереможні!

До Року придністровського народу

Пленарне засідання Міжнародної науково-практичної конференції «Придністровська ідентичність і витоки державності» приурочили до 94-ї річниці заснування ПДУ.


До участі в науковому форумі залучилися не тільки викладачі та студенти, а і почесні гості, представники духовенства, кадети та суворовці. У вітальному слові ректор закладу освіти, доктор економічних наук Владислав Соколов зокрема зазначив:

«Університету належить вагоме місце в житті республіки. Ми готуємо фахівців за різними напрямками, покриваємо потреби в кадрах для всіх галузей. Дякую співробітникам та учасникам за активну участь у його розвитку, за відданість справі».

Державний радник Президента, професор Анна Волкова оголосила урочистий лист від імені Глави держави:

«Тема конференції охоплює аспекти, що стосуються нашого минулого, сучасності та майбутнього, дає можливість поглибленого аналізу того, що робить нас унікальними, як народ. Упевнений, що вона стане основою для розробки рекомендацій, сприятиме соціально-економічному розвитку країни».

Роботу пленарного засідання радник Президента розпочала доповіддю «Історичні основи придністровської ідентичності», в якій зазначила:

«Ми – багатонаціональна республіка, яка об’єднує представників понад 72 національностей. Історично склалося так, що ця земля стала перехрестям різних цивілізацій і культур. Саме тут зустрілися три авраамічні релігії: християнство, іслам та іудаїзм. Усе це і становить основу культурного коду придністровського народу».

Анна Захарівна нагадала, що землі нашого краю в різні історичні періоди належали до Давньоруської держави, Галицько-Волинського князівства, Османської імперії, Кримського ханства, Литовського князівства та Речі Посполитої. Тому не дивно, що протягом віків представники найрізноманітніших національностей жили у злагоді та дружбі. Головним для людини залишається сім’я, в нашій державі вона – здебільшого поліетнічна, саме в ній виховуються такі важливі почуття як патріотизм, братство, терпимість. Основи взаємин, поваги, культури становлять самоідентифікацію особистості.

Експерт продемонструвала гостям першу видану Конституцію ПМР 1991 року і процитувала рядки з преамбули до неї: «Висловлюючи волю багатонаціонального народу Придністров’я, що століттями проживає на цій землі…». Історик наголосила, що населення згуртувалося проти загальної небезпеки, почало вважати себе народом із власною культурною спадщиною, мовою, правом на вираження своєї волі.

Наступний спікер, директор Інституту державного управління і соціо-гуманітарних наук Олена Бобкова, порушила тему конвенціональності – багатовимірного феномену, який базується на солідарності та довірі.

«Національні ідеї (йдеться про згуртованість і консолідацію) дуже важливі для нашого народу, хоча багато хто цього чітко не усвідомлює. Таким чином, спільність придністровців представляє собою цілісну систему, обумовлену структурно-функціональними, територіальними, історичними та соціокультурними зв’язками. Конвенціональні характеристики ідентичності придністровців є результатом і неодмінною умовою органічного функціонування суспільства, забезпечують можливість його адаптації до обставин навколишнього світу та їх ефективне регулювання», – наголосила у виступі професор.

Найбільш об’ємною була доповідь завідувача кафедри політології та політичного аналізу Світлани Осипової «Придністров’я/Молдова: конфлікт ідентичностей». Учасники конференції активно дискутували, задавали питання спікеру та висловлювали свої думки. Лектор зауважила:

«Придністровці чутливо ставляться до історії, зберігаючи все найкраще, що було, критично ставляться до помилок, при цьому не відмовляються від них».

Завершальним акордом стали виступ і презентація на тему «Територіальні аспекти ідентичності придністровців» заступника декана з наукової роботи природничо-географічного факультету ПДУ доцента Володимира Фоменка, який підсумував:

«Кожен народ, який формується в певних природно-кліматичних умовах, виробляє своє ставлення і розуміння території на основі місцевих локальних факторів. Важливим аспектом територіальної ідентичності є брендінг (просування та візуалізація образу держави). Завдяки правильному і точному формулюванню назви, республіку впізнають, створюється правильний образ її історичної дійсності».

У межах конференції були порушені питання, що залишаються актуальними й цікавлять громадян не одне десятиліття. Спікери ґрунтовно підготувалися до зустрічі, зал був переповнений слухачами різного віку і статусу. Це і є свідченням того, що розвиток і майбутнє республіки – за нами, єдиним згуртованим народом.


Ольга АЗАРОВА.