Майбутнє покоління IT-сфери

Перший республіканський зліт юних техніків «іТирас-2024» відбувся в таборі «Дністровські зорі». Протягом двох днів зацікавлені школярі мали змогу поринути в захопливий світ інформаційних технологій і нейромереж. Iніціатором форуму став одинадцятикласник із Дністровська Максим Максимов, який планує поєднати життя з програмуванням.


Організаторами зльоту за дорученням Президента виступили Міністерство цифрового розвитку, зв’язку і масових комунікацій спільно з Міністерством просвіти та ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Головною метою події є сприяння розвитку у старшокласників творчих навичок, інтересу до програмування та інформаційних технологій, а також популяризація науково-технічних знань, підвищення привабливості технічних професій.

Упродовж двох днів школярі активно реалізовували насичену програму: слухали лекції, навчалися на семінарах, брали участь у майстер-класах і змаганнях, а проведення профільного хакатону зміцнило вибір професії майбутніх програмістів. Амбіційна молодь розширила горизонти своїх знань, поглибила навички та сформувала інтерес до науки.

Найбільш жваво відбулася пленарна дискусія на тему: «Розвиток цифрових технологій у Придністров’ї: взаємодія та вплив на суспільство». Спікерами виступили провідні фахівці в галузі IT, що представляють придністровські організації та компанії: Мінцифри, ДУП «Центр інформаційних технологій», Агропромбанк, IDC, ПДУ, DEX, ІСТ. Учасники мали нагоду спілкуватися та ставити найрізноманітніші запитання запрошеним експертам.

Цифровізація в Придністров’ї: основні напрямки

■ «Упровадження сучасних цифрових технологій у різні сфери нашого життя і виробництва необхідні для того, щоб спростити процедури оформлення документів, зекономити час і сили. На сьогодні ми маємо можливість оплатити податки, комунальні платежі за допомогою тільки комп’ютера (в розробці – за допомогою смартфона) та електронного підпису (ідентифікатора особистості)», – зазначив спікер з компанії ДУП «Центр інформаційних технологій».

Процес цифровізації в компанії дозволяє автоматизувати робочі процеси, підвищити продуктивність праці та знизити витрати, оптимізувати маркетингові стратегії, підвищити конкурентоспроможність і стати привабливішими для інвесторів. Представник компанії «Интер-
днестрком» поділився планами стосовно впровадження мережі 5G у найбільш завантажених місцях міст і районів. І станеться це в найближчому майбутньому.

Обговорюючи питання інформаційної безпеки, експерти наголосили на важливості захисту особистих даних. Дбайливе ставлення допомагає запобігти шахрайству і захистити приватність у цифровому просторі.

Затребуваність професії у світі та республіці

■ «На превеликий жаль, у країні склалася непроста ситуація з забезпеченням фахівцями: одночасно відчувається «кадровий голод» і недостатня кількість спеціалістів широкого профілю, а саме з інформаційної безпеки для комерційних і державних установ. На другому місці – розробники баз даних, зокрема, які їх створюють, тестують, удосконалюють і обслуговують. Найбільшої популярності й попиту у світі набувають фулстек-розробники – майстри на всі руки в галузі IT, їх цінують, тому що вони можуть замінити декількох фахівців», –
компетентно зауважив представник ДУП «Центр інформаційних технологій».

Учасники зльоту одержали пам’ятні сертифікати, а переможці в презентаціях своїх проектів відзначені дипломами та нагородами.


Володимир УС.

Фото автора.