Про Божественне і мирське, або Чого навчають у школі православ’я

У життя православного християнина повинно увійти не тільки бездумне виконання обрядів, а і дещо глибше осягнення віри з метою духовного самовдосконалення. Для більшості людей складно зрозуміти Біблію, інші священні тексти самостійно. Тому вони нерідко мають потребу в духовному наставнику, здатному пояснити незрозуміле.


Громадська організація православних педагогів «Начало» здійснила набір на безплатні річні курси з вивчення історії основ православ’я, християнства, мистецтва, літератури, сімейних стосунків. Проводять їх у бібліотеці кафедрального собору Різдва Христового в Тирасполі. Програму навчання ухвалив архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава.

Заняття у православній школі тривають з вересня по червень. Викладачі – священнослужителі єпархії та досвідчені педагоги. Докладно з функціонуванням православних курсів ознайомила їх керівник Олена Бушева.

Основні розділи курсів «Догматичне і православне богослов’я», «Святе Письмо і Священне Передання», «Історія християнства і російського православ’я», «Православне мистецтво і література», «Православна педагогіка і моральна психологія». За словами Олени Бушевої, викладачі православної школи самі колись закінчили ці курси. Одержали дипломи та благословення Владики Юстиніана, і, починаючи з 2009-го, щороку читають лекції. Показово, що й учні відвідують школу по кілька років поспіль. Зміст лекцій склали самостійно за участю отця Володимира Скоробагатого. По закінченні курсів слухачам видають посвідчення. Той, хто складає іспит, одержує ще й диплом єпархії за єпархіальним підписом і печаткою Владики.

Хотілося з’ясувати, які духовні питання порушують під час лекцій священики та що приводить сюди учнів різного віку, більшість з яких мають вищу освіту.

■ «Курси не зовсім прості. Їх відвідують здебільшого жінки, щоправда нинішнього року несподівано прийшли й молоді люди. Практика попередніх років показує, що до кінця курсу чоловіки зазвичай відсіваються, залишаються переважно жінки й ті, хто вже має досвід здобуття і засвоєння знань – люди з вищою освітою. За своєю природою, якщо чоловік не бачить практичного застосування тому, що він робить, він припиняє цим займатися», – визнає Олена Борисівна.

Навчальний матеріал в електронному вигляді попередньо надсилається слухачам. У ньому обов’язково присутні посилання на Святе Письмо. На лекціях уже безпосередньо розбираються і пояснюються незрозумілі моменти. Проводяться також семінари, зокрема в інтерактивній формі, коли аудиторія максимально залучена до з’ясування суті того чи іншого явища.

На думку куратора курсів, православне віровчення не розкриєш навіть за рік лекцій. Важливо вказати напрямок до його істинного пізнання. Тому головне завдання школи православ’я – утримати людей від спокуси спрощення і спотворення православ’я. У зв’язку з цим особливо небезпечні язичницькі уявлення про церкву.

Лекторами виступають п’ять педагогів: три професори та два священики (Анатолій Топал і Данило Каширов). Пощастило відвідати лекцію отця Данила. Теми: «Святе Письмо і Священне Передання», «Історія Священного Передання». Вона була настільки складною, наскільки цікавою, й вмістила в себе глибокі роздуми про відмінності між духовною та душевною людиною; про відмінності людини й тварини; про лагідність характеру і високий ступінь довіри волі Бога. Допитливим слухачам було цікаво з’ясовувати, «доходити до самої суті» в пошуках відповідей на нагальні для кожної православної людини запитання.

Уцерковлених і неуцерковлених, тих, хто вже пройшов курси, й тих, хто вперше читає про них, усіх охочих бути з Богом організатори й педагоги запрошують приєднатися до вивчення основ православ’я.


Олена ПРИТУЛА.

Фото автора.