Зміни до податкового законодавства

З метою надання інформаційно-консультативної підтримки платникам податків та налагодження партнерських відносин з бізнес-спільнотою, територіальними податковими інспекціями проведені чергові семінари з питань застосування законодавства.


У столиці представники фіскальних органів провели зустріч в держадміністрації. Першим до учасників звернувся начальник відділу оподаткування фізичних осіб по м. Тирасполь Сергій Камбург.

Очільник підрозділу зазначив, що пропоновані зміни та доповнення набудуть чинності з 1 січня 2025 року.

НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ ОПОДАТКУВАННЮ:
• доходи, одержані організаціями у вигляді цільової безоплатної субсидії, що фінансується з коштів республіканського бюджету (грантів) для реалізації проектів у галузі туризму;
• доходи від надання послуг із ремонту сільськогосподарської техніки та інвентаря. Його перелік затверджується уповноваженим органом виконавчої влади.

Особливу увагу Сергій Реганович приділив наступному:

«Індивідуальні підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, не мають права здійснювати виробництво і (або) реалізацію тютюнових виробів, нікотиновмісної продукції, пристроїв для споживання нікотиновмісної продукції, інших виробів і товарів, товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності, а також неферментованого тютюну».

Зазначене доповнення вже набуло чинності.
Наступний спікер, заступник начальника відділу податкового контролю та аналітики Людмила Варналій доповнила:

«Не мають права застосовувати спрощену систему оподаткування державні (муніципальні) унітарні підприємства, за винятком тих, які здійснюють геодезичну і картографічну діяльність, проектні роботи та (або) технічний нагляд за веденням будівельно-монтажних і ремонтно-будівельних робіт».

Вона також розповіла про зміни у стягненні збору від юридичних і фізичних осіб або індивідуальних підприємців за участь у ярмарках, виставках, фестивалях та інших культурно-масових заходах, організованих місцевими органами влади. Доповідач пояснила на прикладі, що «раніше учасники сплачували 0,5 % від вартості товарів, заявлених до аукціону, розпродажів. З 1 січня 2025 року:
• юридичні особи, індивідуальні підприємці сплачуватимуть податок у розмірі 3 РР МЗП за кожен день участі;
• фізичні особи, за винятком індивідуальних підприємців, – 2 РР МЗП за кожен день участі».

Завершила семінар доповідь заступника начальника відділу оподаткування фізичних осіб по м. Тирасполь Марини Полякової, яка підсумувала слова колег і звернула увагу на те, що «Збір за придбання нерухомого майна не стягується з осіб (покупців), які не є резидентами ПМР, під час придбання об’єкта нерухомого майна житлового та (або) нежитлового призначення, що виступає предметом угоди, покупцем якого вперше є фізична особа».

Присутні на конференції підприємці конспектували та задавали питання. Активний діалог підтримувався жвавою бесідою і після інформаційного заходу.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.