МИСТЕЦТВО – крок з природи в безкінечність або Тонка поезія душі на полотні

Тираспольська картинна галерея широко відчинила двері митцям, які представили свої художні полотна на XVII Покровський вернісаж, присвячений 232-й річниці заснування придністровської столиці та 160-річчю Свято-Вознесенського Ново-Нямецького Кіцканського монастиря.


Загалом понад 100 картин вперше постали перед широкою глядацькою аудиторією. Переважна більшість із них написана місцевими та зарубіжними митцями влітку нинішнього року в Кіцканському монастирі під час проведення Міжнародного творчо-паломницького симпозіуму «КамАрт». Наша газета розповідала про цю подію і про те, що у пленері взяли участь десятки майстрів пензля з Росії, Польщі, Південної Кореї, Болгарії, Румунії, Молдови та різних куточків Придністров’я.

Твори передають духовний світ, яким його відчуває автор, демонструють зразки монументальної архітектури, портрети священнослужителів, а також пейзажі та натюрморти, наповнені щирою любов’ю та вірою.

З художником-акварелістом Аллою Присакар ми спілкуємося вже давно. Газета розповідала читачам про її творчість, майстер-класи, які вона влаштовувала для охочих навчитися мистецтва акварелі. На вернісажі майстриня поділилася враженнями:

«Тут я бачу роботи колег, виконані влітку на території Кіцканського монастиря. Я там також працювала два дні й відкрила для себе багато раніше невідомого, зробила прорив у власній творчості на благо нашого краю, нашої церкви. Якщо поет оспівує красу природи, світу словом, то художник робить це за допомогою пензля. Так і з’являється тонка поезія душі на полотні, яку ми бачимо на картинах, виставлених сьогодні для численних шанувальників».

Наталі Страсевич

Творчість Наталі Страсевич добре відома шанувальникам нашої газети. На її сторінках висвітлювалися теми культури, живопису, зокрема, здобутків художниці. Відмінний працівник культури, викладач Рибницької школи мистецтв Наталя, попри те, що неодноразово знайомила любителів живопису з картинами олією на персональних виставках, уже багато років поспіль демонструє власні твори на «Придністровському вернісажі».

«Територія Кіцканського монастиря не дуже велика, однак атмосфера, що панує навколо, налаштовує на активну творчість. Хочеться творити якомога краще, якісно, гарно, з душею. Нам запропонували тему «Духовність у пейзажах», і я постаралася висловити своє бачення в кількох полотнах», – поділилася Наталя.

Заповнені численними глядачами зали картинної галереї виглядали святковими, якимись урочистими, мабуть тому, що всі тут говорили про духовність, обговорювали теми, висвітлені у майже кожному художньому творі.

Юлія Макаренко

Враженнями про одну з картин поділилася Юлія Макаренко. Ми спілкувалися з дівчиною ще у «допандемійні» часи, коли вона була однією зі співкерівників волонтерської організації «Поможем вместе». До речі, Юлія удостоєна звання «Людина року – 2018» у номінації «Доброволець року». Разом із товаришами по команді допомагала важкохворим дітям, які потребували операції за кордоном. Активісти організації збирали кошти з концертів, різних благодійних акцій.

«Мені подобається в картинній галереї. Тут можна ознайомитися з творчістю художників, подумати, відчути атмосферу творчості. Це місце приваблює мене доступністю для людей з обмеженими можливостями. Вхід до галереї обладнаний зручним пандусом, і нам легко й просто сюди добиратися, бо я пересуваюся лише в інвалідному візку. Мене вразив портрет одного монаха. Робота називається «Свет мира». В очах ченця читається смуток, біль за весь світ, ніби всі тяготи лежать на його плечах. Однак, світло навколо нього дає надію…», – так Юлія відчула серцем священнослужителя Кіцканського монастиря.

Народний художник ПМР Юрій Салко розповів, що крім Кіцканської обителі, художники відвідали практично всі монастирі Придністров’я та Молдови, а також святі місця. Побачене знайшло втілення на їхніх полотнах. На думку Юрія Салка, картини вийшли одухотвореними:

«Такими, як і наша придністровська земля, чиста, мирна, насичена любов’ю. Адже головна ідея Покровського вернісажу – величезна вдячність нашому Творцю, Господу Богу, який наділив кожного з нас творчим даром. Сьогодні 46 художників нагороджені Благословенною грамотою владики Сави, архієпископа Тираспольського та Дубоссарського».


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.

На фото Алла Присакар.