232-й день народження ТИРАСПОЛЯ

Народні гуляння

Нинішнього року дата заснування міста випала на понеділок, тому народні гуляння розпочалися напередодні. Уже з ранку в Катерининському парку та сквері де Волана творчі колективи радували тираспольчан та гостей міста насиченою національними мотивами концертною програмою. Біля входу виступав муніципальний ансамбль народної музики й танцю «Ватра». Тут було все, що є невіддільними атрибутами свята: емоційні молдавські наспіви, строкаті та барвисті національні костюми, небайдужі глядачі, що готові пускатися в запальний танець.

Репертуар колективу був добре знайомий. Одну з пісень – про смачне молдавське вино – артисти присвятили фестивалю вина та винограду «Дулче-й винул», який проходив тут же. Неподалік стояли намети виноробів, де на відвідувачів чекали іскристі вина з супутніми товарами.

Дивувала перехожих виставка з незвичайними експонатами: парасольки в казкових образах, парасольки-квіти, парасольки-вулики та навіть ретро-парасолька з гітарою, обвішана дисками. Тут розгорнулася територія незвичайного конкурсу з оригінальною назвою «Найважливіше за все – погода в домі!». Його приурочили до Року сімейних цінностей. Плоди творчості демонстрували 28 столичних дитячих садків. У виготовленні самобутніх експонатів брали участь як діти разом із вихователями, так і батьки малюків. Головними критеріями оцінки були креативність, унікальність та вигадка.

На всенародному святі в центрі столиці можна було знайти улюблену розвагу, цікаву справу чи захоплення до душі, причому за будь-яким смаком. Були локації й для шанувальників спорту. Втілилася в життя заповітна мрія юних шанувальників футболу – вони поринули в улюблену гру разом із гравцями футбольного клубу «Шериф». Після завершення матчу учасникам подарували пряники з логотипом спортклубу. Не обійшлося і без спільної фотографії на згадку.
Місцем тяжіння стала алея каскадних фонтанів. Тут проводилися майстер-класи, виставки робіт народних умільців та фейс-арт. Кожен бажаючий міг не лише насолодитися різноманітністю технік виконання ручної роботи, помилуватися талановитими виробами, а й придбати річ, що сподобалася.

Головним символом святкового дня став Капітан Придністров’я. Його роль виконав працівник агентства «Грай, Дім!» Сергій Ковтун. У компанії з аніматором-ведмедем та дівчиною в образі дресирувальника він старався звеселити гостей, покращити їм святковий настрій. Яскравий образ благородного супергероя, який захищає Придністров’я, нікого не залишав байдужим, викликав у публіки яскраві позитивні емоції.

Свято продовжилося насиченою концертною програмою. Грандіозним завершенням дня став феєрверк, який розфарбував вогнями нічне небо.

Офіційні урочистості

Вранці 14 жовтня на столичному Меморіалі Слави за традицією відбулися офіційні урочистості з нагоди 232-х роковин з дня заснування Тирасполя. Президент Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, Голова Уряду Олександр Розенберг, керівництво Тирасполя, керівники міністерств і відомств, представники громадських організацій вшанували пам’ять героїв, які у різні роки захищали місто. Яскраві осінні квіти лягли до Вічного вогню та на гранітні плити з іменами полеглих. Крім того, квітами вшанували засновників міста, їх поклали до пам’ятників – імператриці Катерині II, полководцю Олександру Суворову та першому архітектору Тирасполя, інженеру російської армії Францу де Волану.

Глава держави Вадим Красносельський поспілкувався з представниками ЗМІ.

«Багато цікавих видатних особистостей залишили слід в історії Тирасполя, – наголосив він. –
Місто було засноване для захисту цього краю. Сприймаю його з глибокою вдячністю. Завдяки Тирасполю, як столиці, багато що вдалося відстояти в Придністров’ї. Місто розвивається – це заслуга мешканців, тих, хто тут навчається, розвивається. Бажаю тираспольчанам, щоб багата військова історія, якою можна томи писати, закінчилася. Повинна бути продовжена історія творення, розвитку, любові та злагоди…».

Конкурс «Визнання»

Цього ж дня підбили підсумки щорічного міського конкурсу «Визнання». Його мета – виявлення і визнання високопрофесійних працівників і фахівців, чий внесок у розвиток Тирасполя особливо значущий. Переможців визначали у 13 номінаціях. Серед лауреатів – головний економіст Тираспольського хлібокомбінату Галина Бойко, учитель російської мови та літератури Владислав Дем’янов, заступник директора Тираспольського об’єднаного музею Анна Кошель, начальник служби Тираспольського тролейбусного управління Олена Ляшенко, лікар Iнна Райлян та інші лауреати.

З вітальним словом до городян звернувся глава держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська Олег Довгопол.

«Тирасполь – не просто точка на карті, це насамперед величезна кількість талановитих людей. Завдяки їм, наше улюблене місто розвивається», – підсумував результати конкурсу гра-доначальник.

Голова Тираспольської міськради Вадим Доні наголосив, що благоустрій столиці став можливим завдяки мешканцям, небайдужим до долі рідного міста.

Захід продовжила церемонія вручення державних нагород тираспольчанам, які відзначилися у праці. Серед них – електрозварник, вантажник, спеціаліст з реклами, дизайнер-аніматор, водії ТТУ, працівники «Електромашу» і «Тиротекса».


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото novostipmr.com