ПОКРОВСЬКІ ЧИТАННЯ: духовний вибір ПРИДНІСТРОВЦІВ

Республіканська науково-просвітницька конференція «Покровські читання – 2024», що стала традиційною, відбулася на майданчиках ПДУ ім. Т. Г. Шевченка.


Організаторами події виступили Тираспольсько-Дубоссарська єпархія та головний виш республіки. Духовний форум був присвячений святкуванню Покрови Пресвятої Богородиці, 300-річчю від дня перенесення мощей святого благовірного князя Олександра Невського з Володимира до Санкт-Петербурга та 232-ї річниці від дня заснування Тирасполя.
Відкрив захід президент ПДУ професор Степан Берил.

«Розвиваючи науку та освіту, ми не можемо забувати про духовну складову. Слід пам’ятати, що у важкі часи саме віра і традиційні цінності допомагали нашим предкам долати найскладніші випробування. Поєднуючи знання та духовність, ми зможемо забезпечити стабільний розвиток суспільства» – наголосив він.

Степан Берил зазначив також, що Покровські читання з кожним роком стають все більш масовим майданчиком для обговорення актуальних питань, які стосуються майбутнього нашого суспільства.Ролі святого благовірного князя Олександра Невського у збереженні православної віри на Русі присвятив виступ архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава.

«Князь Олександр Невський був умілим, талановитим полководцем, мудрим правителем у довіреному йому земному уділі, – зазначив владика. – Вдячність і пам’ять нащадків він заслужив завдяки тому, що зважився на єдино правильний вибір. Коли прийшло монголо-татарське іго, він не прийняв допомогу від Заходу, що пропонував її в обмін на відмову від православної віри, а смиренно схилив голову перед монгольськими ханами, які бажали бачити росіян серед підданих, але не вимагали змінити віру. Цей духовний вибір Олександра Невського на всі наступні століття закріпив політичний вибір Росії – шукати союзників там, де не потрібно відмовитися від віри предків».

За труди на славу православної церкви Архієрейською грамотою архієпископ нагородив професора кафедри історії Інституту державного управління та соціально-гуманітарних наук ПДУ Петра Шорникова. Медалі «Покрова Пресвятої Богородиці» удостоїлася референт Тираспольсько-Дубоссарської єпархії Людмила Алфер’єва. Доцент кафедри історії В’ячеслав Содоль і старший викладач кафедри російської та зарубіжної літератури Iрина Бавенкова відзначені медалями святого Германа Тираспольського.
Державний радник Президента Анна Волкова, вітаючи учасників читань, зазначила:

«Ми можемо говорити про православну віру як складову придністровської ідентичності. У Конституції прописана рівність усіх релігій. Однак у преамбулі закону про свободу совісті та релігійні об’єднання зафіксовано особливу роль православ’я в історії народів Придністров’я».

 

«З року в рік ми відчуваємо вклад наукової, духовної спільноти у вивчення історії Вітчизни. У республіці формується не тільки історія рідного краю в межах історичного краєзнавства, а й науковий напрям досліджень, який можна назвати Придністров’язнавство. Його необхідно зміцнювати, розвивати та внести окремим блоком у нашу науково-дослідну діяльність та навчальні курси», – зробила важливий висновок начальник ДСУДУ Зінаїда Тодорашко.

У пленарній частині конференції були представлені доповіді настоятеля церкви святої мучениці Татіани протоієрея Сергія Вербицького «Духовний вибір князя Олександра Невського та історичний шлях Росії», настоятеля церкви святого благовірного князя Олександра Невського м. Бендери протоієрея Михайла Лунгу «Символ воїнської слави Росії: історія храму святого князя Олександра Невського», завідувача кафедри російської та зарубіжної літератури професора Сергія Зайця «Значення слова у формуванні особистості», студентки IV курсу факультету педагогіки та психології Валерії Духовної «Про православ’я як джерело формування сучасних сімейних цінностей».

Робота конференції була продовжена на секційних засіданнях. Цього року їх було чотири: «Православ’я, історія та культура», «Православ’я та філологія», «Православ’я та педагогіка» і «Православ’я та безпека держави». Розглядалися питання становлення церковної археології у Придністров’ї; формування духовно-моральної культури майбутніх освітян; проблеми розвитку духовності молодого покоління; взаємовідносин держави та релігійних конфесій.

За підсумками республіканської науково-просвітницької конференції «Покровські читання» найкращих доповідачів відзначили дипломами.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото spsu.ru