100літня історія

Віковий ювілей відсвяткувало ЗАТ «Букет Молдавии». Неординарну подію відзначили з розмахом.


За особливі заслуги в галузі виробництва високоякісної продукції, за збереження традицій, упровадження нових технологій та з нагоди ювілею підприємство нагороджене орденом «За заслуги» І ступеня. Нагороду під час урочистої церемонії генеральному директору ЗАТ «Букет Молдавии» Тетяні Гаркавій вручив Президент Вадим Красносельський. Глава держави зазначив, що за минуле століття Дубоссарський винзавод пережив чимало випробувань, але вистояв і успішно розвивається:

«Радує те, що у вас злагоджений професійний трудовий колектив, що ви пам’ятаєте про ветеранів. І те, що ви крокуєте в ногу з часом. Історичні часи завжди були складними і, мабуть, будуть нелегкими. Однак, треба жити та будувати свій дім. Ніхто не прийде, і нічого за нас не зробить. Як ми зробимо, за таких умов і житимуть наші діти, онуки та Придністров’я. Я вітаю вас з ювілеєм і бажаю здоров’я та миру», – щиро побажав керівник держави.

Від імені Дорадчих зборів перших придністровських депутатів трудовий колектив привітав перший Президент ПМР Ігор Смирнов:

«Слова подяки насамперед ветеранам виробництва. Кожне покоління вносить у розвиток щось своє. Бажаю плідного розвитку та процвітання».

Всесвітня популярність до заводу-ювіляра прийшла у 1966 році. Постановою уряду МРСР колективу доручили освоїти виробництво високоякісних ароматизованих вин. Технологами винзаводу під керівництвом Миколи Сергєєва (засновника виробництва високоякісних ароматизованих вин у Молдавії), за короткий термін були розроблені оригінальні композиції, освоєна технологія виробництва вин «Букет Молдавии», «Утренняя роса», «Романица», «Тоамна», «Мирос де ливадэ», «Сказка».

Для забезпечення виробництва натуральною сировиною в Дубоссарському районі було висаджено плантації пряно-ароматичних та лікарських трав, збудовано цехи з виробництва ароматних настоїв та ароматизованих вин. У 70–80-х роках тисячі декалітрів вин під маркою «Букет Молдавии» постачалися для розливу на винзаводи, розташовані в різних містах Росії, України, Білорусії та Прибалтики. Підприємство також вироб-
ляло класичні вермути з сировини та за технологією відомих італійських фірм «Riccadonna», «Gancia», «Cinzano».

У 1983 р. Дубоссарський винзавод першим із виноробних підприємств колишнього СРСР розпочав випуск ароматизованих вин у пляшках ємністю 1 л, що на довгий час стали бажаним подарунком із Молдавії.

Усі ці роки «Букет Молдавии» вважається візитною карткою Дубоссар та Придністров’я. Продукція заводу експортується в Молдову, Росію, Білорусію, Ізраїль, Грецію.
З ювілеєм колектив підприємства привітали також Голова Уряду Олександр Розенберг та заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва.

«Ваша невичерпна енергія та професіоналізм відчуваються в кожній краплі високоякісного продукту, – наголосила Галина Антюфєєва. – Тож не випадково, що виноградна лоза є одним із символів нашої республіки».

Депутат нагадала про 60 видів продукції, що виробляється на підприємстві, особливо відзначивши бальзам «Космический». Це єдиний алкогольний напій, який космонавти беруть із собою в політ.

Загальновідомий факт: напій врятував життя двом космонавтам, які приземлилися в незапланованому місці в сибірську холоднечу. Лише завдяки напою, виготовленому дбайливими руками дубоссарських виноробів, вони змогли протриматися до прибуття пошуково-рятувальної групи. Слова вдячності та поздоровлень від керівництва заводу, міста та району були звернені цього дня на адресу дружного колективу виноробів. Працівникам вручили державні та відомчі нагороди.

На честь сторіччя «Букета Молдавии» біля виноградників відбулася закладка православної каплиці, а на території заводу влаштували велике свято з яскравою концертною програмою, дегустаціями продукції, екскурсіями, майстер-класами, конкурсами та розіграшами. В урочистостях змогли взяти участь не тільки члени колективу-ювіляра, а й жителі республіки.


Надія ПОЛОНСЬКА.