ВСЕРЙОЗ І НАДОВГО

ФІРМІ «СВІТ КОМП’ЮТЕРІВ» – 25 РОКІВ

Велика справа – доля. У грудні 1990-го в Тираспольському університеті вона звела двох студентів фізико-технічного факультету Віктора Лунгу та Дмитра Гончаренка. У часи студентського безгрошів’я їм нерідко доводилося поєднувати навчання з підробітками. Наприклад, під керівництвом викладача вони займалися прикладним програмуванням у галузі бухгалтерського обліку, а Лунгу ще працював лаборантом на факультетській кафедрі, інженером-електронником обчислювального центру університету.

Після цього була спільна робота в «Агропромбанку», ДМК. А потім друзі вирішили йти «своїм шляхом», стати партнерами спільного бізнесу. З 400 доларами стартового капіталу компаньйони вирішили відкрити власну справу. Так у 1999 р. з’явилася фірма «Світ комп’ютерів». Тоді й розпочалася її історія.


ПЕРШІ КРОКИ

Віктор ЛУНГУ

Це нині комп’ютер – як кулькова ручка, а коли бізнес «СК» тільки починався, його могли собі дозволити або юридичні особи, або забезпечені громадяни. Проблеми становлення виявилися типовими для початківців, але амбітних бізнесменів, які ставили перед собою великі завдання. Про них розповідає засновник і незмінний директор «Світу комп’ютерів» Віктор ЛУНГУ:

«Ринок був обмеженим (до того ж на ньому вже працювали дві великі спеціалізовані фірми), рівень життя більшості населення та розвитку економіки залишав бажати кращого. Тому стартові умови для бізнесу були не найсприятливішими. Однак, уже тоді ми, засновники компанії, відчули перспективність цього сегмента споживчого ринку».

Перших клієнтів Лунгу та Гончаренко вдалося «знайти» та зацікавити ще під час роботи в банку. Саме на широке залучення клієнтів, спочатку з-поміж юридичних осіб, і було зроблено основну ставку. Щоб привернути увагу споживачів, у повній відповідності до законів маркетингу молода та зростаюча команда «Світу комп’ютерів», проводила активну рекламну та гнучку цінову політику. З самого початку націнка, яку «СК» залишав собі для подальшого розвитку, була цілком адекватною. У свою чергу, це робило привабливою і роздрібну ціну для споживача. Застосування такої тактики в перспективі обіцяло успіх. Втім, не останню роль у залученні клієнтів відіграв і широкий асортимент такої специфічної продукції – важливо було представити покупцям все різноманіття комп’ютерної та оргтехніки, аксесуарів.

Сьогодні ті, хто стояв біля витоків створення фірми, згадують, як у перші тижні раділи та скрупульозно підраховували навіть відвідувачів, що просто зайшли або потелефонували в невеликий офіс. Другою складовою якраз і стало уважне, дбайливе ставлення до клієнта, оскільки саме він був головним джерелом добробуту всіх, хто працював у «СК»: більше клієнтів – більше доходів.

Колектив «Світу комп’ютерів» зростав і паралельно намагався розвивати торгівлю для двох груп споживачів, їх представляли юридичні та фізичні особи. Якщо спочатку серед клієнтів фірми було більше юридичних осіб, то згодом до них додавалися приватні споживачі. З ними було складніше, оскільки для більшості з них комп’ютер був ще зоною «терра інкогніто». Менеджерам компанії попутно доводилося ліквідовувати їхню комп’ютерну безграмотність. Привабливим для покупців було і введення таких сервісів, як гарантійне та післягарантійне обслуговування, виконання ремонту тощо. На колектив фірми це накладало велику відповідальність.

ДАЛІ – БІЛЬШЕ

Зростання клієнтської бази було поступовим, але при цьому виникала необхідність збільшення офісних площ, персоналу працівників.

«У перші дні функціонування компанії в ній працювало всього четверо людей, потім ця цифра збільшилася до 15. З освоєнням нових видів діяльності, розвитку мережі філій зростав і колектив фірми. На сьогодні у нас працює близько п’ятдесяти співробітників, що також є яскравим свідченням поступального розвитку нашої компанії», – зазначає комерційний директор фірми Станіслав Маслов.

Це розв’язання такого соціального завдання, як зайнятість придністровців, забезпечення їх гідним рівнем заробітної плати, соціальним пакетом, створення нормальних умов роботи співробітників компанії, що відповідають сучасним вимогам.

Під час підбору кадрів ставка робиться на молодих, більш сприйнятливих до роботи в сучасних умовах, які постійно змінюються. Головна вимога – бажання навчатися, постійно пізнавати щось нове, захопленість, небайдужість.

З часом стратегія і тактика освоєння і розширення ринку, що невпинно проводиться менеджментом компанії, надання різноманітних супутніх послуг почала приносити перші відчутні плоди, зокрема у фінансовому плані, неухильно збільшувався обсяг продажів. Однак, до честі молодих бізнесменів, одержані доходи не ділили й не витрачали, а знову ж таки реінвестували в торговельний оборот, вони служили довгостроковим стратегічним цілям, роботі на перспективу. Це вже була серйозна заявка на те, що «СК» прийшов на ринок серйозно і надовго.

ЯКІСТЬ ТА НАДІЙНІСТЬ

Якщо спочатку молода компанія була орієнтована на співпрацю зі спільної закупівлі техніки з партнером із Кишинева, то згодом, «наростивши м’язи», зокрема й фінансові, «Світ комп’ютерів» вийшов на дистриб’юторів, які представляють інтереси найбільших світових компаній. Фірма вже була здатна виконувати вимоги постачальників щодо обсягів закупівель. Оптові закупівлі дозволяли знижувати ціни, оскільки цей параметр, як і раніше, відігравав основну роль у виборі покупцем продавця.

На перших порах працювали «на замовлення», поставки потребували часу, замовник чекав. Згодом отримувані доходи витрачали на придбання готових комп’ютерів, які після рекомендацій фахівців можна було відразу забрати, сплативши гроші до каси.

У цей же час «Світ комп’ютерів» набув статусу представника всесвітньо відомої компанії «Intel» у Придністров’ї. Співпраця виявилася для сторін взаємовигідною. При цьому на чільне місце були поставлені два принципи: якість і надійність техніки та комплектуючих, що постачаються, а також підвищення кваліфікації працівників.

Паралельно з реалізацією комп’ютерної техніки колектив особливу увагу приділив постачанню витратних матеріалів, оскільки без них техніка залишається мертвою. Це пояснювалося необхідністю її безперервного використання, експлуатації. Окремими напрямками також стали робота з копіювальною технікою та програмним забезпеченням.

ЗАЙДУ В МАГАЗИН, КУПЛЮ КОМП’ЮТЕР

Ноу-хау «СК», своєрідним ексклюзивом для Придністров’я, став і початок реалізації комп’ютерів через магазин. У 2005 р. навпроти столичного парку «Победа» був відкритий перший у республіці супермаркет комп’ютерів. Тепер купити його було так само просто, як хліб у сусідній булочній. Сучасні, просторі інтер’єри стали одночасно виставковим, консультаційним, сервісним центром, власне магазином, де реалізується необхідний у повсякденному житті товар. Загалом, усе для зручності покупців, яким необхідно було представити все різноманіття виробів, що випускається виробниками. І у «СК» це робили!

На відкриття першого в республіці комп’ютерного супермаркету позитивно відреагували покупці, що стало запорукою подальшого розвитку бізнесу «Світу комп’ютерів», зростання обсягів продаж. Подібні супермаркети згодом відкрилися в Бендерах і Рибниці. Вони працювали за єдиними принципами, на єдиних організаційних засадах, проводячи єдину цінову та сервісну політику. В основі ж їхньої діяльності було прагнення за будь-яких умов, за будь-яких обставин виконувати всі зобов’язання перед клієнтами.

ЕКСПАНСІЯ В РЕГІОНИ

Згодом керівництво фірми вирішило відкрити магазини в регіонах республіки. Важливо було наблизити товар, донести послугу безпосередньо до споживача для його зручності. Розпочався розвиток мережі філій, перші самостійні підрозділи з’явилися в Рибниці та Бендерах, потім у Дубоссарах. Принципи, за якими вони працювали, були аналогічні столичним, утім, як і цінові параметри.

Поступово розвивалась економіка, зростав рівень життя, воно набувало активності та мобільності. Ці фактори, що виникли на споживчому ринку, попит на більш компактні види комп’ютерної техніки підштовхнули «СК» до відкриття в Тирасполі та Бендерах магазинів «Світ ноутбуків».

Нерідко бувало так, що багатьом хотілося купити комп’ютер, але достатніх коштів на це вони не мали. Тоді керівництво «Світу комп’ютерів» ініціювало взаємовигідне тристороннє співробітництво по лінії «продавець-банк-покупець», де продавець продає, покупець купує, а банк позичає йому брак коштів. З нульової кредитної ставки почався розвиток споживчого кредитування. І піонерами в цьому знову були підприємці «Світу комп’ютерів».

ЗАЗИРНУТИ В МАЙБУТНЄ

За 25 років діяльності колектив компанії «Світ комп’ютерів» багато чого досяг. Це зримо та відчутно. Проте девіз цілеспрямованої команди «СК» закликає не зупинятися на досягнутому. Через те, що сучасна комп’ютерна та побутова техніка стає все більш універсальною, наприклад, монітор можна використовувати як телевізор, і навпаки. Тому фірма свого часу розпочала продаж телевізорів. Для цього використовуються такі переваги, як давні партнерські зв’язки, відпрацьована логістика поставок, наявність торгових площ.

«СК» розширює асортимент, причому не тільки за допомогою телевізорів, а й… кондиціонерів. Керівництво компанії побачило перспективність розвитку цього спектра споживчого ринку, актуальний попит на ці побутові пристрої у споживачів, їх перехід зі спеціалізованої торгової мережі в загальнодоступну. Цю роботу в «СК» здійснювали планомірно, а не лише в періоди ажіотажу, коли на вулиці стоїть нестерпна спека.

Оскільки комп’ютерна техніка має тенденцію до постійного вдосконалення та появи нових модифікацій, цей напрямок роботи на найближчу перспективу залишиться визначальним. Головне, щоб був споживчий попит. А співробітники фірми «Світ комп’ютерів» готові задовольнити його повною мірою. І доказом цьому є 25-річна історія, яку колектив пише сьогодні.


Віктор ЗАРЕЙЧУК.