ВЕРХОВНА РАДА: актуальні рішення

На черговому пленарному засіданні вищого законодавчого органу народні обранці прийняли низку важливих рішень.


Депутати ухвалили Закон «Про надання права пільгового проїзду у громадському транспорті окремим категоріям громадян». У документі зафіксували всі чинні пільги на проїзд у громадському транспорті для дітей, школярів та студентів. Раніше вони були відображені в постановах Уряду та законі про республіканський бюджет на кожен фінансовий рік.

«Віднині застосування цієї пільги регулюється нормами окремого закону», – прокоментував журналістам ухвалене рішення голова Комітету з соціальної політики та охорони здоров’я Сергій Чебан. – Це новий законодавчий акт, який встановлює право безкоштовного та пільгового проїзду для дітей та учнів до 23 років. У ньому чітко прописано, де та коли ці пільги діють».

Після підписання Президентом закон набуде чинності з наступного року.
Одразу у двох читаннях народні обранці підтримали урядові законопроекти, спрямовані на закріплення пільг на послуги місцевої телефонної мережі для ветеранів та пенсіонерів. Йдеться про щомісячне надання пенсіонерам 100 безкоштовних хвилин на телефонні переговори. Ця преференція поширюється і на членів сім’ї, які проживають з абонентом. Раніше цю пільгу передбачали під час формування республіканського бюджету на кожен фінансовий рік, фактично пільга мала тимчасовий характер. Тепер вона буде закріплена на постійній основі в Законі «Про соціальний захист ветеранів та осіб пенсійного віку».

До переліку покарань за порушення Правил дорожнього руху відтепер включено конфіскацію транспортного засобу. Відповідно до поправок до Кримінального кодексу, запропонованих Главою держави, це покарання суд призначатиме тим, хто вже притягувався до адміністративної чи кримінальної відповідальності за керування транспортним засобом у нетверезому стані та знову порушив правила.

Ще один правовий випадок, коли громадянин керував транспортним засобом, хоча раніше був позбавлений прав водія і має судимість за порушення правил дорожнього руху. Конфіскації підлягатиме автомобіль, який належить засудженому та яким він керував на момент затримання.

Мета поправок – убезпечити учасників дорожнього руху. Закон набуде чинності через 14 днів після підписання Президентом.

Депутати ухвалили законопроект про внесення змін до Закону «Про республіканський бюджет на 2024 р.», представлений Президентом у режимі законодавчої необхідності. Міністр охорони здоров’я Христина Албул пояснила, що зміни необхідні для збільшення обсягу коштів на лікування та обстеження громадян Придністров’я за кордоном за державною програмою. Ця сума становила 3 млн 660 тис. рублів. Поправки набудуть чинності наступного дня після підписання керівником республіки.

Уряд подав на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо актуалізації норм Трудового кодексу. Законодавча ініціатива – результат діяльності міжвідомчої групи, до складу якої, крім експертів профільних міністерств і відомств, увійшли представники СПАПП та ФПП. Пропоновані норми просувають більш актуальні на сьогодні трудові відносини за дотримання паритету інтересів профспілок, роботодавців, держави та працівників. З необхідністю адаптації норм трудового законодавства до сучасних реалій трудових відносин погодились і депутати, підтримавши законодавчу ініціативу у першому читанні.

 «У галузі трудових відносин відбуваються кардинальні зміни. Зокрема виникає необхідність регулювання процесу взаємодії роботодавців із тими, хто працює вдома. Це необхідно регулювати на рівні закону, щоб захистити права працівників», – пояснив голова профільного комітету Верховної Ради Сергій Чебан.


Віктор РОМАНЮК.