УРЯД рекомендує, пропонує, вирішує

Під час чергового засідання вищого виконавчого органу влади його учасники розглянули низку питань, що мають важливе значення для громадян республіки.


Одне з них стосується спрощення розрахунку податку з власників транспортних засобів. Міністерство фінансів розробило зміни та доповнення до Закону «Про Дорожній фонд», а проект документа представила заступник Голови Уряду – Міністр фінансів Олена Рускевич.

Проектом пропонується здійснювати розрахунок один раз на рік. Наприклад, для оптимізації адміністрування податку з власників транспортних засобів передбачено зміну порядку розрахунку та встановлення єдиного строку подання звітності до 25 грудня включно.

Законопроектом також пропонується встановити, що поправочний коефіцієнт, застосований для розрахунку податку з власників транспортних засобів, визначається наростаючим підсумком щорічної, а не щоквартальної індексації.

Ще одне питання – регулювання з застосування податкових преференцій щодо податку з власників сільгосптехніки. Зокрема, Закон «Про Дорожній фонд» встановлює річні ставки податків залежно від видів та характеристик транспортних засобів. Самохідні машини та причепи не обкладаються податком. Для сільгоспвиробників, виручка яких становить не менше 70 % від загального доходу, передбачені відповідні пільги. Щоб забезпечити єдиний підхід у галузі регулювання податкових правовідносин, проектом пропонується конкретизувати податкові преференції з податку з власників транспортних засобів, які використовуються у сільгоспвиробництві.

Ще один напрямок – надання підтримки транспортним організаціям, які здійснюють пасажирські перевезення на регулярних рейсах, зокрема соціальних маршрутах. Їм можуть надати право сплати податку з власників транспортних засобів терміном до 31 грудня відповідного року. Крім того, вони зможуть проходити державний технічний огляд без надання квитанції про сплату податку з власників транспортних засобів у будь-який період. Це і запропоновано закріпити в Законі «Про безпеку дорожнього руху».

«Вказана норма вперше була застосована в період пандемії та діє нині. З метою подальшої підтримки транспортних організацій та виключення з текстової частини Закону «Про республіканський бюджет» пропонується закріпити цю норму у базовому законі», – пояснила міністр.

Голова Уряду Олександр Розенберг нагадав про постійну роботу, яка ведеться для усунення адміністративних бар’єрів:

«Це нормальна практика – підтримка реального сектора економіки, зокрема пасажирських перевезень. Ніякі нові податки не встановлюються, навпаки, триває підтримка підприємств, умови їхнього функціонування лише покращуються. Проект потрібний та своєчасний».

Учасники засідання за зверненням Спілки промисловців, аграріїв та підприємців розглянули та ухвалили зміни до постанов, які встановлюють граничні рівні тарифів на медичні послуги в поточному та наступному роках. Завдяки цьому, підприємства знизять витрати на проведення обов’язкових попередніх (під час оформлення на роботу) та обов’язкових періодичних медичних оглядів працівників виробництв. Діятимуть нові правила до кінця поточного та у 2025 році.

Попередні та періодичні медичні огляди проводяться безкоштовно для громадян. Для підприємств ця послуга є платною. З метою зниження витрат запропоновано використовувати понижувальний коефіцієнт 0,5 замість чинного 0,1. Виняток – послуги Центрів гігієни та епідеміології.


Iрина МАСЛОВА.