Не скаржаться, а працюють

12 травня Глава держави Вадим Красносельський побував у «Фіальт-Агро» – одному з найбільших сільськогосподарських комплексів не тільки Рибницького району, а і республіки, повідомляє прес-служба Рибницької держадміністрації. Відводячи сільському господарству одну з провідних ролей в економіці Придністров’я, Президент особисто контролює ситуацію у сфері АПК.

Фірма «Фіальт-Агро» була створена 2003 року і займається виробництвом та переробленням продукції тваринництва. На фермі в селі Зозуляни Рибницького району вирощують велику рогату худобу, самі ж і забезпечують корів кормами. До створення власної кормової бази в ТОВ «Фіальт-Агро» ставляться з усією відповідальністю, вважаючи, що саме в ній основа гарних показників надоїв. Вирощування і заготівля кормів – лише одна, зате дуже важлива ланка довгого технологічного ланцюжка виробництва.

Вадим Красносельський не вперше відвідує об’єкти, що входять до складу цієї агрофірми, створеної 15 років тому. Він звернув увагу на планомірний розвиток підприємства, яке з кожним роком розширює виробництво та сфери діяльності, збільшуючи кількість робочих місць. На сьогодні тут зайнято близько трьох сотень придністровців. За словами гендиректора ДТОВ «Фіальт-Агро» Сергія Писаренка, у найближчій перспективі будуть працевлаштовані ще 60 осіб. Він запросив Главу держави оглянути поля, які належать комплексу. Вадим Красносельський став свідком і учасником процесу заготівлі кормів для великої рогатої худоби. Процес створення кормової бази заснований на застосуванні нових технологій. Так, наприклад, на одній із земельних ділянок вирощують люцерну. За сезон збирають п’ять урожаїв високопродуктивної культури. З трав’яної маси заготовляють сіно на цілий рік. Щоб зберегти корисні властивості люцерни, скошену зелену масу залишають на кілька днів, для того, щоб вона підсохла.

Колективу фірми «Фіальт-Агро» властиве прагнення до постійного розвитку. Серйозним поштовхом до розширення фірми стала російська підтримка у 2008 році у вигляді кредитування. На ці кошти придбано сучасну техніку, закуплено велику рогату худобу. Другий важливий етап – відкриття м’ясокомбінату в селі Паркани. Придністровцям добре відома якісна м’ясна продукція під торговою маркою «Благода». Асортимент «Благоди» – на будь-який смак і гаманець, від бюджетної ковбаси до продукції преміум-класу. Налагоджена розгалужена система збуту на основі угод на постачання продукції практично у всі магазини республіки, а також у власну фірмову торговельну мережу.

Президент наголосив на важливості оновлення техніки, на вагомій та своєчасній фінансовій допомозі Російської Федерації, спрямованій на кредитування сфери АПК. «За модернізацією – майбутнє сільського господарства. Вона приводить до зростання продуктивності, а в підсумку – до підвищення рентабельності. Нова техніка забезпечує і нормальні умови праці робітників сільгосппідприємств. У нас не так багато землі. Ставитися до неї треба дбайливо. Підвищити ефективність сільгоспвиробництва ми можемо тільки шляхом використання нових технологій. Слід використовувати досвід успішних аграрних держав», – зазначив Вадим Миколайович.

Дуже важливим Президент Вадим Красносельський вважає прагнення придністровських аграріїв працювати за принципом замкненого виробничого циклу. «Від землі до прилавка» – цей девіз вибрали для себе засновники «Фіальт-Агро». Нині, кажуть, близькі до стовідсоткової реалізації задуманого: до початку літа в Парканах планують запустити молочний комбінат, який «замкне» цей самий цикл виробництва сільськогосподарської продукції.

Побував Президент і на фермі. Її поголів’я – близько 1400 тварин. Дійне стадо – 500 корів, 165 з яких привезли з Німеччини. «Німкені» належать до високопродуктивної породи. На відміну від місцевих, вони вимагають триразового доїння. Це пов’язано з кількістю молока: середньодобовий надій корів, які нинішнього року вперше отелилися, досягає 28 літрів. У перспективі, за розрахунками аграріїв, показники зростуть до 35 – 40 літрів. Загалом ферма дає на добу понад 10 тонн молока. Поки що воно надходить до Тираспольського молочного комбінату. Після відкриття парканського комбінату «Фіальт-Агро» перероблятиме його самостійно, поставляючи в торговельні мережі не тільки м’ясну, а і молочну продукцію марки «Благода», поділилися з Президентом планами представники підприємства.

Вадим Красносельський назвав такий підхід до розвитку бізнесу вагомим внеском у скарбничку придністровської самодостатності. Сільське господарство, на його думку, потребує й заслуговує на особливу увагу.

«Ніколи не можна скаржитися на обставини, необхідно працювати в тих умовах, які склалися», – впевнений директор агропромислового комплексу Сергій Писаренко. Водночас в аграріїв є підстави сподіватися на підтримку держави. І що більшою вона буде, то міцнішою стане продовольча безпека республіки. На сьогодні землекористувачі спроможні реалізувати програму імпортозаміщення. Це вигідно всім – і придністровцям, які споживатимуть вітчизняну сільгосппродукцію, і державі, яка отримає більше податків і робочих місць, а отже – і соціальну стабільність.

Максим   ГАЛЬЧУК.