Ефективна робота законодавців

У рамках пленарних засідань народні обранці продовжують розглядати й ухвалювати законопроекти, спрямовані на соціальну підтримку населення республіки.

Так, в остаточному другому читанні депутатами був прийнятий внесений Президентом ПМР Вадимом Красносельським у режимі законодавчої необхідності проект закону «Про щомісячну компенсацію деяким категоріям пенсіонерів Придністровської Молдавської Республіки».

Мета законопроекту полягає  в грошовій компенсації пенсіонерам, які отримують пенсію в розмірі меншому за 1 232 рублі. Щомісячні компенсації в розмірі 100 рублів розраховані лише для пенсіонерів, що не працюють і які отримують мінімальну пенсію. Таких людей у республіці є понад 30 тисяч осіб.

У першому читанні законодавцями було розглянуто також проект закону ПМР «Про внесення змін до Закону Придністровської Молдавської Республіки  «Про соціальний захист інвалідів». Метою цього законопроекту є забезпечення можливості надання пільг, у тому числі з оплати комунальних послуг, громадянам Придністров’я, визнаних інвалідами відповідно до законодавства ПМР і які проживають на території республіки на підставі тривалої реєстрації або реєстрації за місцем перебування терміном понад один рік. Далі робота над документом продовжиться в режимі другого читання.

У першому читанні депутати розглянули зміни в законі «Про державні закупівлі в Придністровській Молдавській Республіці». Авторами документу є народні депутати Віктор Гузун, Вадим Кравчук, Вадим Доні, Григорій Дяченко, Сергій Чебан, Михайло Бурла.

Підставою для розробки цієї законодавчої ініціативи стала відсутність у правовому полі республіки уніфікованого правового акту, який всебічно охоплював би сферу закупівлі товарів, робіт і послуг для державних і муніципальних потреб.

Законодавці пропонують упровадити контроль кожної стадії державних закупівель: від їх планування до фінансування і самої реалізації. Законопроектом передбачено створення єдиної інформаційної бази державних замовлень, а також визначена відповідальність сторін. На думку Вадима Доні, цей документ є дуже важливим для республіки. «У наших непростих умовах необхідно впорядкувати систему державного і муніципального замовлення. Чинну систему, необхідно перезавантажити. Пропонуємо розширити форму замовлення: крім тендерів та аукціонів, необхідно ввести механізми запиту котирувань і пропозицій. Це дозволить істотно економити бюджетні кошти», – вважає народний обранець.

У першому читанні було ухвалено проект закону Придністровської Молдавської Республіки «Про участь у пайовому будівництві багатоквартирних житлових будинків та інших об’єктів нерухомості». Документ спрямований на регулювання відносин, пов’язаних із залученням коштів громадян і юридичних осіб для пайового будівництва багатоквартирних будинків і (або) інших об’єктів нерухомості на підставі договору участі в пайовому будівництві. Він визначає гарантії захисту прав, законних інтересів і майна учасників пайового будівництва. Метою законопроекту є забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Про значення документу представникам засобів масової інформації розповів народний депутат Руслан Гарєєв. «У республіці мешкає багато людей, які хочуть покращити свої житлові умови. Під час підготовки законопроекту в режимі другого читання депутати визначаються, як здійснюватиметься контроль з боку держави за ходом будівництва. Держава робитиме все необхідне, аби громадяни, які братимуть участь у будівництві житла, були захищені юридично», – сказав народний депутат.

Микола   ЮРКЕВИЧ.