Попит, пропозиція та ярмарок вакансій

У Дубоссарах на базі індустріального технікуму організували традиційний ярмарок вакансій навчальних закладів та робочих місць.

Вважається, що саме така форма профорієнтації є найефективнішою. Ярмарки сприяють зниженню рівня безробіття, налаштовують роботодавців на постійну взаємодію з центрами зайнятості населення і допомагають молоді визначатися зі своєю майбутньою професією.

Цього разу Дубоссари відвідали представники 17 вищих та середніх спеціальних професійних закладів, які функціонують на території Придністров’я, а також філії Торговельно-промислової фірми «Інтерцентр Люкс» Дубоссарської швейної фабрики. Сьогодні в республіці можна здобути різноманітні професії. Безкоштовно та за контрактом можна набути фаху вчителя, медика, юриста та економіста, а також інженера, фармацевта, музиканта, артиста, аграрія, спеціаліста з інформаційних технологій тощо. Найголовнішим критерієм вибору, крім власних бажань та здібностей, є потрібність спеціальностей. Дуже важливо, щоб майбутні абітурієнти по закінченні вишів, коледжів чи технікумів могли знайти собі місце на ринку праці.

«Для нас це дуже зручна форма профорієнтації, тому що за один день школярі мають можливість ознайомитися зі спеціальностями й порівняти умови навчання, соціальний пакет, який пропонують навчальні заклади, а він у них різний. Крім того, ми ще інформуємо старшокласників про потрібні професії як у нашому районі, так і в республіці. Тому від продуктивності подібних ярмарків залежить дуже багато, в першу чергу – правильний вибір випускників шкіл і успішна реалізація їх у майбутньому», – розповіла директор Дубоссарського Центру соціального страхування і соціального захисту Надія Шилькер.

Вдалого вибору в професійному самовизначенні побажала старшокласникам заступник глави Дубоссарської держадміністрації Наталія Кравець, зазначивши, що випускники повинні зробити цей крок правильно і від душі. Також вона висловила надію, що з часом усі фахівці повернуться до рідного міста і зможуть застосувати в ньому здобуті професійні знання.

За словами представників Центру відділу сприяння зайнятості населення, в Дубоссарському районі на сьогодні гостра нестача фахівців у галузі медицини й легкої промисловості. Для того, щоб залучити молодь у галузь охорони здоров’я, необхідно покращувати соціальний пакет на робочих місцях, підвищувати заробітну плату і надавати службове житло. У легкій промисловості вже пішли таким шляхом. Так, наприклад, у Дубоссарах на швейному виробництві створюються нові робочі місця, а для того, щоб люди були зацікавленні в працевлаштуванні, на підприємстві розвивають соціальний пакет. Крім того, тут організували й шестимісячні курси з виплатою стипендій упродовж трьох місяців, після яких надаються гарантовані робочі місця. Крім швачок, чекають на філії ТПФ «Інтерцентр Люкс» також конструкторів та технологів. Ці професії сьогодні можна здобути в Бендерах і Тирасполі. Який вибір зроблять випускники шкіл, покаже час, головне, що такі площадки допомагають з’ясовувати, які професії сьогодні необхідні країні, щоб попит відповідав пропозиції.

Надія   ПАЄРЄЛІ.