Вибір спеціальності за індивідуальними особливостями

Традиційно кожної весни для школярів 9-х та 11-х класів свої двері відчиняють усі середні професійні та вищі навчальні заклади республіки. Це гарний шанс для випускника визначитися зі своєю майбутньою професією, виявити, яка галузь для нього найцікавіша та побачити, що можуть запропонувати йому освітні заклади Придністров’я.

День відкритих дверей відбувся і в Тираспольському коледжі бізнесу і сервісу (ТКБіС). Цей навчальний заклад став місцем зустрічі багатьох школярів, які навідалися сюди, щоб ознайомитися зі спеціальностями, які пропонує коледж, а також на деякий час відчути себе справжнім студентом.

Старшокласники мали можливість побачити на власні очі досягнення студентів коледжу. Фойє установи прикрасила виставка колекцій швейних виробів театру мод «Ексклюзив», авторами яких стали найталановитіші майстри-початківці. А під час підготовленого для школярів концерту студенти демонстрували свою творчість і майстерність у різноманітних танцювальних, вокальних та акторських номерах.

День відкритих дверей у Тираспольському коледжі бізнесу і сервісу відвідав і кореспондент нашої газети. В інтерв’ю з його директором Оксаною Дениченко ми дізналися, що є найважливішим у виборі майбутньої професії та які напрямки навчання можна вибрати в цьому закладі.

– Як абітурієнту визначитися зі спеціальністю та майбутньою професією, а також із навчальним закладом?

О. Д.: Випускники в першу чергу повинні вибирати не коледж, а спеціальність, і саме ту, яка їх надалі годуватиме. Вони повинні обрати ту спеціальність, яка їм цікава, яка гармоніює з їхніми індивідуально-психологічними особливостями, яка відповідає тому, чого вони хочуть досягти в подальшому житті, з яким родом професійної діяльності вони хочуть себе асоціювати. Для цього і проводяться такі дні відкритих дверей: ми допомагаємо школярам визначитися.

– Які спеціальності Ваш коледж пропонує абітурієнтам у 2018 році?

О. Д.: Цього року на денну форму навчання ми набираємо дві групи на базі 11-х класів (туризм та операційна діяльність в логістиці) та чотири групи на базі 9-х класів (готельний сервіс, конструювання, моделювання та технологія швейних виробів, операційна діяльність в логістиці, а також професія кравець).

– Чому абітурієнт має вибрати саме ТКБіС?

О. Д.: Це вибір не стільки освітнього закладу, скільки самого випускника загальноосвітньої школи. Він повинен обрати профіль і спеціальність. Якщо ця спеціальність пов’язана з особливостями роботи в готелі (а готельний бізнес у Придністров’ї нині набирає обертів) або туристичний бізнес, то запрошуємо до нас. Ці спеціальності можна здобути тільки в ТКБіС. Якщо йдеться про спеціальності швейного виробництва, то вони теж є у нас. А чому варто вступати все ж до нашого коледжу? Та тому, що буквально днями на республіканському конкурсі професійної майстерності учасниці з нашого коледжу посіли перші три місця. Тобто, якість освіти дуже висока. Якщо абітурієнт себе асоціює зі здатністю просування товару від виробника до споживача, то ми знову запрошуємо до нас – ця спеціальність називається «операційна діяльність у логістиці».

Для абітурієнтів, які прагнуть вступити на денне або заочне відділення коледжу, проводиться конкурс атестатів. Для охочих здобути спеціальність «Конструювання, моделювання та технологія швейних виробів» проводиться додатковий екзамен творчої спрямованості – малюнок. Детальніше ознайомитися з умовами вступу та необхідним переліком документів, необхідних для приймальної комісії, можна на офіційному сайті коледжу: tkbis.idknet.com.

Варто звернути увагу, що при технікумі працює і виш – Тираспольський філіал Міжрегіональної Академії керування персоналом (м. Київ). Закінчивши коледж, його випускники мають можливість вступити до філіалу академії й за два з половиною роки здобути вищу європейську освіту.

Тетяна   БУКІНА.