Крок за кроком стаємо кухарями

На сторінках нашої газети ми продовжуємо знайомити читачів «Гомону» з різноманітними професіями та людьми робітничих спеціальностей. У цьому матеріалі ми розповімо про те, як майбутні фахівці пізнають світ кулінарії та навчаються готувати смачні творіння.

«У таємничій країні, яка зветься кулінарією, налічують тисячі рецептів страв, приготування яких завжди вважалося високим мистецтвом, а хороший кухар, як чарівник, працюючи творчо, може зі звичайних продуктів приготувати шедевр, здатний порадувати», – з такою теплотою про свою улюблену роботу розповідає викладач Навчально-профорієнтаційного центру (НПЦ) Наталя Сталіневич. Як зазначає вчителька, завдяки цьому творчому підходу їй вдається зацікавити та ознайомити молодь із професією смаку.

Спілкуючись із кореспондентом нашої газети, Наталя Сталіневич розповіла про цікаві та корисні етапи підготовки до професії кухаря, які щороку осягають учні закладу.

У Навчально-профорієнтаційному центрі з цією спеціальністю знайомляться школярі 8–11 класів середніх шкіл, а також вихованці Республіканського спеціалізованого будинку дитини. Тут вони навчаються правильно формувати режим харчування, вивчають, які продукти корисні та необхідні в раціоні людини, а яких варто уникати, створюють меню для їдалень різноманітних навчальних закладів. Але найулюбленішими є практичні заняття, коли діти власне можуть приготувати кулінарний шедевр.

«У нашому закладі учні можуть не тільки здобути основи цієї професії, а й спробувати створити щось своїми руками. Так, не завжди виходить те, що було задумано, але шляхом спроб та помилок вони досягають головного, тобто тільки працею можна досягти успіху», – розповідає Наталя Сталіневич.

На таких заняттях учні завжди намагаються приготувати незвичайні страви. Як зазначають діти, кожний урок є неповторним та дуже цікавим. Головною особливістю є те, що клас розподіляється на декілька підгруп, кожна з яких обирає певний рецепт і спільними зусиллями намагається його правильно та смачно приготувати. Приємним підсумком такого уроку є дегустація страв та обговорювання того, що учням удалося зробити на цьому занятті, а що наступного разу необхідно зробити інакше.

Дізнатися азів кулінарії та відчути себе справжнім фахівцем діти мають можливість не тільки під час занять у звичайних кабінетах. Учні 10 – 11 класів осягають мистецтво кулінарії та реалізовують свої навички й у їдальні Навчально-профорієнтаційного центру. Тут вони можуть побачити, як виглядає сучасна кухня закладу громадського харчування, навчитися працювати з різноманітним обладнанням, а також власне взяти участь у процесі приготування їжі.

Окрім повсякденних уроків, у НПЦ відбуваються конкурси талантів, де виявляється найкращий кулінар. Кожен учасник, прискіпливо враховуючи всі вимоги до приготування страви, має приготувати та представити свій кулінарний шедевр на огляд журі. Застосування здобутих на заняттях навичок, власні секрети приготування певної страви та любов до кулінарії є головними факторами успіху на конкурсі. Такі змагання дозволяють дітям творчо проявити себе, а іноді навіть і стають першим кроком до вибору професії кухаря як головної у своєму житті.

Майбутні фахівці мають можливість застосувати свій досвід в їдальнях дитячих садків та шкіл, різноманітних підприємств, офісів та навіть у ресторанах. Справжній талант кухаря ніколи не залишається непомітним, а закладені викладачами упевненість у своїх силах та бажання навчатися нового завжди допомагають вихованцям НПЦ крок за кроком наблизитися до своєї мети.

Марія   ЛУНІНА.