Пам’яті талановитого тренера…

Весняна Кам’янка вже стала традиційним місцем зустрічі для спортсменів регіону, що займаються метанням диска та штовханням ядра. З року в рік на змагання приїжджає все більше учасників.

На нинішній турнір прибуло 7 команд, які об’єднали майже 90 спортсменів із Придністров’я та Молдови. Свої перемоги, кращі результати й досягнення вони присвятили пам’яті талановитого тренера Галини Лисої.

«Все життя Галини Михайлівни було пов’язане зі спортом. З раннього віку вона займалася в секціях Кам’янської спортшколи. У 15 років Галина Крецул стала чемпіонкою Молдавської РСР серед дискоболів і увійшла до республіканської збірної, у складі якої брала участь у Всесоюзній спартакіаді школярів 1976 року, – розповів директор Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи Олімпійського резерву Юрій Греков. – Саме на заняттях з легкої атлетики познайомилася Галина з майбутнім чоловіком – чемпіоном спартакіади школярів МРСР із метання диска, призером всесоюзних змагань, учасником матчевої зустрічі легкоатлетів-юніорів СРСР і США Василем Лисим. Закінчивши в 1982 році Кишинівський педагогічний інститут, молода сім’я тренерів-викладачів повернулася в Кам’янку. Спортшколі Галина Михайлівна присвятила понад три десятиріччя, виховавши у тандемі з чоловіком чимало спортсменів. Її передчасна кончина стала важким ударом для нас усіх: колег і учнів. Щоб зберегти пам’ять про талановитого тренера, методиста і директора, колектив Кам’янської СДЮШОР запропонував зробити турнір, біля витоків якого стояла Галина Михайлівна, меморіальним».

Цю ідею підтримала не тільки Федерація легкої атлетики Придністров’я, під егідою якої проходили нинішні змагання. Дізнавшись, як буде увічнено ім’я улюбленого тренера, пам’ятні подарунки для переможців і призерів підготували випускники спортшколи – підприємці Віктор Шофул, Микола Чебан, брати Владислав і Дмитро Кутковецькі, а також члени спортивної династії Лисих.

Цього дня було розіграно 60 нагород. У багатогодинній завзятій боротьбі, що розгорнулася в секторах для метання диска та штовхання ядра, переможцем стала команда господарів. На змагання тренер вищої категорії Василь Лисий виставив понад 20 вихованців – і вони завоювали 15 призових місць! Серед наймолодших учасників турніру весь п’єдестал пошани в обох дисциплінах посіли кам’янчани на чолі з Денисом Кутковецьким. Найвищі результати серед дискоболів продемонстрували Наталія Владимир і Тетяна Киріяк. У штовханні ядра перемогу здобув Павло Лукіян.

Другими в медальному заліку стали вихованці заслуженого тренера Республіки Молдова, учасника Олімпійських ігор в Афінах (2004) і Пекіні (2008) Вадима Храновського. Потрібно зазначити, що свої перші кроки у спорті він зробив саме в Кам’янській спортшколі під керівництвом Василя і Галини Лисих. І досі рівняється на тандем тренерів, які заклали міцний фундамент для всіх його подальших перемог і досягнень. 13 медалей забрали до Кишинева вихованці В. Храновського, а Вадим Луца, що метнув ядро на 16,2 метра, розділив звання сильнішого гравця меморіального турніру з тираспольським дискоболом Дмитром Сандулом. Легкоатлети зі столиці Придністров’я завоювали 12 призових місць. Причому, половина медалей тираспольчан – золоті.

Ніна   ПАНАЇДА.