Аномалії весни 2018 року

Дощовий березень достатньо наситив ґрунт вологою, яка могла б компенсувати відсутні опади у квітні. Проте другий місяць весни виявився багатим на великі сюрпризи.

Спостерігаючи за максимальною температурою повітря, рекордів у цьому квітні ми не помітили, проте середня місячна температура повітря на всій території Придністров’я все-таки була найвищою і відповідала багаторічній нормі першої декади травня. А загальна кількість опадів була найнижчою за весь час спостережень, повторивши посушливий рекорд 1948 року в південній половині Придністров’я і 2009 року – на півночі Придністров’я. Причиною подібної аномалії стало панування антициклонального типу погоди, коли фронти циклонів проходили через нашу територію в розмитому вигляді. Тому вже у другій половині квітня в республіці спостерігалася ґрунтова посуха, що тривала майже до середини травня. А опади випадали в малій кількості й украй нерівномірно на всій території Придністров’я. Лише наприкінці минулого тижня до нас прорвалися циклони, що дали за два дні (13 і 14 травня) місцями по центру республіки три чверті місячної норми опадів. Випали вони цього разу нерівномірно: найбільше – в центральній частині Придністров’я, найменше – в Кам’янському районі (менше декадної), а в Тирасполі – трохи більше декадної норми.

Синоптична ситуація могла значно ускладнити наслідки ґрунтової посухи й проявити себе ще й у повітрі. Однак цього разу нас врятувало Чорне море. Південно-східний вітер не дав піднятися температурі повітря у квітні вище позначки 30 °C. Зазвичай південно-східний потік розмиває купчасто-дощові хмари у теплий період року і посилює посушливість. Якщо порівняти нинішню ситуацію з посухою 2008 року, то її тяжкі наслідки почалися на початку літа й особливо проявили себе в липні, коли опадів майже не випадало в один із найвологіших місяців року згідно з багаторічними спостереженнями.

Крім відсутності опадів, наслідки сильної посухи посилювалися високою температурою повітря, яка перевищувала позначку 40 °C і вкрай низькою відносною вологістю (нижче 15 %).

Нинішнього року говорити про повторення такої посухи не доводиться, однак треба враховувати, що територія Придністров’я перебуває в зоні ризикованого землеробства, і в теплий період року відсутність дощів протягом тижня – цілком часте явище. Нерідко за годину-дві може випасти декадна, а то і місячна норма опадів. Тому без поливу надіятися на достатньо високий урожай навряд чи можливо.

Василь   КУДИМА.