Верховна Рада схвалила важливі законопроекти

Придністровські парламентарії на пленарному засіданні 1 жовтня розглянули низку питань, які стосуються різних сфер життя нашої республіки.

 Заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва ознайомила присутніх зі змінами, передбаченими проектом закону «Про внесення доповнення до Конституції Придністровської Молдавської Республіки». Суть змін полягає в чіткому визначенні місця різних посадових осіб і структур, які від імені держави здійснюють владні повноваження, та в ієрархії державної влади. До них відносяться: Президент, Верховна Рада, Уряд, суди (Верховний, Арбітражний, Конституційний), прокуратура, Придністровський республіканський банк, Центральна виборча комісія, Рахункова палата, Уповноважений з прав людини. Прийняте законодавцями рішення не означає, що ці структури належать до тієї чи іншої гілки влади, яких згідно з Основним Законом три – законодавча (Верховна Рада), виконавча (Уряд) і судова (суди).

Голова Верховної Ради Олександр Щерба представив свою законодавчу ініціативу «Про внесення змін і доповнення до деяких законодавчих актів Придністровської Молдавської Республіки». Він пояснив, що цей законопроект розроблено в результаті звернень придністровських громадян до нього особисто. Нині за наявності судового рішення, деякі батьки ухиляються від сплати аліментів, посилаючись на відсутність роботи. Документ  передбачає, що таким громадянам центри зайнятості надаватимуть необхідну роботу, з прибутків якої грошові кошти в розмірі 50% передаватимуться батькам, які виховують дитину. «Треба чітко зазначити, що дитина повинна бути нагодована й одягнена, і ніхто не повинен ухилятися від виконання своїх батьківських обов’язків», – сказав голова законодавчого органу ПМР.

Цей законопроект був схвалений народними обранцями в першому читанні.

Заступник голови Уряду, міністр економічного розвитку Сергій Оболонік представив на розгляд законодавців проект закону ПМР «Про внесення доповнення до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про митний тариф». За словами міністра, ця законодавча ініціатива розроблена для оновлення автомобільного парку організацій, які здійснюють приміські, міжміські та міжнародні маршрути. «Їх регулярно обслуговують понад 450 автобусів різної місткості. При цьому 35% автопарку має вік понад двадцять років. У результаті прийняття законопроекту очікуване збільшення транспортних засобів позитивно вплине не тільки на оновлення автопарку, а й сприятиме створенню нових маршрутів, а також поліпшенню послуг з перевезення пасажирів. Надалі це дасть і позитивну динаміку податкових надходжень до бюджету», – зазначив Сергій Оболонік. Також у законі буде закріплено, що ввезені  в республіку за пільговим порядком транспортні засоби не зможуть бути продані організаціями або передані в оренду протягом трьох років.

Також Сергій Оболонік представив ще одну законодавчу ініціативу, яка стосується внесення доповнень у закон «Про індивідуальний підприємницький патент». Він розповів, що на сьогодні лише юридичні особи мають право на вивезення твердих побутових відходів з населених пунктів нашої держави. Документ передбачає надання  права займатися цим видом діяльності й індивідуальним підприємцям, які мають патент. Цей законопроект був схвалений у першому читанні.

Законодавці розглянули проект закону «Про внесення доповнення до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про органи місцевої влади, місцевого самоврядування та державної адміністрації в ПМР». За словами міністра юстиції Олександра Шевченка, законопроект підготовлений для врегулювання ситуації з відсутністю в деяких сільських населених пунктах органів місцевого самоврядування. Йдеться про кілька сіл Дубоссарського району, які де-юре належать до нашої республіки, але де-факто вони перебувають під юрисдикцією Республіки Молдова. Така ж ситуація і в деяких селах, що територіально належать до Бендер. У цій складній ситуації наші громадяни не в змозі реалізувати свої права в частині визнання власності на домоволодіння.

Законопроектом пропонується закріпити можливість віднесення повноважень органу місцевого самоврядування і голів адміністрацій цих сіл, селищ до повноважень прилеглих місцевих Рад народних депутатів і голів інших сіл, селищ того ж району, в яких ці органи місцевого самоврядування вже є.

Обидві ці законодавчі ініціативи були схвалені в першому читанні.

Наступне пленарне засідання відбудеться 15 листопада.

Микола   ЮРКЕВИЧ.