Курс на незалежність республіки триває

Важливим елементом політичного життя ПМР є Дорадчі збори перших придністровських депутатів, ініціатором створення яких був Вадим Красносельський.

Чергове засідання дорадчого органу відбулося 17 травня. Його голова Ігор Смирнов подякував Президентові, Уряду, Верховній Раді за втілення в життя пропозицій, які надходили від його колег.

Вадим Красносельський розповів засновникам республіки про соціально-політичне і соціально-
економічне становище ПМР у 2017 році та I кварталі 2018-го. Глава держави зазначив, що завжди позитивно ставився до продуктивного діалогу між посадовими особами та придністровцями, які стояли біля витоків утворення республіки.

Президент підкреслив, що і надалі проводитиме курс на незалежність республіки з подальшим приєднанням до Росії. «Попри те, що наші сусіди в Україні та Молдові, на відміну від Придністров’я, обрали проєвропейський вектор розвитку, я переконаний, що нам необхідно вибудовувати добросусідські відносини для вирішення проблем, які виникають у наших громадян. Ні про який політичний статус нашої республіки переговори з Молдовою не ведуться. Цей статус уже визначений народом на референдумі 2006 року», – сказав Глава держави.

Він розповів про досягнуті з Молдовою домовленості, які, на його думку, покращать життя придністровців. «Відкриття мосту через Дністер у районі сіл Гура Бикулуй і Бичок позитивно впливатиме на придністровську економіку. Це дасть нові можливості бізнесу. Апостиляція дипломів Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка відкриває можливість нашим фахівцям працювати у понад 150 державах світу», – підкреслив Вадим Красносельський.

Також Президент висловив свою позицію відносно міжнародного визнання республіки: «Воно має лише технічний характер. У першу чергу нам необхідно бути самодостатніми. Хотілося б, звичайно, добитися визнання ПМР, але без геополітичних катаклізмів, тим більше  – жертв. Втім, те, що ми будемо визнані, – це безперечно».

Важливе значення для розвитку республіки мають і економічні показники. «Для нас важливо розвивати відносини як з Російською Федерацією, так і з державами Європейського союзу. Необхідно залучати в придністровську економіку як зовнішні, так і внутрішні інвестиції», – сказав Вадим Красносельський.

Президент розповів, що вперше в республіканському бюджеті закладено кошти для ремонту об’єктів просвіти й охорони здоров’я республіки. «Завдяки фонду капітальних вкладень, ми зможемо привести в належний стан інфраструктуру 150 об’єктів цих сфер», – сказав він.

На завершення засідання Вадим Красносельський зазначив, що завжди готовий обговорювати із засновниками республіки актуальні питання розвитку держави. «Дорадчі збори – це громадський орган, який об’єднав тих, хто створював нашу державу. Ви – люди небайдужі, вам небайдужа доля республіки. Частіше запрошуйте на свої засідання членів Уряду, депутатів Верховної Ради. Я підтримую цей діалог – обмін думками корисний для всіх. Питань і проблем ще багато, їх треба вирішувати спільно. Придністров’я не залякати блокадами й санкціями. Перемогти нас можна, лише зруйнувавши єдність придністровців. Але ми цього не допустимо», – твердо запевнив Президент.

Микола   ЮРКЕВИЧ.
Фото прес-служби Верховної Ради