Інвестиції в економіку та перспективи її розвитку

Новий закон, спрямований на підтримку інвесторів, набуде чинності 1 червня. На засіданні Уряду, що відбулося 18 травня, затверджено низку документів, згідно з якими потенційним інвесторам, які мають намір вкладати гроші в нашу економіку, буде комфортніше.

Заступник голови Уряду, міністр економічного розвитку ПМР Сергій Оболоник стверджує, що такі інвестори вже є. Вони з нетерпінням очікують новий закон, згідно з яким для них створені безпрецедентні податкові умови. Люди, що мають намір вкладати кошти в економіку нашої республіки, повинні бути надійно захищені законом, працювати спокійно і впевнено. Саме тому механізм роботи з інвесторами в ньому буде прописаний максимально зрозуміло.

У рамках закону на базі Мінекономрозвитку створюється Уповноважений орган з інвестицій для сприяння інвесторові або його законному представникові шляхом реалізації принципу «одного вікна». Інвесторам не потрібно буде ходити по кабінетах. Представники Уповноваженого органу консультуватимуть вкладника, допомагатимуть у підготовці та оформленні заявки на надання державної послуги, а також супроводжуватимуть його під час взаємодії з тими, хто надає послуги. Таке сприяння дозволить скоротити час і зменшити адміністративні перешкоди.

Затвердили на засіданні й склад Інвестиційної ради. До неї увійдуть представники Уряду, Верховної Ради, ПРБ. Саме за рекомендацією ВР Уряд укладатиме договір із підприємцями, охочими відкрити в ПМР нове виробництво. Члени Інвестиційної ради вироблятимуть пропозиції щодо вдосконалення законодавства про державну підтримку інвестиційної діяльності, координуватимуть діяльність по залученню та розміщенню інвестицій на території республіки, прийматимуть рішення про надання преференцій інвестору тощо.

Олександр Мартинов запропонував провести відповідну роботу з ВР і ПРБ, щоб до 1 червня затвердити структуру Інвестиційної ради та регламент її роботи.

На засіданні Уряду ознайомилися з проектом ще однієї постанови, в якій встановлюється форма заявки на надання інвестиційних преференцій, а також порядок її прийняття, реєстрації та підстави для відмови. Визначатиметься порядок видачі інвестиційної субсидії за пріоритетними видами діяльності. Її виділять на підставі рішення Інвестиційної ради, але за умови, що обсяг вкладень новоутвореної юридичної особи складе понад 200 тисяч євро. Інвестиційну субсидію можуть видати шляхом передбачених робочою інвестиційною програмою інвестиційного договору відшкодування 10% вартості будівельно-монтажних робіт та придбання обладнання.

Було затверджено типові форми інвестиційного договору, в якому йдеться про порядок взаємодії інвестора і держави, період надання преференцій та гарантії вкладнику щодо реалізації інвестиційного проекту на території Придністров’я.

В інтерв’ю ЗМІ Сергій Оболоник сказав: «Цей договір буде однією з підстав для реалізації інвестором прав щодо зниження ризиків під час втілення інвестиційних проектів у життя». Уряд обіцяє у відносинах між державою та інвестором цілковиту прозорість, мета якої – залучити якомога більше коштів для розвитку нашої економіки, для відкриття нових виробництв та збільшення кількості робочих місць.

Здобув освіту – маєш відпрацювати

Урядовці заслухали й міністра просвіти ПМР Тетяну Логінову, яка запропонувала внести  деякі  зміни до «Закону про освіту». Необхідність таких змін пояснюється тим, що сьогодні склалася ситуація, коли студент, здобувши середню професійну або вищу освіту на бюджетній основі й направлений на роботу, виїжджає з республіки без жодних зобов’язань перед державою.

Проаналізувавши цю ситуацію, міністр наполягає: «Особи, які освоїли освітні програми середньої та вищої професійної школи коштом республіканського бюджету та витримали державну підсумкову атестацію, яких розподілили на місце роботи та які не відпрацювали встановлений термін, зобов’язані відшкодувати в республіканський бюджет кошти, витрачені на їхнє навчання».

Тетяна Логінова зазначила, що такій нормі не підлягають діти-сироти, діти, які залишилися без піклування батьків, діти-інваліди віком до 18 років, особи, які мають одного з батьків інваліда I групи, медичні протипоказання, вагітні жінки та жінки, які мають дитину віком до 3-х років на дату ухвалення рішення про перерозподіл тощо.

Голова Уряду Олександр Мартинов підтримав пропозицію профільного міністра, зауваживши, що ця проблема обговорюється давно. На його думку, ефективнішим є факт підготовки кадрів за держзамовленням, коли навчання фахівців пов’язане в першу чергу з потребами нашої економіки.

Члени Уряду одностайно підтримали пропозицію міністра.

Аліса   КОХАНОВА.
Фото прес-служби Уряду