У тісній взаємодії з громадськістю

Відбулася зустріч Олександра Мартинова з членами Громадської палати ПМР. Захід проводився на прохання громадських діячів, які представляють різні верстви населення нашої республіки, для вирішення злободенних питань.

Так, свого часу активісти просили збільшити стипендію аспірантам придністровського Науково-дослідного інституту сільського господарства. Профільний міністр Єфимій Коваль пояснив, що на нараді, яка відбулася саме з цієї проблеми, всі відомства висловилися за представлену ідею. Тепер виплати пропонується підвищити. Їх розмір буде вищий за прожитковий мінімум. Для цього Уряд підготує і направить на адресу ВР ПМР відповідну законодавчу ініціативу.

Серед вирішених проблем – видача інвалідам путівок на оздоровлення, спрощення обміну інформацією між УНО та Міністерством просвіти, програма розвитку Тираспольського аграрно-технічного коледжу ім. М. В. Фрунзе.

Одне з найпоширеніших питань, за словами активістів, стосується пункту народної програми Президента, а саме створення 15 тисяч робочих місць. На думку Миколи Бучацького, до збільшення числа зайнятих необхідно активніше підключати глав держадміністрацій.

Олександр Мартинов розповів, що така практика існує: після засідання Уряду глави залишаються для обговорення ключових питань. На найближчому з них обговорять підвищення кількості робочих місць. До діалогу запросять членів Громадської палати.

Чинником, який сприятиме створенню нових робочих місць, є виконання інвестиційних програм, на які покладаються великі надії. Інший напрямок, що допоможе реалізації народної програми, – подача заявок на отримання кредитів підприємцям-початківцям із коштів Фонду державного резерву. Планується створення Фонду розвитку підприємництва та відкриття безкоштовної школи підприємництва.

На запитання, коли зростання економіки вплине на добробут громадян, Голова Уряду пояснив, що держава почала заробляти більше, але її видатки, як і раніше, перевищують прибутки. Проте, керівництво країни вживає ряд кроків щодо поліпшення ситуації.

Вже дано старт фонду капітальних вкладень. Щорічно інфраструктура шкіл, дитячих садків і лікарень поліпшуватиметься. Запрацювала програма пільгового кредитування інвалідів війни – захисників ПМР, почалася закупівля інвалідних візків.

З червня пенсіонери, які не працюють і мають виплати менші від мінімального прожиткового рівня, отримуватимуть додатково 100 рублів. «Так, це підтримка не для всіх пенсіонерів. Але це те, що ми можемо зробити на сьогодні», – прокоментував Голова Уряду.

Також цього року підвищені зарплати педагогам корекційних установ, завершуються розрахунки для ремонту житла інвалідів війни – захисників ПМР і забезпечення їх житлом. Розглядалися й інші питання. На завершення зустрічі Олександр Мартинов висловив подяку активістам за співпрацю.

Юлія   ПОНОМАРЕНКО.
Фото прес-служби Уряду