Зустріч Президента Вадима Красносельського з мешканцями міста Григоріополя та Григоріопольського району

У рамках робочої поїздки Президент республіки Вадим Красносельський побував у Григоріопольському районі. У програмі його візиту – відвідання значної кількості соціальних та сільськогосподарських об’єктів, що в цілому покаже ситуацію в районі.

Поїздка Глави держави розпочалася з села Ташлик, де він познайомився з діяльністю селянсько-фермерського господарства сімейного типу. Сімейний підряд родини Дану базується на виробництві тваринницької продукції й паралельному вирощуванні зернових, технічних та овочевих культур. Вадим Красносельський підкреслив, що селянсько-фермерські господарства нарівні з великими аграрними фірмами роблять вагомий внесок у розвиток придністровської економіки. Кількість господарств зростає, а разом з цим збільшується і забезпечення зайнятості населення.

Наступним пунктом президентського маршруту стала Центральна лікарня Григоріопольського району. Тут картина виявилася менш привабливою. Керівник центральної районної лікарні Олександр Кузнєцов розповів Вадиму Красносельскому про актуальні проблеми місцевої охорони здоров’я. За його словами, корпуси лікарні потребують ремонту, відчутним є дефіцит обладнання і кадрів. У сільських лікарських амбулаторіях немає дільничних лікарів-терапевтів і педіатрів. Апарати функціональної діагностики, а також апарати дезинфекції та стерилізації серйозно зношені. Немає енцефалографа, спірометра, эхокардіографа, рентген-апарата. Є труднощі й з санітарним автотранспортом – машини швидкої медичної допомоги у більшості своїй 80 – 90-х років випуску. За словами Глави держави, кожна сфера потребує державної участі, й робота з відновлення інфраструктури медичних закладів продовжуватиметься. Голові місцевої держадміністрації доручено підготувати відповідні документи для включення Центральної лікарні Григоріопольського району в програму капвкладень на 2019 рік.

Не обійшов увагою Президент і обєкти галузі культури. Кінотеатр «Восток» у Григоріополі вже кілька років не функціонує. Розташована в центрі міста одноповерхова будівля – в аварійному стані: покрівля продірявилася, система опалення, а також внутрішнє оздоблення, дверні блоки, дерев’яне покриття підлоги потребують заміни. Президент зазначив, що нинішнього року об’єкт уже не може бути включений до програми капвкладень, але уваги він заслуговує. На перший погляд, можна зробити висновок про те, що будівля підлягає відновленню. Фахівцям належить оцінити його стан і підготувати необхідні розрахунки.

Ще один об’єкт сфери культури, який відвідав Вадим Красносельський, – григоріопольський Будинок культури, де також є проблеми з ремонтом будівлі та оснащенням його сучасним обладнанням.

Увагу глава держави приділив і григоріопольским довгобудам. Президент оглянув один із них і зазначив, що його можна реанімувати, завершивши будівництво на рівні четвертого поверху. Президент навів приклади інших міст, де подібна практика дала позитивні плоди. Він підкреслив, що проблема довгобудів сьогодні – в центрі уваги керівництва республіки. Опрацьовуються варіанти завершення будівельних робіт на різних об’єктах.

Глава адміністрації Григоріополя і Григоріопольського району Олег Габужа розповів Президентові про місцеву дитячо-юнацьку спортивну школу, про досягнення місцевих спортсменів і проблеми, з якими стикаються керівники підрозділів цієї установи. Оглянувши деякі з проблемних об’єктів, Президент зазначив, що держава зацікавлена в розвитку спорту, тому буде вжито всіх можливих заходів для поліпшення спортивної інфраструктури.

Побував Вадим Красносельський і на єдиному в республіці картодромі, який також потребує ремонту: тріщини й вибоїни роблять заняття небезпечними. Освіжити не завадило б і приміщення автомайстерень і гаражів. Втілення в життя цих планів дозволить реалізувати найголовніше – ввести картинг до Реєстру видів спорту ПМР, що дозволить вихованцям надалі брати участь у міжнародних змаганнях. Візит Президента на картодром збігся з проведенням там республіканського турніру з дзюдо, приуроченого до Дня Перемоги. Участь у ньому взяли 88 юних дзюдоїстів з усіх міст і районів республіки. Вадим Миколайович привітав усіх спортсменів і організаторів свята і зазначив, що участь юнаків у сьогоднішніх змаганнях є своєрідним внеском у справу збереження історії. Він побажав усім вдалого виступу та перемоги.

Відвідав цього дня Президент і муніципальні освітні заклади: дитячий садок № 18 «Андрієш», що в селі Делакеу Григоріопольського району, та середню школу № 2 ім. А. Стоєва м. Григоріополь. Керівники згаданих установ розповіли Вадиму Красносельському про свої проблеми, пов’язані з ремонтом старих приміщень та облаштуванням окремих кабінетів. У другій половині дня робочий візит Вадима Красносельського продовжився в залі засідань районної держадміністрації, де в тісному спілкуванні з громадськістю він ознайомився з наболілими проблемами людей, взяв до уваги їхні зауваження та побажання.

Перш ніж розпочати безпосередній діалог, Вадим Красносельський коротко окреслив політичну ситуацію в республіці. Та попри всі труднощі, як зазначив Президент, багатьох домовленостей із представниками влади РМ вдалося досягти й водночас відстояти позиції Придністров’я та захистити інтереси громадян республіки. Зокрема йшлося про апостилювання дипломів ПДУ, про введення нейтральних номерних знаків для придністровських автомобілів, про вирішення серйозних проблем у роботі телекомунікацій із сусідніми державами, про усунення проблем у школах із навчанням на основі латинської графіки.

У ході відкритого діалогу григоріопольчани цікавилися подробицями недавньої зустрічі Президента з Послом Російської Федерації Сергієм Губарєвим, а також тим, чи збережеться посада Спецпредставника Президента РФ в Придністров’ї за Дмитром Рогозіним. Вадим Красносельський розповів, що співпраця з Сергієм Губарєвим ведеться досить щільно за різними напрямками, що мають відношення як до переговорного процесу, так і до контактів Придністров’я та Росії. Що стосується урядових перестановок у Російській Федерації, то це питання виключно російської компетенції, а керівництво ПМР готове до продуктивної роботи з кожним, хто буде затверджений на цю посаду. Говорячи про Дмитра Рогозіна, Глава Придністров’я високо оцінив його внесок у розвиток придністровсько-російських взаємин, звернувши увагу на його професійні та людські вміння і навики.

Виявили інтерес жителі Григоріопольського району і до політичної ситуації в сусідніх державах. Учасники зустрічі запитували Президента ПМР про те, як можуть вплинути на придністровсько-молдовські відносини наступні вибори в Парламент Республіки Молдова. За словами Вадима Красносельського, першоосновою відносин двох держав були й залишаються конституційні норми й законодавство, порушувати яке ніхто не має права.

Настоятель храму Вознесіння Господнього міста Григоріополя протоієрей Микола звернувся до Президента з проханням допомогти надати належного вигляду будівлі церкви, оскільки у 2021 році відзначатиметься 200 років заснування храму.

Жителі села Веселе розповіли, що в їхньому маленькому селі немає ні газу, ні води, жити в таких умовах просто неможливо. Вирішення цього питання Президент переадресував главі держадміністрації району. Олег Габужа у свою чергу проінформував про те, що населений пункт включений у програму водопостачання, але є серйозні труднощі з її реалізацією: проблема в глибині залягання води – понад 360 метрів. Президент дав доручення тримати питання на особистому контролі, зобов’язавши керівництво району забезпечити жителів села водою на період відсутності водопроводу.

Наболілим виявилося ще одне питання, пов’язане з водопостачанням. Жителів міста цікавить, чому послуга заміни та встановлення приладів обліку води є платною, а не за рахунок організації. Депутат Верховної Ради ПМР Олег Леонтьєв, який представляє в парламенті інтереси жителів Григоріополя, додав, що рішенням Уряду вартість установки водомірів включена в тариф на воду, тобто, водоканал не має права стягувати додаткову плату за цю послугу. Вадим Красносельський, підкресливши суспільну значущість і масштаб проблеми, повідомив, що найближчим часом цьому питанню буде присвячено нараду за участю членів Уряду, депутатів та представників ДУП «Водопостачання та водовідведення».

До Президента звернулися за підтримкою жителі села Шипка. Вони повідомили, що в їхньому селі перестали приймати молоко від населення, позбавивши місцевих фермерів джерела прибутку. Вадим Красносельський взяв питання на замітку і пообіцяв з’ясувати причини того, що відбувається. Він підкреслив, що розвиток сільського господарство має важливе державне значення, а виробництво молока є одним із найперспективніших напрямків. Глава держави констатував, що нині республіка забезпечує себе молочною продукцією лише на 30 %, але найближчим часом буде завершено будівництво молочного комбінату в селі Паркани Слободзейського району, що дасть змогу збільшити цей показник до 50 %.

Представники малого бізнесу поскаржилися Президентові на зростання розміру митних зборів на ввезення в республіку деяких видів товарів, серед яких насіння зернових, овочевих, баштанних культур, квітів та текстильної продукції. Григоріопольські підприємці зазначили, що такі ставки для малого бізнесу непосильні. Глава держави пообіцяв, що найближчим часом на нараді, за участю керівників відповідних установ, це питання буде обговорено.

Хвилюють жителів Григоріополя і проблеми екології. Вони занепокоєні тим, що за рішенням української влади може розпочатися будівництво кількох гідроелектростанцій на Дністрі, а це може призвести до екологічної катастрофи. Вадим Красносельський пояснив, що спорудження ГЕС, дійсно, матиме негативні наслідки для екології не тільки Придністров’я, Молдови, а і самої України, та втручатися в процес прийняття двосторонніх молдовсько-українських рішень Придністров’я не може, однак, це питання включено до переговорного порядку денного формату «5+2».

На завершення зустрічі Президент ПМР, подякувавши всім за бесіду, зазначив, що саме такі зустрічі у відкритому діалозі є для керівника плідними та корисними.

Світлана   КОНДРОВА.