Земельне питання на контролі

На засіданнях Дорадчих зборів перші придністровські депутати – засновники республіки – продовжують розглядати питання щодо порушень законодавства попереднім президентом Євгеном Шевчуком.

Так, 26 жовтня на порядку денному засідання головним було земельне питання, а саме: вилучення земельних ділянок в одних землекористувачів і передача їх іншим.

Голова Координаційної ради Загальнопридністровського народного форуму Анатолій Белітченко розповів депутатам про порушення в земельному законодавстві за часів керівництва республікою Євгеном Шевчуком. «Прийшовши до влади, новий президент повністю змінив схему розподілу землі, яка перебуває у державній власності. Це йому було вигідно, там, де вигода, – там Шевчук. Це був не перерозподіл, а рейдерське захоплення землі, на якій працювали сотні, тисячі людей. Верховний суд визнав незаконними дії Шевчука з цього питання. Він не мав на це права», – сказав перший придністровський депутат.

Для вироблення правильного рішення щодо земельного питання в січні 2017 року було створено міжвідомчу державну комісію, члени якої дійшли висновку, що воно повинно вирішуватися тільки в судовому порядку.

«Розгляд справ у суді є досить тривалим процесом. Тільки-но ми матимемо рішення суду, як воно відразу реалізуватиметься на практиці», – розповів міністр сільського господарства і природних ресурсів Ефимій Коваль. На його думку, держава зацікавлена в раціональному використанні землі, а також у сплаті аграріями податків до бюджету держави й своєчасній виплаті їм заробітної плати.

За словами Прокурора ПМР Анатолія Гурецького, за 10 місяців цього року було проведено колосальну роботу. Крапку в питанні визнання незаконними рішення колишнього президента й Уряду ПМР було поставлено ще до розгляду окремих випадків відбирання і передачі землі за рішенням суду. Крім того, задовольнили претензії аграріїв, правота яких теж визнана в судовому порядку.

Голова Дорадчих зборів перших придністровських депутатів Ігор Смирнов зазначив, що завданням засновників республіки є вироблення рекомендацій, які дозволять вирішити це складне питання.

У ході засідання більшість придністровських парламентаріїв висловилася за повернення землі тим аграріям, у яких вона була відібрана попереднім керівництвом ПМР.

Андрій   КРАВЧЕНКО.