Пам’ятати iсторiю, берегти Батькiвщину…

Меморіальну дошку Герою Радянського Союзу Семенові Осадчому відкрили 30 жовтня в Тирасполі. Символ пам’яті встановили біля Будинку офіцерів. Урочисте відкриття пам’ятної плити пройшло під звуки Гімну Російської Федерації.

В урочистому заході взяли участь начальник ОГРВ Дмитро Зеленков, російські військовослужбовці, депутати Верховної та міської рад, представники міністерств оборони і внутрішніх справ, представники Тираспольського об’єднаного музею, члени громадських організацій, кадети суворовського училища. Захід провело Придністровське регіональне відділення Міжрегіональної громадської організації Російської Федерації та Тираспольська громадська організація «Миротворець», командування та особовий склад ОГРВ у Придністров’ї.

Почесне право відкрити меморіальну дошку надали офіцерам Оперативної групи російських військ.

Семен Кузьмич Осадчий прожив коротке, але яскраве життя. Він став першим воїном-інтернаціоналістом нашого краю. Як воїн-інтернаціоналіст один з перших удостоєний звання Героя Радянського Союзу. «Ця людина в роки громадянської війни в Іспанії воювала і надавала допомогу місцевим жителям, революційним силам у боротьбі з націонал-фашизмом. Вперше у світі Семен Кузьмич здійснив танковий таран. Він протаранив ворожий танк і знищив його. Керівництво Оперативної групи російських військ і Рада ветеранів миротворчих сил «Миротворець» встановили цю пам’ятну дошку для того, щоб жителі Придністров’я знали, який подвиг здійснив їхній земляк», – зазначив голова Тираспольського комітету, ветеран Збройних сил ПМР підполковник у відставці Валерій Глазков. Він наголосив, що для придністровців питання збереження миру, питання патріотизму мають велике значення. «Придністровський народ в 90-ті роки відчув на собі всі жахи націонал-фашизму, і я повинен сказати, що на сьогодні Збройні сили ПМР і вся молодь республіки виховується на героїчних подвигах солдатів, які воювали в роки Великої Вітчизняної війни, і саме ця меморіальна дошка буде нагадувати всім громадянам Придністров’я: наша республіка жива завдяки таким людям, як Семен Кузьмич Осадчий», – доповнив ветеран війни.

Воїн-інтернаціоналіст, депутат Верховної Ради Ігор Буга нагадав присутнім дещо з історії воїнів Радянської Армії, які виконували свій інтернаціональний обов’язок протягом десятиріч.

Ігор Буга закликав молоде покоління пам’ятати свою історію. «Ми з вами зробили добру справу: ось ця меморіальна дошка – нашому землякові. Пам’ятаймо нашу історію, бережімо нашу Батьківщину, виховуймо нашу молодь, яка замінить нас і цей прапор триматиме далі», – наголосив депутат.

На завершення заходу відбулося покладання квітів.

Олександра   ТУПІКОВА.