Західний форпост Росії

У кінотеатрі «Тирасполь» пройшов показ документального фільму «Форпост на Дністрі», а також відбулася зустріч з авторами та учасниками кінострічки.

«Форпост на Дністрі» – це командна робота науково-дослідної лабораторії «Культура, мистецтво та соціум Придністров’я» (Придністровський інститут мистецтв Держслужби з питань культури та історичної спадщини ПМР), виконана за підтримки волонтерів військово-патріотичного руху «Спадкоємці Перемоги».

Першими глядачами цього фільму напередодні 225-ї річниці утворення міста Тирасполя стали Президент Придністровської Молдавської Республіки Вадим Красносельський і глава адміністрації міста Тирасполь Олег Довгопол. Кінострічці вони дали високу оцінку.

«Сама історія довірила нашому регіону бути західним форпостом Росії. Нині важливо зберігати історичну спадкоємність сформованого культурного процесу з дивно моральним акцентом істинного патріотизму», – зазначила начальник Держслужби з питань культури та історичної спадщини Марія Кирмиз. Перед переглядом кінострічки глава відомства наголосила, що цей фільм змушує якоюсь мірою порівняти свій погляд на ті чи інші історичні віхи.

Цього літа в районі вулиці Федька, поблизу порохового льоху, під час реставраційних робіт знову виявлено розстрільні ями періоду 1937 – 1940 років. Потрібні були добровольці, які здійснили б розкопки і перепоховали розстріляних. На прохання допомогти в цій непростій справі відгукнулися голова Асоціації ветеранів війни в Афганістані, депутат Верховної Ради ПМР Ігор Буга та волонтери військово-патріотичного руху «Спадкоємці перемоги». У результаті з’явився фільм – розповідь про місто, фортецю та розкопки на цій території.

Режисерсько-постановочна група провела величезну краєзнавчу роботу, яка розповідає про історію фортеці та розкриті унікальні історичні факти. Фільм складається з трьох частин. У першій розповідається про історію виникнення фортеці, окремі періоди історичних подій, що відбувалися саме в цих місцях. У другій глядач дізнається про те, що відбувалося з фортецею під час Першої та Другої світових воєн та у повоєнні роки, а також під час сталінських репресій. А у третій частині показано, що збереглося від того суворовського форпосту, чому фортеця все ж таки не вціліла. Докладно представили пошукові роботи волонтерів руху «Спадкоємці Перемоги».

Влітку цього року, з 28 червня до 1 вересня, волонтери щодня, незважаючи на пекуче сонце, працювали на розкопках розстрільних ям і підняли на поверхню останки понад трьох сотень репресованих і розстріляних громадян. Групі довелося зіграти учасників трагічних подій 30-х років минулого століття та розповісти про власні почуття від виконаної роботи.

У фільмі волонтери та історики розказували, що насправді більшість із нас не розуміє з історичних фільмів та книг всієї відповідальності за те, що сталося. Волонтер Володимир Гросу розповів: «На розкопках я знайшов старий згорток, який був у квадратній пляшці. Я вже володів інформацією, як працювати з застарілим папером, тому дуже обережно відкоркував, щоб папір під впливом повітря не розсипався. За допомогою мого товариша, графолога, нам вдалося розібрати написане прізвище, ім’я та по батькові». Саме завдяки цій знахідці змогли виявити в ямі всіх загиблих, після чого їх перепоховали за всіма церковними канонами у братській могилі.

Наприкінці заходу до глядачів звернулася лауреат Державної премії в галузі культури та мистецтва ПМР, володар призу «Срібний кадр» Київського Міжнародного кінофестивалю за фільм про Придністров’я «Пострадянський феномен» і режисер представленого фільму Наталя Голуб: «Ми працювали великим багатофункціональним мобільним колективом. Це – історики, сценаристи, монтажери, оператори, пошукові системи. Вдень – розкопки, вночі – зйомки. Ви всі – натхненники й реалізатори цього фільму». Вона запросила всіх на сцену та вручила їм диски з кінострічкою. Також один диск з фільмом «Форпост на Дністрі» передала Держслужбі з питань культури та історичної спадщини ПМР, наголосивши, що історію потрібно пам’ятати.

Автори планують створити фестивальну версію документальної стрічки й випустити фільм у широкий прокат.

Анастасія    КАЛІОН.