З турботою про народ

Депутати Верховної Ради продовжують у рамках пленарних засідань ухвалювати закони, спрямовані на соціальний захист населення республіки.

Так, на черговому засіданні, 30 травня, в першому читанні було розглянуто проект закону Придністровської Молдавської Республіки «Про внесення змін і доповнень до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про акцизи», запропонований у режимі законодавчої ініціативи Президентом Вадимом Красносельським. У чинній редакції Закону ПМР «Про акцизи» право на користування пільгою під час сплати акцизного збору на ввезення на територію ПМР транспортних засобів мають учасники бойових дій по захисту ПМР, учасники бойових дій в Афганістані. Законопроектом розширюється це коло осіб: пропонується надати таку пільгу всім учасникам бойових дій, зазначених у законі, що встановлює правовий статус ветеранів війни. При цьому для них вводиться додаткова вимога – обов’язкова наявність громадянства ПМР. Проектом закону також передбачено надання пільги під час сплати акцизного збору на ввезення на територію ПМР транспортних засобів сім’ям, у складі яких п’ятеро і більше дітей.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Олександр Коршунов, розповів в інтерв’ю представникам засобів масової інформації, що раніше, в залежності від року випуску та об’єму двигуна автомобіля, громадяни сплачували від 800 до 1 500 доларів. Після надання чинності такій нормі, пільгові категорії громадян звільнять від цих витрат.

Законопроект було ухвалено у першому читанні.

Законодавці розглянули проект закону ПМР «Про внесення зміни до Закону ПМР «Про порядок в’їзду в ПМР і виїзду з ПМР». Авторами документу є заступник Голови Верховної ради Галина Антюфєєва і народний депутат Віталій Калін.

Метою законодавчої ініціативи стала необхідність більш детальної регламентації порядку подачі заяви одним із батьків, усиновителів, опікунів або піклувальників неповнолітнього громадянина ПМР про незгоду на виїзд останнього з ПМР. Новими нормами пропонується закріпити обов’язковість обґрунтування в заяві причини на встановлення заборони виїзду дитини; обов’язок органу державної влади, у відомстві якого розглядаються питання міграції, надсилати повідомлення іншому з батьків (усиновителю, опікуну, піклувальнику) про надходження до них такої заяви. Лише після цього міграційна служба може дозволити (або не дозволити) виїзд неповнолітньої дитини. Документ було ухвалено в першому читанні.

Також у першому читанні було обговорено проект змін до закону «Про прибутковий податок з фізичних осіб». Автором законопроекту є Уряд ПМР.

 Цей законопроект розроблений у рамках реалізації пункту 20 Плану заходів («дорожньої карти»), спрямованої на покращення внутрішніх умов ведення підприємницької діяльності. Автори вважають, що витрати у вигляді оплати організацією навчання працівників з охорони праці не підлягають обкладанню податком на прибуток з фізичних осіб незалежно від того, скільки років фізична особа відпрацювала на підприємстві по завершенні навчання.

У другому, остаточному, читанні законодавці ухвалили зміни до закону «Про республіканський бюджет на 2018 рік».

Законопроект розроблений Урядом республіки з метою забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування учасників бойових дій під час захисту ПМР, учасників бойових дій на території інших держав, сімей загиблих або померлих військовослужбовців, а також чорнобильців.

Микола   ЮРКЕВИЧ.